Otroci in ajurveda

(Foto: Diana Anđelić)

Naravne zakonitosti otrokovega razvoja

Vsak, ki ima opraviti z otroki, ve, kako različni so. Zagotovo poznate kakšno družino z več otroki, kjer otroci kljub podobni vzgoji kažejo zelo različne značajske lastnosti. Ne glede na to, ali imate svoje otroke ali pa se srečujete z njimi pri svojem poklicu, je vsekakor dobro vedeti, zakaj se otroci med seboj tako zelo razlikujejo in kako ravnati z njimi. Zdravje, ustvarjalnost in počutje odraščajočega otroka je namreč zelo odvisno od vsega, kar dobi od staršev, učiteljev ali skrbnikov. Zato je zelo pomembno, da razumemo naravne zakonitosti, ki vladajo otrokovemu razvoju, saj tako zlahka pomagajo usmeriti otrokov osebnostni razvoj v pravo smer.

Trije telesni tipi

Ajurveda je starodavna znanost o ohranjanju zdravja. Izvira iz starodavne vedske tradicije znanja. V zadnjih desetletjih jo je s pomočjo številnih strokovnjakov tradicionalne ajurvede obnovil Mahariši Maheš Jogi, indijski modrec in znanstvenik, ki je pred več kot štiridesetimi leti prinesel na Zahod tudi tehniko transcendentalne meditacije. Ta celovita in obnovljena ajurveda se imenuje Mahariši ajurveda, saj redefinira številne starodavne postopke, ki so bili v preteklih stoletjih bodisi izgubljeni bodisi izkrivljeni.

Mahariši ajurveda pravi, da obstajajo različni tipi ljudi. Vsak tip ima nagnjenja k določeni hrani, telesni dejavnosti, dnevni rutini, barvam, čustvom itd. Zato se ljudje različno odzivamo na različne dražljaje iz okolice. Mahariši ajurveda najde vzrok za vse raznolike telesne procese v treh osnovnih načelih, ki se imenujejo tri "doše". Te tri "doše" se v Mahariši ajurvedi imenujejo vata, pita in kapha.

  • Vata doša uravnava vse procese gibanja in preobrazb v telesu
  • Pita doša uravnava presnovne procese
  • Kapha doša je odgovorna za vse, kar je povezano s strukturo
Otrok tipa pita

Najprej si oglejmo si primer "težavnega" otroka, ki nenehno ugovarja, je nestrpen in zelo tekmovalen. Takšen otrok pripada telesnemu tipu "pita". Zanj je bolje, da se izogiba vroči in močno začinjeni hrani. Priporočljiva je hrana, ki hladi (seveda ne ledeno mrzla!): sočno sadje in kuhana zelenjava. Otrok tipa pita postane tečen, če obrok kasni, zato imejte za takšne priložnosti vedno pripravljen kak zalogaj, s katerim si bo lahko potešil lakoto.Na čustveni ravni je priporočljivo, če takšnemu otroku ne obljubljate ničesar, ampak ga raje presenetite z lepimi stvarmi. V nasprotnem primeru se bo odzval zelo čustveno (jezno, užaljeno ...), če česa ne bo dobil, to pa bo še povečevalo njegov presežek pita doše.

Otrok tipa vata

Nekateri otroci se hitro učijo, hitro dojemajo in so ves čas v gibanju. Nagibajo se k zaskrbljenosti in imajo rahel spanec. Kaj koristi takšnemu otroku? Obožujejo vsakodnevno masažo s sezamovim oljem (abhjango). Zelo radi imajo tudi objemanje in dotikanje, saj je vata povezana s čutilom tipa. Čeprav sta rednost v dnevni rutini in zgodnje spanje zelo koristna za vse otroke, je to za otroka tipa vata absolutna nuja. Pri hrani je treba paziti, da ne uživajo preveč suhe hrane (suho sadje, piškoti, krekerji ...), surove zelenjave ter hladne hrane in pijače (sladoled, hladni napitki ...).

Otrok tipa kapha

Gotovo poznate otroke, ki mirno sedijo, so precej ležerni in se stežka vznemirijo. Čeprav niso tako zelo zahtevni kot drugi otroci, je pomembno, da starši ali vzgojitelji ne spregledajo njihovih potreb. Za takšne otroke je dobro, če se ukvarjajo s športom. Sami verjetno ne bodo pokazali zanimanja za šport, zato je dobro, da jih spodbujamo k športni dejavnosti.

V šoli se morda malce težje učijo, si počasi zapomnijo in niso zelo ambiciozni. Toda če smo z njimi prizanesljivi in potrpežljivi, lahko zaradi prirojene vztrajnosti postanejo izredno uspešni učenci. Imajo tudi zelo dober dolgotrajen spomin.Kar zadeva hrano, je priporočljivo izogibanje težki, sladki in hladni hrani (sladoled, sir, sladkarije ...) Zanje je najboljša lahka, topla hrana, denimo juhe in kuhana zelenjava ter sveže sadje in solate.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki