Vnetje mehurja

(Foto: Diana Anđelić)

Ker imajo ženske krajšo sečnico kot moški, bakterije lažje pridejo do mehurja in pogosteje povzročijo vnetje. Občutimo ga kot bolečino in srbenje pri uriniranju, poleg moramo pogosteje odvajati vodo. Preberite si, kako si lahko pri blažjem vnetju pomagamo sami.

Odplaknimo vnetje

Potek vnetja pospešimo s tem, da s pitjem velikih količin tekočine sprožimo nastajanje večjih količin urina; z izločanjem večjih količin seča namreč odplaknemo velik del bakterij. Tako se imunski sistem lažje bori proti preostalim bakterijam. Telesu olajšamo delo tudi z uživanjem zdravilnih rastlin, ki spodbujajo delovanje ledvic ali pa imajo protibakterijsko delovanje.

Blažilna toplota

Pri bolečini in vzdraženosti mehurja dobro dene tudi toplota. Pripravimo si lahko sedečo kopel ali pa uporabimo vlažne tople obkladke. Če imamo infrardečo lučko, z njo nekaj minut obsevamo predel mehurja. Uporabimo lahko tudi vrečko senenega drobirja, ki jo za petnajst minut položimo v lonec z vrelo vodo. Nato jo položimo med dve deščici, odcejeno pa ovijemo v krpo in za eno uro položimo na mehur. Namesto senenega drobirja lahko za toplotno terapijo uporabimo vroč krompir v oblicah, ki intenzivno in enakomerno izžareva toploto. Primerno količino krompirja zmečkamo v kašo in ga zavijemo v krpo. Ne bo odveč, če bomo poskrbeli tudi za toplejša oblačila in pazili, da nam je vedno dovolj toplo.

Ob čaju še kozarec vode

Rastline, ki pomagajo izpirati bakterije in spodbujajo delovanje ledvic, vsebujejo flavonoide: to so kopriva, listi breze in ribeza ter njivska preslica. Tudi brusnični sok zavira nastajanje klic, saj poveča kislost okolja v sečilih, podobno pa deluje tudi ribezov sok. Sok si lahko pripravimo tudi iz sveže stisnjene korenine navadne vodne kreše ali iz korenine hrena, saj obe rastlini vsebujeta glikozide gorčičnega olja in zato zavirata klice. Po jedi zaužijemo po eno čajno žličko sveže stisnjenega soka, vendar ne več kot nekaj tednov zapored, saj gorčična semena dražijo. Uporaba korenin hrena in vodne kreše je zato neprimerna pri ljudeh z razjedo in pri otrocih. Čaj iz listov breze ali koprive pripravimo tako, da dve čajni žlički izbrane zdravilne rastline prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo stati deset minut in nato precedimo. Spijemo do šest skodelic čaja na dan, ob vsaki skodelici pa spiti še kozarec vode. Čez dan lahko pijemo tudi druge zeliščne čaje.


Hrana za zdrav mehur

Bučna semena spodbujajo nastajanje urina in zavirajo vnetje. Odločimo se lahko za kuro z bučnimi semeni, ki jih uživamo zjutraj in zvečer s kozarcem vode. Prežvečimo dve jedilni žlici zmletih semen. Tudi navadni beluš in korenina luštreka nežno spodbujata delovanje ledvic.

Če vnetje mehurja traja več kot tri ali štiri dni ali pa vnetje spremljata visoka temperatura in bolečina nad boki, obstaja verjetnost, da se je vnetje razširilo na ledvice, zato moramo obiskati zdravnika.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki