Ko zavlada kandida

(Foto: Jupiterimages)

V prebavilih se lahko glivice kvasovke iz rodu kandida (Candida albicans) pretirano razrastejo. Njihovo razraščanje je najpogosteje posledica spremembe kislo-bazičnega ravnovesja (zakisanje), spremembe razmerja moči med dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami ter šibkega imunskega sistema. To lahko povzroči številne težave. V nadaljevanju preberite, kako si lahko pomagate.

Če je zdravo razmerje črevesne flore porušeno in v njej zavlada kandida, proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo oblogo v črevesju, zaradi česar hrane ne moremo več normalno prebavljati. V želodu vre, zato nas po uživanju hrane napenja, mi pa ne dobimo dragocenih hranil. Posledice se kažejo v obliki slabega počutja in (kronične) utrujenosti, če pa se v debelem črevesu hrana kopiči, nas to dodatno zastruplja. Med simptome kandidiaze spadajo še težave s pozornostjo in spominom, bolečine v želodcu, otopelost, manjša želja po spolnosti, nerazložljiva žalost in jok, driske, zaprtje …

Najprej moramo vedeti, s čim vplivamo na razrast teh glivic:
  • če jemljemo zdravila, ki uničujejo črevesno floro (antibiotiki, hormonske terapije, kontracepcijska sredstva, steroidi),
  • z uživanjem rafiniranih ogljikovih hidratov, industrijske hrane in sladkorjev,
  • če imamo šibak imunski sistem.
Preden se lotimo odpravljanja kandide, moramo vedeti, da je to dolgotrajen postopek, saj do vzpostavitve zdrave črevesne flore ne pride čez noč. Opustiti moramo uživanje hrane, ki prija kandidi in uničuje koristne mlečnokislinske bakterije, poskrbeti, da je v črevesju dovolj mlečnokislinskih bakterij in z nekaterimi naravnimi snovi dodatno uničiti kandido. Pri celovitemu odpravljanju kandide so koristni tudi kitajska zelišča, akupunktura, akupresura ter bioresonanca.

Kaj jesti in česa ne?

Ena od ključnih terapij v boju proti kandidi je dieta. Najprej moramo iz prehrane izločiti prav vse sladkorje, tudi manj škodljive, kot so rjavi sladkor, med in melasa. Izogibati se moramo tudi sadju in suhem sadju, čeprav je škoda, ki jo povzroči sadje, manjša kot pri uživanju dodanih sladkorjev, saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine. Ker se ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, moramo opustiti tudi belo moko in pecivo. V majhni meri lahko uživamo polnovredna žita, piro, kamut, rž, proso, kvinojo in amarant. Izogibati se moramo živilom, ki vsebujejo aktivne kvasovke: alkoholu, gobam (z izjemo svežih šitak) in sirom s plemenitimi plesnimi.

Lahko pa jemo fermentirane mlade sire (mocarela, beli sir) ter nepasteriziran ovčji ali kozji sir. Naš prehranjevalni načrt je lahko sestavljen iz zelene zelenjave, buč, graha, leče, čičerke, boba, fižola, oreščkov in semen. Mesu, jajcem in ribam se raje izogibamo, živalske beljakovine in maščobe pa nadomeščamo z rastlinskimi. Namesto mleka uživajte fermentirane mlečne napitke in napitke iz soje. Uživajte tudi veliko kislega zelja, kisle repe ali fermentirane soje v obliki tempeha in misa.

Mlečni fermenti

Probiotiki obnavljajo koristno črevesno floro in normalizirajo kislost v čreveju. V zdravem črevesju je več bakterij, ki proizvajajo kisik, česar glivice ne marajo (s protiglivično dieto ne dobijo hrane, z razkisanjem je telo bazično), saj je zanje primernejše anaerobno okolje.

Česa kandida ne mara?

Kandido uničujejo kokosova maščoba, česen, čemaž, grenivkine pečke ter eterično olje poprove mete ali origana, ki ju zaužijemo v obliki kapsul. Priporočljivo je, da jih uporabljamo le, če so težave s kandido še v začetni fazi ali ko je telo že dovolj razstrupljeno.

Kako ugotovite povečano prisotnost kandide?

Doma si lahko pomagamo s preprostim testom: v prozoren kozarec nalijte čisto vodo in zjutraj na tešče pljunite vanjo. Če se iz sline spuščajo nitke, grudice ali meglice, to pomeni, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina se ne spremeni in plava na površju. Ali v vašem telesu kraljuje kandida, je mogoče natančneje ugotoviti z bioresonančno diagnostiko, ki določi tudi, za katero vrsto glivice gre, kar pomaga sestaviti natančno terapijo proti kandidiazi.

Povzeto po S. Lončar, R. Škarič, A. Dolinar, Resnice in zmote o kandidi (2007).

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki