Ajurveda: Znanost o življenju

  • TK
  • ponedeljek, 15. november 2010
(Foto: Shutterstock)

Telo, um in duša v harmoniji

Ajurveda je ena najstarejših znanosti, ki je nastala v Indiji že pred 5000 leti. Beseda ajur pomeni življenje, veda pa znanost. Ajurveda je torej znanost o življenju oziroma način življenja.

Zgodovina in razvoj

Po prepričanju je oče ajurvede gospod Dhanwantri, Bog stvarnik oziroma kreator življenja. Svoje znanje je nato predal modrecem Rišijem, ki so ga prenesli med ljudi. Po hinduističnem verovanju obstajajo štiri vede (epi), imenovani rig veda, jagur veda, sama veda in atharvana veda, ajurveda pa je del atharvana vede. Ajurveda nas ne uči le o različnih oblikah bolezni, zdravljenju in zdravilih rastlinskega izvora, pač pa nas vodi v zdravo življenje, ki temelji na vsakdanji praksi; ta obsega pravilno prehrano, vaje in način življenja.

Ta znanost se razlikuje od drugih zaradi popolnoma drugačnega pristopa do človeka, ker enako pomembno obravnava vlogo telesa, uma in duše. Ajurvedska medicina je usmerjena v odkrivanje vzroka težav in se ne ukvarja z odpravljanjem simptomov. Temelji na diagnozi nadi sastram (puls diagnoza) in na metodi obravnave panča karma (razstrupljanje).

V starodavnih časih se je znanje ajurvede prenašalo iz roda v rod, od pradedov na otroke in vnuke, učili pa so jo v gurukulamih (ašramih). V tistih časih znanje ajurvede ni bilo dostopno vsakemu, ki bi si to želel, pač pa zgolj nekaterim učencem, ki so jih izbrali glede na njihov horoskop. Danes se je ajurvede mogoče učiti na mnogih univerzah v Indiji in na Šrilanki, pa tudi v nekaterih šolah v Evropi in Ameriki.

Preprečevanje bolezni

Ajurvedska znanost uči pravilnega načina življenja, prehrane in telovadbe za vsako človeško bitje, preprečevanje bolezni je usmerjeno glede na človekov konstitucijski tip oz. došo. Po ajurvedi poznamo tri tipe, in sicer kapho, pitto in vatho. Tako je mogoče preprečiti, da bi telo zbolelo.

Katere bolezni zdravi

Z ajurvedsko medicino zdravimo različne bolezni, od kapi, Parkinsonove bolezni, vseh vrst paralize, migrene in sinusitisa do težav z dihali, jetri, zdrsa vratnih in ledvenih vretenc, pa tudi disk hernija vratnega in ledvenega dela hrbtenice, revmatični artritis, menstrualne težave, zaprtje, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, slabokrvnost, holesterol in debelost, bolezni debelega črevesa, kožne bolezni, kot so luskavica, ekcem, garje, alergije, neplodnost, hemoroide in še marsikaj.

Uspeh zdravljenja

Poleg usposobljenosti ajurvedskega zdravnika vaidje je za uspeh zdravljenja pomembna tudi dosledna disciplina pacienta oziroma upoštevanje vaidjevih napotkov. Ajurveda pozna tri vrste bolezni, in sicer sadjam (ozdravljive), japjam (obvladljive) ter asadjam (neozdravljive).

Primerna tudi za otroke

Tako otroci kot odrasli imamo isto vrsto fiziologije in anatomije, zdravljenje otrok in odraslih pa se razlikuje v izbiri metode in načina. Ajurvedski zdravnik ali vaidja mora biti dovolj usposobljen, ob tem pa tudi psihološko ustvarjalen, da lahko ljudem postavi diagnozo in jih zdravi.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki