Domači nasveti proti glavobolu

  • N. P.
  • petek, 09. november 2012
(Foto: Jupiterimages)

Vzroki glavobola so zelo raznoliki, tako kot so raznolike tudi možnosti pomoči. Predlagamo vam nekaj domačih nasvetov, s katerimi lahko lajšate glavobol.

Včasih je dovolj že to, da prezračimo prostor in se naužijemo vode. Pri blagem glavobolu lahko pomaga že prijeten sprehod v naravi, kjer se naužijemo svežega zraka in umirimo. Vzrok za glavobol utegne biti pomanjkanje tekočine, sprožita ga lahko tudi alkohol in nikotin.

Akupresura


najbolj zaleže pri tenzijskem (napetostnem) in sinusnem glavobolu. Pritiskamo na sončno točko, ki jo najdemo na sredini vdolbinice na sencih. Masiramo jo z jojobinim ali mandljevim oljem, ki mu po želji dodamo eterično olje. Partner nam lahko masira točko med zatiljem in rameni, vdolbinico, ki jo oblikujeta mišica in zunanji rob ključnice. Za ublažitev napetosti vratnih mišic, ki je lahko povezana s tenzijskim glavobolom, konici sredincev položimo v vdolbini na vratu, ob bazi lobanje (približno pet centimetrov narazen), in sicer na obeh straneh hrbtenice. Sredinca lahko položimo tudi na vrh nosnega korena, med obrvi, in pritiskamo dve minuti, kar ponavljamo od dva- do petkrat na dan.

S palcem in kazalcem ene roke pritiskamo na mišico med palcem in kazalcem na drugi roki. To točko, ki je najučinkovitejša pri sinusnem glavobolu, na vsaki roki pritiskamo izmenično, in sicer po eno minuto. Nosečnice te točke ne smejo uporabljati. Glavobol olajša tudi pritisk na točko med vznožjem palca in sosednjega prsta na nogi. Eno minuto sočasno pritiskamo točki na obeh nogah. Ponovimo od dva- do trikrat na dan.

Hladno ali vroče


Na vrat in čelo lahko izmenično polagate hladne obloge ali ledene vrečke, kar pogosto olajša bolečine. Pri tenzijskem glavobolu je koristna nasprotna metoda – okoli vratu položite krpo, ki ste jo predhodno namočili v vroči vodi.

Aromaterapija


Pri glavobolu blagodejno delujejo nekatera eterična olja. Sivka je najučinkovitejša, če je vzrok za glavobol depresivno razpoloženje, nemir ali čezmerna razdražljivost, saj njeno olje uravnava razpoloženje in pomirja. Če smo živčni, nas pomiri, in nasprotno, če smo utrujeni, nas poživi. Poprova meta vsebuje različne monoterpene, tudi mentol, ki spodbuja kožne receptorje za mraz. Če jih aktiviramo, se zmanjša zaznavanje, saj je hkrati blokiran prenos bolečine.

Za otroke, mlajše od šest let, olje poprove mete ni primerno. Vsi, ki poprove mete ne marajo, lahko namesto nje uporabijo olje njivske mete, saj tudi to vsebuje mentol. Dom lahko odišavimo ob pomoči izparilnika, uporabimo pa olje evkaliptusa, sivke, limonske trave, melise ali rožmarina. Če nimamo izparilnika ali dišeče svetilke, pozimi uporabimo kar skodelico z vodo, ki jo postavimo na radiator, vanjo pa nakapljamo olje. Kombiniramo lahko tudi sivkino olje in olje poprove mete: na laneno krpo ali brisačo kanemo štiri kapljice olja poprove mete in dve kapljici sivkinega olja.

Po pomoč se lahko zatečemo tudi h konvencionalni medicini. Pri tenzijskem glavobolu pomagajo acetilsalicilna kislina, paracetamol in ibuprofen, pri sinusnih glavobolih pa dekongestivi. Čeprav so ta sredstva učinkovita, jih ne smemo uporabljati daljša obdobja – sploh pa ne tistih, ki vsebujejo kodein ali kofein.


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki