Za popestritev dopusta ob morju

(Foto: Jupiterimages)

Prerokujte si sami

V naravi se skriva veliko dragocenega, skrivnostnega in usodnega. Ozavestite vprašanje, ki vas teži, in si s preprostim prerokovanjem popestrite dopustniške dni. Z napovedovanjem prihodnosti ob pomoči naravnih pojavov so se ukvarjali ljudje vseh civilizacij, obdobij in območij. Voda, zrak, zemlja, ogenj in vse drugo, kar je lahko človek v preteklosti povezoval s svojim življenjem, je imelo določen pomen. Naključni šumi, jate ptic, živalski glasovi, razpoke v kosteh, oblike, ki se kažejo na vodi in drugih odsevnih površinah, in podobno so postali sporočila bogov. Številne preroške veščine so se skozi zgodovino porazgubile, druge so se v nekoliko spremenjeni obliki ohranile vse do danes.

Po verovanju naših prednikov so vremenske spremembe napovedovale dobre in slabe dogodke. Babilonci so se orientirali po gromu in blisku, Hindujci so bili strokovnjaki za razlago prihodnosti na osnovi oblike oblakov, stari evropski narodi so opazovali vetrove … Potek dogajanja, potreben za prerokovanje, so ustvarili tudi umetno. Slavna Sibila iz Kum, ki je po grško-rimski mitologiji delala po božjem navdihu, je celotno prerokovanje napisala na več listov in jih položila na tla v svoji votlini. Ko je spraševalec stopil vanjo, je zračni tok položene liste dvignil in pomešal. Tako ni nihče mogel spoznati celotnega prerokovanja, marveč le njegove dele.

Sodobne različice

Ples v vetru: Če dvomite v svoje odločitve ali ne veste, v kakšnem zaporedju bi ravnali v zvezi z dogodkom v prihodnosti, možne rešitve, ki so nujne za razumevanje situacije, napišite na koščke papirja enake velikosti in teže. V obliki križa jih položite na veliko mizo ali drugo večjo površino ter vključite ventilator, v prostoru naredite prepih ali močno pihnite. Odgovori, ki padejo na tla, so nasveti za delovanje. Poberite jih in sestavite v smiselno celoto. Listke, ki ostanejo na mizi, upoštevajte kot opozorilo. Ravnanje v tej smeri bi utegnilo pomeniti neugoden razplet. 

Od višine se zvrti: Vzemite majhna koščka papirja enake velikosti, oblike in teže. Enega pobarvajte s črno barvo, drugega pustite belega. Stisnite ju v pest. Umirite se in se skoncentrirajte na konkretno vprašanje. V mislih ga trikrat ponovite, zaprite oči in zmečkana papirčka spustite z okna ali drugega mesta, vendar z višine najmanj treh metrov. Če najprej pade na tla beli listek, se odgovor glasi »da«.

POGLED V ODSEVNO POVRŠINO

Ena od najstarejših oblik prerokovanja, ki so jo poznali že stari Egipčani in Babilonci, je zrenje v odsevno površino. Prerokovalec je v vetrovnem vremenu strmel v gladino morja ali jezera, opazoval vrtince ter razlagal podobe, simbole in like, ki jih je videl. Tudi napovedovanje prihodnosti z razlaganjem oblik, vzorcev in barv, ki jih vidimo v kristalni krogli, je oblika vedeževanja, ki je nastala na tej osnovi. To klasično orodje iz čistega kremena zdaj vse pogosteje nadomešča steklena krogla, kozarec vode ali krožniček, napolnjen s tušem ali kakšno drugo črno tekočino.

Sodobne različice

Metanje žabic: Poiščite tri kamne – okrogle, trikotne in kvadratne oblike. Skoncentrirajte se na konkretno vprašanje in vse tri kamne v enakomernih časovnih presledkih in pod kotom 20 stopinj vrzite v vodo. Najprej vrzite okrogli kamen, potem trikotnega in na koncu štirioglatega. Pri vsakem metu spremljajte vrtince, ki nastajajo ob dotiku kamnov z vodno površino, in jih seštejte. Neparno število pomeni odgovor »da«.
Trinajst je število nenadnih sprememb: V mislih si zastavite jasno vprašanje, ki vam že dalj časa leži na duši. Na trinajst koščkov papirja napišite trinajst ustreznih namigov, ki bi vam lahko služili kot orientacija. Vrzite jih v vedro in jih prelijte s hladno vodo. Listek, ki prvi splava na površje, je najbližje ustreznemu odgovoru.

Prosojno steklo je simbol vode: V vodi poiščite večji košček stekla z gladkimi robovi in ga osušite z mehko krpo. Izberite si miren prostor brez bleščeče svetlobe ali pa se udobno namestite v senco. Košček stekla nekaj minut držite v rokah in ga opazujte, prelagajte ga iz desnice v levico, otipavajte s prsti in gladite; s tem ga namreč namagnetite ter okrepite njegovo občutljivost in moč. Potem se zazrite vanj in si prizadevajte, da bi se čim manj zavedali svoje okolice. Skoncentrirajte se na zastavljeno vprašanje in ga v mislih ponavljajte. Svetlikajoči vzorci, ki se izrisujejo na stekleni površini, ustvarjajo nenavadne oblike.

Te imajo več simboličnih pomenov, ki niso vidni le v izrazni obliki ob nastanku, temveč tudi v barvah in njihovih odtenkih. Beli so pozitivni, pomenijo namreč srečo, razumevanje in potrditev. Sivi in črni so negativni ter napovedujejo slabe dogodke. Vijoličasti in zeleni so znamenje sreče v ljubezni in naklonjene usode. Modri obetajo spremembe in uspeh v karieri. Rdeči opozarjajo na nevarnost; previdni bodite na vseh področjih. Oranžni in rumeni pomenijo težave in neprijetna presenečenja. Pritrdilni odgovor na zastavljeno vprašanje poiščite v naraščajočih oblikah, negativnega v spuščajočih se pramenih svetlobe in senc pod njimi. Prepustite se fantaziji in izbruhu nezavednega ter iz smiselnih vzorcev razberite simbolična sporočila.

Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki