Deset nasvetov proti glavobolu

  • N. P.
  • četrtek, 05. avgust 2010
(Foto: Dreamstime)

Včasih si glavobol prav želi prav moje družbe. Tako tiho se prikrade, da me povsem prevzame in pozabim, da ga moram takoj napoditi. Tako sem šla zadnjič z njim spat v upanju, da ga zjutraj ne bo več, vendar sem se zbudila v še močnejšem primežu. Tokrat se nisem dala in sem se ga uspešno rešila.

Ko se s prijateljico pogovarjava o skupnem sovražniku, ki naju je spet obiskal sočasno, ugotoviva, da poznava že skoraj vse načine, s katerimi se ga prej ali slej uspešno osvobodiva. Najbolj pomaga, če ga napadeva takoj, ko pride. Tole je najin seznam …

1. Ob prvih znakih glavobola je dobro popiti tri kozarce mrzle vode, uporabiti hladne obkladke in se umakniti v temno, mirno sobo. Če nam uspe, lahko zaspimo.

2. Pri tenzijskem glavobolu, pri katerem so napete mišice glave in vratu, si lahko pomagamo z akupresuro, torej s pritiskanjem na posamezne točke. Pritiskamo lahko na sončno točko, ki leži na sredini vdolbinice na sencih, približno za širino palca stran in za širino palca pod zunanjim delom obrvi. Masiramo lahko tudi točko jianjing, ki leži na sredini med robom zatilja in robom ramen, v vdolbini med mišico in zunanjim robom ključnice.

3. Učinkovita je tudi aromaterapija. Eterična olja uporabimo v izparilniku, pri masaži, za obkladke ali pri kopanju. Eterična olja sivke, evkalipta, rožmarina ali poprove mete kanimo v nosilno olje. Nežno masiramo senca, vdolbine na sencih, predel za ušesi in tilnik. Obkladke položimo na boleča mesta.

4. Poskusimo lahko z nekajminutno masažo lasišča, s čimer sprostimo napetost v mišicah glave, vratu, ramen ali obraza. Sredinca položimo na čelo ob lasni črti in ju počasi premikamo proti temenu in sencem. Nato se s palcema sprehajamo ob lasni meji na dnu lobanje in jo masiramo, s čimer sprostimo napetost.

5. Za sprostitev napetih mišic pomaga vroča krpa, prepojena s čimbolj vročo vodo. Položimo si jo okoli vratu.

6. Zelišče bolhač je priporočljivo za zdravljenje in preprečevanje migrene, saj zavira čezmerno izločanje serotonina. Žvečimo lahko do dva lista na dan ali uporabimo kapsule (125 mg).

7. Preventivno lahko jemljemo po 200 mg magnezija na dan, saj širi zožene krvne žile. Nizka koncentracija magnezija namreč lahko vpliva na nastanek migrene ali glavobola v napadih. Ob prvem občutku bolečine lahko vzamemo tudi od 50 do 200 mg vitamina B3.

8. Proti bolečini pomaga čaj iz vrbove skorje. Popijemo lahko dve skodelici čaja na dan. Pripravimo ga tako, da eno čajno žličko narezane vrbove skorje zavremo v 250 ml vode, nato pa čaj pustimo stati pet minut. Če smo napeti ali pod stresom in nam preti glavobol, si pripravimo melisin čaj, saj pomirja in sprošča.

9. Nekateri ljudje opažajo, da se je pri migreni dobro odpovedati nekaterim živilom, kot so čokolada, sir, citrusi, mesni izdelki, ki vsebujejo natrijev nitrat, rdeče vino in živila z dodatkom mononatrijevega glutamata.

10.Če nič od naštetega ne pomaga, si lahko pomagamo s sredstvi za lajšanje bolečin z učinkovinami, kot so acetilsalicilna kislina, paracetamol ali ibuprofen … Čeprav so ta sredstva proti glavobolu učinkovita, jih ne smemo jemati daljše obdobje, kar zlasti velja za tista, ki vsebujejo kofein ali kodein. Preden vzamemo tableto, obvezno preberimo navodila.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki