Astrologija feng šuj

(Foto: Jupiterimages)

Usmerja nas energija našega rojstva

Astrologija feng šuj, ena od najstarejših oblik astrologije na svetu, prihaja iz Japonske. Ne le na Japonskem, tudi v številnih drugih delih sveta ljudje verjamejo, da obstaja nevidna energija, ki se pretaka skozi univerzum: skozi naša telesa, hrano, ki jo pojemo, hišo oziroma stanovanje, delovni prostor in zrak, ki nas obdaja. Na Japonskem to energijo imenujejo ki, na Kitajskem či in v Indiji prana.

Temelj je energija

Astrologija feng šuj, ena od najstarejših oblik astrologije na svetu, prihaja iz Japonske. Ne le na Japonskem, tudi v številnih drugih delih sveta ljudje verjamejo, da obstaja nevidna energija, ki se pretaka skozi univerzum: skozi naša telesa, hrano, ki jo pojemo, hišo oziroma stanovanje, delovni prostor in zrak, ki nas obdaja. Na Japonskem to energijo imenujejo ki, na Kitajskem či in v Indiji prana. Ker ima astrologija feng šuj, znana tudi pod imenom devetzvezdni ki, korenine na Japonskem, jo bomo imenovali energija ki, ko bomo prešli na vsebine feng šuja, pa či, čeprav gre izvorno za identično vsebino in bi ji lahko preprosto rekli energija. Tako kot nobena sila v naravi tudi energija ki ni statična; premika se od osebe do osebe, od predmeta do predmeta, skozi trdno materijo in atmosfero. Osebna energija vsakega posameznika se v vesolju pomeša z energijo ki; kadar sta harmonično povezani, človeku prinašata zdravje in srečo. Energija ki teče skozi vse telo, koncentrira pa se v sedmih centrih, imenovanih tudi čakre. Teh sedem čaker se nahaja na temenu, med očmi, v grlu (adamovo jabolko), nad srcem, na solarnem pleksusu, pod popkom in na korenu hrbtenjače.

Tudi planeti imajo svojo energijo

Zemlja pošilja v vesolje valove spiralno oblikovane energije ki, enako kot zemlji pa se dogaja tudi drugim planetom: nenehno sprejemanje, spreminjanje in širjenje energije. Ker se Zemlja vrti okrog Sonca, se s tem spreminja njen položaj v razmerju do drugih planetov, zato so njihove energije vsak dan v drugačnem razmerju z Zemljino energijo ki. Ker je gibanje planetov ciklično, enako velja za tok energije, ki sledi devetletnemu ciklu, znotraj tega cikla pa mesečnim, dnevnim in celo urnim ciklom.

Energija našega rojstva nas usmerja

Energija, ki je prevladovala v času (letu, mesecu, dnevu, uri …) našega rojstva, oblikuje naš značaj, vpliva na to, kako se lotevamo stvari in kako usmerjamo svoje življenje, določa tudi, kako se odzivamo na različne kvalitete energije ki. Odgovore na omenjena vprašanja najdemo v rojstnem horoskopu. Vsako leto vlada drugačna oblika energije ki, ki je za nas bolj ali manj ugodna.

Napotki za naše življenje in razvoj

Ljudje pogosto pravijo, da je treba biti "ob pravem času na pravem mestu", imeti zveze in nekaj sreče. Napotke, kako načrtovati pomembne dogodke, začetke na novem delovnem mestu in v karieri, poroko ali selitev, je možno najti v astrologiji feng šuja. Ta nam pomaga tudi do namigov, kje biti ob določenem času in kakšnih projektov se lotevati v posameznem obdobju, na katerem področju lahko dosežemo boljši uspeh, kje nam je na voljo možnost večjega razvoja in napredovanja, na kratko, kako lahko najbolje "iztržimo" to, kar je skladno z našimi osebnimi in osebnostnimi potenciali.

Datum in smer poti

Vsakdo, ki se preseli, zapušča določeno energijsko polje, to pa spremeni njegovo življenje. Priporočljivo se je preseliti tja, kjer okolica in smer neba energetsko podpirata posameznikove potenciale. Ker se energije vsako leto spreminjajo, je možno ugotoviti, katera smer neba je v posameznem letu najugodnejša in katero leto je najugodnejše za preselitev v določeno smer. Pri načrtovanju potovanj je koristno preveriti ustreznost datuma, sploh če gre za službeno pot ali potovanje, ki je izrednega pomena za družino. S tem imam v mislih sklepanje pogodb, dediščino, pravne procese, termine za intervjuje … Kdor pogosto potuje, lahko napotke feng šuja izkoristi za potovanja v pravo smer in se izogiba neugodnim smerem.

 … ter kompatibilnost energij

Feng šuj astrologija ne pomaga le bolje razumeti sočloveka, pokaže tudi kompatibilnost energij posameznikov. Na temelju tega lahko odkrijete področja, na katerih se vzajemno dopolnjujete z drugimi, a tudi takšna, na katerih bo treba za dobro izpeljan projekt vložiti večji napor. Približati se je možno tudi času, ki je primeren za začetek novega partnerstva, zaroko ali poroko. Lažje boste tudi sprejeli drugačne interese vaših najbližjih. Na devetzvezdni ki se je možno opreti pri načrtovanju kariere, daje pa tudi napotke, na katerem področju je možno doseči največji uspeh. Ljudje ga uporabljajo tudi pri sprejemanju odločitev, sprememb in pobud pri novi ali že vpeljani karieri. Seveda so v okviru posameznikovih potencialov možne tudi spremembe. Predvideti je možno najboljši datum za nosečnost, tistim, ki si želijo otroka, vendar ga še nimajo, pa je morda v uteho, če vedo, kdaj spet prihaja ugoden čas. Tisti, ki otroke imajo, laže razumejo njihove "nenavadne" občutke in obnašanje.

Če želimo vedeti, katera je številka naše osebne energije ki, jo moramo znati izračunati, poznati njen pomen in njeno počutje v posameznem obdobju, okolju oziroma smeri neba. Letna številka ki predstavlja tako karakterne značilnosti kot tudi vrednote in posameznikovo notranjo naravo.  

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki