Terapija APM po Penzlu

(Foto: Jupiterimages)

Akupunkturna masaža

Akupunkturna masaža po Penzlu (APM po Penzlu) je najstarejša evropska terapija meridianov (energetskih kanalov v telesu), ki poteka brez iglic. Temelji na osnovah ter pravilih klasične akupunkture, auriculoterapije (terapija ušesa), nevralne terapije po Hunekeju in kiropraktike. APM po Penzlu uporablja najboljše prijeme in rezultate teh terapij ter tako kot celovita terapija celotnega organizma dosega izredno visoko učinkovitost.

Bolezen je motnja energijskega pretoka
Bistvo APM po Penzlu je ukvarjanje z vzroki za nastanek motenj v organizmu in celostna obravnava organizma, ne pa samo zdravljenje simptomov.

Terapija APM po Penzlu ne obravnava bolezni, marveč motnje energetskega pretoka po telesu. Energija teče po telesu po meridianih, nevidnih kanalih, ki prepletajo telo. Na nekaterih predelih meridiani sovpadajo s potekom živcev, limfe ali žil, vendar so neodvisni in v telesu tvorijo lastno mrežo. Osnovno delo pri terapiji APM po Penzlu je zagotoviti pretočnost meridianov, odpraviti zastoje pretoka energije (presežke, manjke, blokade) in telo "programirati" tako, da vklopi ''NOTRANJEGA ZDRAVNIKA'' - lastni sistem zdravljenja in uravnavanja funkcij delovanja.

Energija teče po meridianih po določenih zakonitostih. Te zakonitosti in meridiane je leta 1986 dokazala tudi zahodna znanost, najprej na Medicinski fakulteti v Parizu, nato še v Nemčiji. V akupunkturno točko so namreč vbrizgali radionuklidni element in nato s posebno kamero snemali njegovo širjenje po telesu. Radionuklidni element se je širil po telesu natanko po poti meridianov, ki so jih Kitajci opredelili že pred 4000 leti, natanko v smeri pretoka energije in s hitrostjo 24 ur za celoten obtok pri nemotenem pretoku.
Terapija APM po Penzlu potemtakem odpravlja motnje v pretoku energije (či), ki teče po telesu po sistemu meridianov, saj vsak zastoj, presežek ali manjko pretoka energije povzroča motnjo v funkciji telesa.

Kako poteka terapija
Terapijo opravlja izšolan terapevt, ki pri svojem delu uporablja prstne blazinice in kovinsko paličico s kroglico, s katero potuje po poteku meridianov ali delov meridianov. Telo se odzove na te dražljaje in intenzivno poveča pretok energije po stimuliranih meridianih, ki pordečijo. To je za terapevta znak, da je sprožil pretok energije po tem meridianu. Prizadeta ali obolela mesta telo pokaže kot zelo bleda (manjko energije) ali zelo rdeča (presežek energije). Terapevt z nadaljnjo stimulacijo meridianov izravnava te presežke in manjke, na koncu terapije pa z nežnim glajenjem z dlanjo izravna energetsko stanje. Zelo pogosto je vzrok za težave blokada medenice, brazgotine po operacijah ali po poškodbah, vse to pa je mogoče s terapijo uspešno odpraviti.

Terapija je zelo nežna, brez iglic in zbadanja, tako da ima bolnik občutek, da ga terapevt samo nežno masira. Človeško telo je pripravljeno za sodelovanje, kadar se počuti varno in prijetno; ker pri APM po Penzlu vsaj polovico uspeha prispeva bolnik s svojim odnosom, je razumljivo, da se mora počutiti prijetno. Terapija traja od 20 do 40 minut, temu pa obvezno sledi najmanj 10 do 20 minut počitka. Terapije izvajajo v določenem časovnem zaporedju, prvi dve v roku 48 ur, preostale pa po enkrat na teden ali po dogovoru.
Terapija APM po Penzlu je nenasilna in prijetna, primerna za oba spola in vse starostne skupine - od novorojenčkov do starejših ljudi.

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki