Pomoč za hladne noge

(Foto: Jupiterimages)

Če imate tudi vi pogosto hladne noge in dlani, ste po vsej verjetnosti že ugotovili, da debele nogavice ne pomagajo vedno. Mraz lahko premagate tudi drugače.

Poskusite s knajpanjem

V prvo večjo posodo ali vedro nalijte vročo vodo (od 36 do 38 °C), v drugo pa čimbolj mrzlo (takšno, kot priteče iz pipe). Voda naj sega vsaj do meč, ko ste v njej z obema nogama. Najprej zakorakajte v vročo vodo (od 5 do 10 minut), nato položite noge še v mrzlo (od 5 do 30 sekund). Postopek ponovite od dvakrat do trikrat. Končajte z mrzlo vodo. Čutili boste prijetne mravljince in zagotovo vas ne bo več zeblo!

Mrzle nogavice

Podobno kot deluje knajpanje naj bi deloval malce nenavaden nasvet: mrzle in vlažne nogavice. Nogavice navlažite v mrzli vodi, nato jih obujte in čeznje oblecite še suhe nogavice. Noge naj bi se hitro ogrele.


Solna kopel

V kopalno kad natočite toplo vodo in vanjo vsujte za približno kavno skodelico soli (priporočamo himalajsko sol). Kopel naj traja od 15 do 20 minut. Solno kopel si pripravite pred spanjem.


Skuhajte si lipov čaj

Znano je, da meta hladi telo, enako velja za večino sadnih čajev. Pripravite si čaj, ki vas bo ogrel. Vsi čaji, četudi so topli, ne bodo pomagali. Izogibajte se metinemu čaju in vsem čajem, ki učinkujejo pomirjevalno (noge so mrzle prav zato, ker organizem ne dela s polno paro). Če bi se radi pogreli od znotraj, priporočamo čaje iz lipe (sprošča toploto v telesu), ingverja, cimeta in šipka. Pomaga tudi rožmarinov čaj, ki ga pijte enkrat na dan.


Borite se proti stresu

Hladne noge so pogoste pri ljudeh, ki se na stres ali strah odzovejo z zožitvijo perifernega ožilja, zaradi česar so periferna tkiva slabše prekrvljena. V takem primeru lahko pomaga hoja; najprej hodite od 15 do 20 minut, nato pa čas hoje podaljšujte, dokler ne traja nekaj ur. Tako boste povečali sposobnost arterijskega ožilja za širjenje. Za uspešno terapijo pretočnih motenj se je izkazal tudi avtogeni trening, ki pa se ga je treba naučiti pri strokovnjaku.


Še za piko na i

Pomaga tudi redno obiskovanje savne, pogosto gibanje in masaža nog ali celotnega telesa, pri čemer lahko uporabite posebna mazila, ki dodatno pomagajo pri mrzlih nogah. Krvni obtok učinkovito poženejo tudi pekoče začimbe: tabasko, feferoni, čili, paprika … Pekoče začimbe segrejejo od znotraj navzven, vendar z njimi ne gre pretiravati.
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki