Shirlie Roden: Zdravljenje z zvokom

Shirlie Roden
Shirlie Roden (Foto: Diana Anđelić)

Glas je lahko naše zdravilo

Angležinja Shirlie Roden, terapevtka z zvokom z angelskim glasom, je prvič prišla v Slovenijo pred skoraj osemnajstimi leti. Pri nas je našla navdih in spodbudo, da je stopila na pot preobrazbe in začela s petjem pomagati drugim ter deliti svoje izkušnje o delu z zvokom. Z njo smo se pogovarjali o spoznanjih o terapiji z zvokom, za katero pravi, da je povsem enostavna in da jo lahko uporablja in izvaja prav vsak.

Transformacija in sproščanje

Zdravljenje z zvokom, kot pripoveduje Shirlie Roden, je uporaba glasu in tonov. Pri tem ne gre za petje – gre za izvajanje svetih zvokov. “Zvok uporabljamo, da naše celice v telesu zavibrirajo. Raziskave kažejo, da celice oziroma njihova membrana vsebujejo spomine, z vibracijami pa lahko očistimo stare spomine, ki jih ne potrebujemo več in nas ovirajo. To počnemo s terapijo z zvokom. Medtem ko izvajamo zvok, ga osredotočimo na svoje telo – usmerimo ga na čakre v telesu: solarni pleksus, srce, grlo ...

Pred tem je potrebno sproščanje, tako da se osredotočimo na dihanje. Gre za transformacijo in sproščanje hkrati. Ko se rodimo, so naše celice popolne oblike in zdrave. V času življenja pa se preoblikujejo zaradi travm, bolečine, onesnaženja, hrane ... Z zvočno terapijo lahko celice vrnemo nazaj v popolno obliko in telo se lahko vrne v harmonijo. Vse vibrira in se premika v zvoku – zvok je del kreacije vesolja. Vendar ljudje vse bolj vibriramo neharmonično, nismo več uravnoteženi s sabo in z vesoljem, zato je delo z zvokom pomembno.”


Starodavna modrost

Vsakdo se lahko zdravi s svojimi zvoki, pravi sogovornica. “Ljudje sicer pridejo k meni, da jim pri tem pomagam oziroma da se spomnijo, kar v resnici že vedo. Zdravljenje z zvokom je v naših genih – to je starodavna tradicija. Že naši predniki, ki so živeli v stiku z naravo, so ga uporabljali, npr. stari Egipčani, nekatera ljudstva pa ga uporabljajo še danes: afriška ljudstva ali Indijanci. Ljudem torej lahko pomagam le, da se spomnijo tega – tako se je zgodilo meni.”

Intuitivno

Zdravljenje z zvokom je zelo intuitivno in tako ga izvaja tudi Shirlie Roden. Najprej se osredotočiš na dihanje in se umiriš. V umirjenem stanju pa iz izdiha narediš zvok, ki se ti zdi prijeten, in ga ponavljaš. “Vedno me preseneti, kako preprosto je,” pravi sogovornica. “Začutiš vibracijo zvoka in se povežeš z njim. Ker se naše počutje in potrebe spreminjajo vsak dan, se spreminja tudi zvok, ki ga naredimo v vsaki taki meditaciji. Zvok vedno prilagodimo trenutku. Odprite se in sledite svoji intuiciji – bodite svoj mojster.”


Ne potrebujemo posluha

Za izvajanje te terapije ni potrebno, da imamo posluh. “Nekateri ljudje, ki pridejo na mojo delavnico, niso glasu uporabljali že leta, drugim so v otroštvu rekli, naj raje ne pojejo, ker imajo tako grozen glas. Ko pa imajo možnost, da spet slišijo svoj glas, so osvobojeni. Vsak lahko kadarkoli začne izvajati terapijo z zvokom. Če uporabljamo svoj glas vsak dan, pravi Shirlie Roden, postaja močnejši in jasnejši in tudi njegova vibracija je močnejša – zato je njegov učinek boljši,” razlaga Shirlie Roden.
Članek se nadaljuje »