Himalajska sol

(Foto: Diana Andelic)

Ocean energije

Himalajska sol je nastala pred milijoni let, ko se je izsušil praocean. Ko pride v stik z vodo, oživi – sprosti se moč, ki se skriva v nedotaknjenosti njenih elementov. Navadna kuhinjska sol nastane s procesom rafiniranja, ki obsega segrevanje, kar uniči naravne kristalne strukture, izgubijo pa se tudi minerali. Takšna sol vsebuje natrij in klor (včasih tudi nekatere dodatke), himalajska sol pa vsebuje še druge pomembne minerale, kot so kalcij, kalij, magnezij, jod, cink itn.

Značilno rdečkasto barvo ji daje železo; bolj ko je rdeča, več železa vsebuje. Himalajska sol vsebuje 84 kemijskih elementov, od katerih so mnogi prisotni tudi v našem telesu. V nasprotju z navadno morsko ali kameno soljo ni kvadratne oblike; njeni kristali so blago razvejani in brez ostrih robov. Najpomembnejše je, da kristal ni izoliran od spremljajočih kemijskih elementov. Celice te elemente zlahka vsrkajo, pri čemer ne izgubljajo energije.

Solimo z raztopimo

Himalajska sol se aktivira šele v obliki nasičene raztopine. Pripravimo jo iz solnega kamna, lahko pa uporabimo tudi bolj ali manj grobo mleto himalajsko sol, ki je naprodaj v specializiranih trgovinah in bolje založenih blagovnicah. V steklen kozarec z dobro tesnečim pokrovom damo nekaj velikih kristalov ali zdrobljeno sol in dolijemo toliko vode (po možnosti izvirske), da del soli ostane neraztopljen (za 150 g soli zadostuje od 3 do 4 dcl vode). Če so kristali zelo veliki, počakamo približno eno uro, da slanica doseže največjo koncentracijo (26 %). Nato po potrebi dodajamo vodo ali sol, tako da ohranimo nasičeno raztopino. Vse izhaja iz te raztopine, ki jo lahko redčimo naprej ali pa uporabljamo v osnovni koncentraciji. Raztopino lahko uporabljamo pri kuhanju in masaži, za kopel, izpiranje nosu, higieno ustne votline …

Drugačna začimba

Himalajsko sol lahko uporabljamo tudi tako, da mleto potresemo po pripravljenem obroku. Pri pripravi hrane lahko navadno sol povsem zamenjamo s himalajsko soljo. Kot začimba bo dala jedem poln, blag in aromatičen okus, ki se razlikuje od okusa kuhinjske soli. Jedi, ki jih boste pripravili s to soljo, se vam bodo zdele lažje, po obroku pa ne boste čutili tolikšne žeje.

Solna kopel …

… nežno odpravlja strupe in kisline iz telesa. Približno 100 l vode dodajte 1 kg soli. Kopel naj traja 20 minut, voda pa naj ima temperaturo 37 °C.

Slan napitek

Pred zajtrkom ali čez dan si pred obrokom pripravite slan napitek. Žlico himalajske soli zmešajte s 1/4 litra vode.

Za čiščenje in nego kože

Za čiščenje kože pripravite 10- do 12-odstotno raztopino, če pa imate na koži ranice, naj raztopina ne preseže 1 odstotka. Raztopine z nizko koncentracijo soli vedno pripravljajte sproti. Mnogi nasičeno ali razredčeno raztopino himalajske soli uporabljajo tudi za nego kože. Sol čisti in pomlajuje kožo ter poveča njeno prožnost.


Za izpiranje nosu in žrela

Pri težavah s sinusi, prehladu, vnetju žrela in mandljev ter pri slabem zadahu in krvavenju dlesni je priporočljiva raba 1-odstotne raztopine.

Za higieno ustne votline

Za spiranje ustne votline in higieno zob uporabljajte nerazredčeno 26-odstotno raztopino (enako kot za pripravo hrane).

Masaža

Potrebujete 1 dcl olivnega olja, zmešanega s ½ dcl vode in ½ dcl nasičene raztopine himalajske soli. Zmes pretresajte toliko časa, da postane enotna in gladka, potem pa jo uporabite za nežno masiranje.


Koliko soli na dan?

Odrasli lahko zaužijejo po eno čajno žličko himalajske soli na dan, za otroke pa je dovolj že dober ščepec. Droben ščepec lahko dodate tudi hrani za domače živali. Čeprav je pri himalajski soli manj omejitev pri uživanju kot pri navadni soli, morajo biti ljudje s povišanim krvnim tlakom in bolniki na dializi previdni. Priporočljivo je, da se o njeni uporabi posvetujejo z zdravnikom.

Peti element

Soli nekateri pravijo tudi peti element, poleg vode, zemlje, zraka in zemlje, saj naj bi bile njene lastnosti primerljive z etrom, pravim petim elementom. Zakaj nas ocean, iz katerega izvira sol, tako privablja? Zato, ker naj bi se naša podzavest želela vrniti v posebno stanje, ki obnavlja našo energijo. Z industrializacijo smo se začeli vse bolj oddaljevati od narave, z njo smo izgubili stik. Z uživanjem himalajske, "žive" soli naj bi znova vzpostavljali stik naravo.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki