Ognjič - najbolj priljubljen v zdravilstvu

  • KPM
  • ponedeljek, 30. avgust 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Priljubljenost ognjiča v vrtovih dežel srednje in severne Evrope tekmuje z njegovo priljubljenostjo v zdravilstvu − in to upravičeno.

Širok spekter

Eterično olje deluje proti številnim mikrobom, saponini pa preprečujejo naselitev glivic. Pripravke ognjiča uporabljamo za zdravljenje kožnih poškodb in v kozmetiki, učinkovit je tudi pri celjenju ran. Ognjič krepi kroženje krvi in tonus kože. Izvlečki iz ognjiča ščitijo pred čiri na želodcu in črevesju ter delujejo zaščitno. Ker ima ognjič podoben učinek kot arnika, pri tem pa ne draži kože, ga pri občutljivi koži in koži, nagnjeni k alergijam, pogosto uporabljamo namesto arnike.

Mazilo

Mazila in kreme z ognjičem uporabljamo pri vseh vrstah ran: pri ranah, ki se slabo celijo, brazgotinah po operaciji, kožnih obolenjih ter lažjih opeklinah in ozeblinah. Poleg tega so tovrstni pripravki koristni za nego občutljive in suhe kože, razpokanih ustnic, suhih ekcemov in za nego dojenčkov. Tudi pri pikih žuželk lahko uporabljamo kremo z ognjičem ali kar zdrobljene cvetove. Ognjičevo mazilo uporabljamo tudi pri vnetjih ven, krčnih žilah in zlati žili.
Ognjičevo mazilo tako kot pri človeku tudi pri živalih zdravi vse vrste ran in gnojnih tvorov.

Čaj

Eno do dve čajni žlici suhih ali svežih ognjičevih cvetov pripravimo kot poparek, ki naj pokrit stoji deset minut. Pri želodčnih težavah, vnetju želodčne sluznice in tudi pri čiru na želodcu ali črevesju ta čaj pijemo večkrat na dan − nesladkan in ne prevroč. Uporabljamo ga tudi za izpiranje ustne in žrelne votline. Na rane vsak dan polagamo sveže obloge, prepojene s čajem iz ognjiča.


Zanimivosti

  • Ognjič naj bi napovedal vreme. Če so njegovi cvetovi po osmi uri zjutraj še zaprti, bo ta dan deževalo.
  • V kulinariki uporabljajo cvetne lističe ognjiča kot barvilo za juhe, riž, omake, sire in sladice, saj dajejo jedem značilno žafranasto barvo. Mlade lističe potresemo po solatah in omakah, vendar v majhnih količinah, saj imajo rahlo grenak okus.
  • Srednjeveški čarovniški nasvet priporoča, naj pod posteljo raztresemo vence ognjiča − med spanjem nas bodo varovali in nam uresničili sanje.