Kako oskrbeti rane?

  • NP
  • sobota, 01. maj 2010
(Foto: Shutterstock)

Moč zdravilnih rastlin

Pri površinskih ranah (odrgninah in praskah) je poškodovana le vrhnja plast kože, krvavitev je pikčasta in se praviloma ustavi sama od sebe. Največkrat se zacelijo v nekaj dneh in ne pustijo posledic. Preberite, kako jih pravilno oskrbimo in kakšno pomoč pri celjenju ponujajo zdravilne rastline.

Površinske rane speremo s hladno, tekočo ali prekuhano vodo. Če je nimamo, uporabimo vodo iz plastenke. Prepričati se moramo, da v koži niso ostali tujki, ki jih je treba očistiti. Večino prask in odrgnin bomo najbolje pozdravili tako, da nanje ne položimo obveze. S sterilno suho gazo ali obližem zaščitimo samo praske in odrgnine, pri katerih bi lahko prišlo do dodatne poškodbe. Če bomo na rano položili suho gazo, se bo nanjo prilepila in jo zasušila, zato jo pred prevezo namočite v fiziološko raztopino ali rastlinski pripravek, lahko pa uporabite obloge, ki se na rano ne bodo prijele. Če boste zasušeno gazo odstranili, si boste po nepotrebnem povzročili bolečino ali novo krvavitev, kar bo podaljšalo celjenje. Rane ni treba spirati z milom, to velja le v primeru ugrizov živali in ljudi, zanje pa morate poiskati pomoč pri zdravniku. ki jih bo najbolje oskrbel.


Pomoč pri celjenju

Pri lajšanju bolečin, zaustavljanju krvavitev in celjenju manjših ran si lahko pomagamo z zdravilnimi delovanjem rastlin v obliki obkladkov, kopeli, tinktur in mazil.

  • Pri odrgninah pomaga ozkolistni trpotec. Takoj ko se ranite, na poškodbo iztisnite nekaj kapljic soka; to naredite tako, da list zvijete v roki ali pa nekaj listov prežvečite in kašo položite na rano.
  • Njivska preslica je še posebno primerna za rane, ki se slabo celijo in rosijo. 50 g njivske preslice 10 minut kuhajte v litru vode in precedite. Ohlajeno tekočino nakapajte na rano, nato pa nanjo položite obliž ali gazo.
  • Navadni plešec pomaga pri površinskih krvavečih poškodbah.
  • Ognjič je najbolj znana rastlina, ko gre za celjenje ran. Njegovi cvetovi zavirajo vnetja in pospešujejo celjenje.
  • Kamilični cvetovi zavirajo vnetja in pospešujejo celjenje.
  • Gabez prav tako pomaga pri celjenju ran.

Kako pripraviti rastlinski obkladek?


10 g navadnega plešca ali 1 do 2 čajni žlički ognjičevih cvetov prelitje s skodelice vrele vode in pustite stati od 10 do 15 minut. V čaj potopite bombažno krpo in jo položite na rano.

Ali ste vedeli?

  • Zdravljenje ran je bilo nekoč tako pomembno, da je za to obstajal poseben zdravnik, ki so ga imenovali ranocelnik in je bil predhodnik zdajšnjega kirurga. Takrat mu za opravljanje dela ni bilo treba opraviti študija medicine.
  • Rane se pri ženskah običajno celijo hitreje kot pri moških. Ženske imamo manj hormona testosterona kot moški, zato naj bi se rane na naši koži zapirale hitreje.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki