Ajurveda in vadba

(Foto: Jupiterimages)

Zdravi le, če smo v sozvočju z naravo

Človek potrebuje za celostno zdravje primerno hrano, bivalno okolje, delo, umsko dejavnost in gibanje. Ajurveda uči, da je treba teh pet področij prilagoditi naravni konstituciji slehernega posameznika. Torej: nič ni povsem koristno ali povsem škodljivo; kar je za enega zdravilo, je lahko za drugega strup.

Ravnotežje v organizmu

Človeški organizem lahko omejimo na tri osnovna načela, imenovana vata, pita in kapha. Vata predstavlja zrak, pita žolč (ogenj), kapha pa sluz (vodo) - pravzaprav so ti prevodi le približki oziroma opredmetenja finejših načel, ki jih v izvorni obliki ne bi mogli dojeti. Ko slišimo besedo "zrak" (vata), jo torej poskusimo razumeti kot nekaj lahkega, suhega, hitrega, neoprijemljivega, hitro spremenljivega, ne pa dobesedno kot zrak v pljučih ali debelem črevesju (čeprav je vata dejansko najizraziteje zastopana prav v plinih).

Enako velja za "ogenj" (ptto), ki je vroč, sijajen, eksploziven, energičen, prodoren, nepopustljiv ... "Voda" (kapha) pa je težka, hladna, vlažna, počasna, lenobna, popustljiva, melanholična, strpna, vztrajna ...

Izbira primernega gibanja

Vse se začne s tem, da preverite svoj tip telesa. Če ste po naravi vročekrvni in energični, imate oljnato polt, rdeča lica, srednje grajeno telo, hitro in močno prebavo, v vašem telesu prevladuje pita. Če ste urni, zaletavi, pozabljivi, imate suho kožo, vitko telo, hitro in šibko prebavo, ste tip vata. Če pa ste počasni, premišljeni in melanholični, imate debelo, mastno kožo, dobro grajeno telo, počasno in močno prebavo, je pri vas najizrazitejša kapha. Najpogostejši so kombinirani tipi, npr. vata-ptta, kapha-vata, pita-kapha ipd. Nato si glede na svoj tip telesa izberite ustrezno vadbo.

Vadba po došah

Če ste tip kapha, je za vas najboljša srednje energična in dolgotrajna vadba, na primer daljši tek, kolesarjenje, plavanje, tek ali hoja v hribe. V ekipnih športih boste dober obrambni igralec. Zaradi naravno močnejše postave in umirjenega značaja ne boste najboljši v športih, ki zahtevajo hitre reflekse ali eksplozivnost. Zgolj hoja vam bo premalo dinamična in naporna.

Tip kapha potrebuje največ motivacije, da se premakne in začne gibati, ko dobi zalet, pa ga je težko ustaviti.Če ste tip pita, vam bodo najbolj ustrezali tekmovalni športi, vendar v njih ne smete pretiravati. V ekipnih športih boste odličen napadalec. Dolgotrajni, monotoni napori se vam bodo zdeli dolgočasni, zato dolg tek že ni za vas. Bolj vam bodo ustrezali raznoliki športi z več dinamike, v katerih lahko izživite svojo energično naravo, denimo tenis, smučanje, gimnastika ... Da boste umirili vročičnost, se čimveč gibljite v naravi, lahko tudi z gorskim kolesom.

Tip vata potrebuje najmanj gibanja, večinoma umirjeno razgibavanje, kot so joga, sprehodi, tai-chi ipd. Ker je hitrih refleksov, se bo odlično odrezal pri namiznem tenisu, badmintonu in kot vezni igralec. Zaradi lahke konstitucije in prilagodljivosti se izkaže v marsikaterem športu, je pa tudi najbolj podložen poškodbam sklepov in dihalnih organov. Tip vata najbolj od vsega potrebujejo stanovitnost v vadbi, h kateri se mora prisiliti s samodisciplino ali obiskovanjem organiziranih skupin. Če tega ne stori, bo nihal iz ene skrajnosti v drugo - nekaj časa bo intenzivno vadil, potem pa nekaj časa nič.
Članek se nadaljuje »


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki