Tradicionalna kitajska medicina

(Foto: Dreamstime)

Kitajska modrost

Vse več ljudi se obrača na tradicionalno kitajsko medicino, več kot štiri tisoč let star medicinski sistem, ki je znan kot dopolnilo moderne konvencionalne medicine, saj lahko s preprečevanjem funkcionalnih telesnih motenj prepreči marsikatero bolezen, a tudi omili različne bolezenske simptome.Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je zasnovana na filozofskem načelu, ki razume človeka kot vesolje v malem (mikrokozmos). Tako naj bi se človeško telo večino življenja ob pomoči regulacijskih mehanizmov samo prilagajalo notranjim in zunanjim spremembam.

Tudi slabo počutje je znak neravnovesja

Zdravnika TKM ne zanima zgolj bolezen, marveč človek. Tudi človekovo slabo počutje obravnava kot bolezen, kajti slabo počutje kaže na neravnovesje. TKM je namenjena predvsem odpravljanju funkcionalnih motenj, kot so vrtoglavica, glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih, motnje spolne sle, alergije, vnetja živcev, napihnjenost, neuravnovešenost avtonomnega živčnega sistema … Zaradi celostnega pristopa k človeku in neagresivnih metod zdravljenja je odlično dopolnilo moderne medicine.


Iskanje neravnovesja

Osnovno mersko orodje je zdravnik, ki mora, če naj natančno poišče neravnovesje, imeti veliko izkušenj in znanja. Zdravnik si pomagajo s štirimi osnovnimi metodami: z opazovanjem, s poslušanjem, spraševanjem in otipavanjem. Zdravnik vse znake, ki jih najde ob pomoči teh metod, obravnava v odvisnosti od drugih. Ko pridobi bolezensko sliko, na njeni osnovi določi zdravilno protisliko, s katero si pomaga pri izboru metod in tehnik zdravljenja. Zdravnik posluša govor in dihanje, sprašuje po bolečinah, psihofizičnem počutju, teku, spanju, menstrualnem ciklusu … Tako opazuje stanje "duha", gibanje, obraz, glas, površino ušes, toploto delov telesa, zlasti oči in jezik, ki je v TKM specifičen kazalnik telesnega stanja. Z opazovanjem posameznih delov, ki zrcalijo celoto, tako sestavi celotno podobo stanja.

Merjenje pulza na zapestni arteriji …

Merjenje pulza poteka s tremi prsti in na obeh rokah, pri čemer zdravniki razlikujejo med 32 različnimi kvalitetami pulza. Ocenjujejo globino, hitrost, moč, obliko in ritem pulza. Ker je normalen pulz odvisen tudi od klimatskih okoliščin, starosti, spola, čustvenega stanja, a tudi od telesne zgradbe, interpretacija merjenih lastnosti zahteva veliko izkušenj. Druga pomembna metoda se nanaša na tipanje natanko določenih akupunkturnih točk, ki so v primeru neustreznega delovanja notranjih organov boleče na pritisk.


Po TKM na človeka vplivajo trije sklopi bolezenskih dejavnikov:

  • zunanji (veter, temperatura, vlaga …),
  • notranji (močna, dolgotrajna čustva, ki prevladujejo)
  • ter nevtralni (nezmernost pri prehranjevanju, delu in spolnosti). 
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki