Samopomoč pri gripi

(Foto: Shutterstock)

Čutite, da se vas loteva? Čutite utrujenost v mišicah in žgečkanje v grlu, imate suho sluznico, zamašen nos …

Stran s sladkorjem!

Če se vas loteva prehlad ali gripa, se za nekaj dni izognite sladicam, ki vsebujejo veliko sladkorja. Po zaužitju 100 g sladkorja naše imunske celice (nevtrofilci) dve uri delujejo le s polovičnimi zmogljivostmi. Ker nevtrofilci sestavljajo 70 odstotkov vseh belih krvniek, to tako rekoč pomeni, da po zaužitju čokolade ali grešne tortice vaše imunske zmogljivosti upadejo za celih 35 odstotkov.

Stran z mlekom!

Mleko poveeuje kopičenje sluzi, ki jo čutimo kot "cmok" v grlu ali pritisk v obnosnih votlinah. Če okrog vas vsi smrkajo in kihajo, je vsaj začasna vzdržnost pri uživanju mleka zelo koristna. Namesto mleka lahko uporabljate sojine, riževe, ovsene in druge napitke.

Napolnite zaloge vode!

Pitje velikih količin vode omogoča telesu normalno delovanje, boljšo prebavo, hitrejši pretok limfe … Vse to je zelo pomembno za boljše delovanje imunskega sistema, zato vsak dan popijte 1,5 litra vode (druge tekočine ne štejejo). Na liter vode lahko dodate eno žlico himalajske soli, ki bo pomagala, da voda pride v celice in iz njih posrka umazanijo.

Probiotiki niso le pod eno etiketo!

Kot nas lepo učijo oglasi, nam probiotiki, ki izboljšujejo delovanje črevesne flore, pomagajo bolje prebaviti hrano in tako debelo črevo razbremenijo neprebavljenih strupenih ostankov. To ima za posledico boljše delovanje imunskega sistema, manj prostih radikalov v telesu in vrsto drugih ugodnosti za telo.

Toda za vse te učinke vam ni treba uživati prav določene izdelke. Testi so pokazali, da enako nalogo uspešno opravljajo tudi najcenejši jogurti in kefirji. Če so domače izdelave, toliko bolj ! Če se želite izogniti mleku in zaužiti dovolj probiotikov, pijte zelnico ter uživajte sokove rdeČe pese, cepljene z mleenimi fermenti, ali izdelke iz fermentirane soje, kot sta miso in tempeh.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki