Aktivne in pasivne metode sprostitve

(Foto: Dreamstime)

Fitnes za dušo

Predstavljamo vam nekaj metod za učinkovito sprostitev.

Terapija z dihanjem

Metoda: čeprav je dihanje nehoten in samodejen proces, številni komplementarni terapevti poudarjajo, da dihamo premalo in preveč plitvo. Pravilno dihanje omogoči nastajanje energije, ki je gorivo za vse telesne in duševne funkcije, v stresnih situacijah, ko se dihanje pospeši, pa se pogosto izkaže, kako pomembno je nadzorovano dihanje in obvladovanje sproščanja. Terapija z dihanjem, tj. preproste dihalne vaje, ki se jih lahko naučimo tudi sami, pomagajo ublažiti stresne učinke ali omilijo občutke nemoči, utrujenosti, obupa, depresije in posledične napetosti v mišicah.

Delovanje: tehnike sproščanja in pomirjajočega dihanja ne morejo biti popolna rešitev za zdravstvene težave, ki so povezane s stresom, kljub vsemu pa tudi konvencionalna medicina priznava, da pravilno dihanje igra pomembno vlogo pri izboljšanju telesnega in duševnega počutja.

Meditacija

Metoda: ne glede na to, ali meditacija spada k prakticiranju katere od svetovnih religij ali pa ta za človeka nima pomembne vloge, imajo vse vrste duhovnega poglabljanja enak cilj. Z meditacijo lahko dosežemo stanje globoke sprostitve, notranje uglašenosti in okrepljenega zavedanja, s katerim se v celoti umaknemo iz zunanje stvarnosti, vzorci, ki se med meditiranjem ponavljajo, pa nam prinašajo pomembne duševne in telesne koristi.

Delovanje: znanstvene raziskave kažejo, da je med meditacijo frekvenca valov alfa v obeh možganskih polovicah intenzivnejša kot v običajnih stanjih zavesti (spanje, sanjanje in budnost). To pomeni, da niti v spanju nismo tako globoko sproščeni kot v stanju meditacije. Ker v zadnjem času namenjamo vse večjo pozornost sprostitvi, tudi zdravniki priporočajo meditacijo kot učinkovito tehniko za premagovanje težav, ki so posledica stresa, napetosti in šibkega imunskega sistema.

Reiki

Metoda: oblika japonskega duhovnega zdravljenja, ki temelji na starodavnem tibetanskem budizmu, izhaja iz znanja o pretoku univerzalne (rei) življenjske energije (ki) in prepričanja, da sta telo in duša v ravnotežju, ko je človek »uglašen« s svojim reiki kanalom. Terapevt kot prevodnik s polaganjem rok dovaja prenašalcu ki, s čimer mu odpre ta kanal in omogoči pretok, uravnoteži in dopolni območja, v katerih primanjkuje energije, obenem pa čisti energijske zastoje in spodbuja notranjo moč. Ko je kanal odprt, naj bi ostal dejaven vse življenje.

Delovanje: do danes še niso bile opravljene znanstvene raziskave, ki bi podpirale načela reikija, kljub vsemu pa s to metodo samozdravljenja mnogi skušajo lajšati zdravstvene in čustvene težave, povezane s stresom (glavobol, utrujenost, nespečnost, tesnoba), doseči višjo zavest in spodbuditi osebnostno rast.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki