Talismani in amuleti za vsa horoskopska znamenja

(Foto: Jupiterimages)

Verjamete v čarobno moč predmetov?

Nošenje in hranjenje predmetov s čarovno močjo poznajo vse civilizacije. Talisman premore skrito moč in privablja pozitivno energijo, medtem ko zaščitni amulet, za katerega še posebno velja, da ima »dušo«, odganja nevarnost in zlo.
Ni znano, kdaj in kje so se pojavili prvi talismani in amuleti. Vse od prazgodovine so bili to različni predmeti iz kamna, kovine ali pergamenta z zapisanimi uroki. Največkrat so jih izdelali med magijskimi obredi ter jih posvetili natanko določeni osebi in za poseben namen.

Z njimi so se ljudje varovali pred vsemi slabimi vplivi skrivnostnih in temnih sil ter si zagotovili občutek varnosti in upanja v lepše življenje. Sprva so bili to neobdelani kamni, na njih pa so bili upodobljeni verski simboli, simboli božanstev, znamenja planetov, arhetipske podobe živali in rastlin. Sčasoma so jih dopolnili amuleti s čarobnimi pečati, črkami ali numerološko simboliko, o čarilih in osebnih simbolih sreče pa celo pravijo, da jih je človek nosil, še preden se je začel oblačiti.

Uspeh prinaša srečo − ali nasprotno?!

Zdravje, sreča v ljubezni, uspeh v službi – vsi si želimo imeti srečo in večinoma se res »zanašamo« nanjo: potrudimo se in naredimo vse, kar je v naši moči, nato pa držimo pesti in upamo, da se bodo zadeve iztekle v našo korist. Uspeh prinaša srečo − ali morda nasprotno? Občutek sreče traja samo nekaj minut, uspeh ima za vsakogar drugačen pomen, sreča se nenehno spreminja. Po tradiciji je povezana z igro planetov in zvezd, ki nekatere ljubi, na druge pa rada pozabi.

Ovni so v brez dinamike in dejavnosti zelo nezadovoljni, zato je njihov življenjski cilj premagati rutino, pa naj gre za uresničitev na telesni, čustveni ali intelektualni ravni. S prekipevajočo energijo in pionirskim duhom zaletavo skačejo v »mrzlo vodo« in se pogumno borijo za stopničko, ki vodi k uspehu. Sreča v ljubezni, zmaga na tekmovanju, kariera …? Prvo je pogojeno z drugim, toda zanje je življenje en sam izziv. Srečni so, ko dosežejo cilj, vendar jih nič ne ustavi, da se ne bi začeli ukvarjati z novimi nalogami.
Talismani: pisano ptičje perje, rdeč modni dodatek, volnen vozel v žepu, številka moške energije 1

Biki imajo nadvse radi denar, udobje in razkošje, vendar se zavedajo, da gmotne dobrine niso dovolj. In nasprotno – tudi ljubezen in veselje do življenja jim nista dovolj, če ga ne izživijo. Da so zares zadovoljni, potrebujejo izzive, dobro organizacijo in možnost, da počasi hodijo po svoji poti in v življenju napredujejo brez večjih skokov. Denar in neverjetna energija sta le pogoja za popolnost. Vse si morajo izboriti sami, pri čemer so pripravljeni na zahtevno delo in odrekanje. Najsrečnejši so, kadar tisto, kar so začeli, tudi dokončajo.
Talismani: zaščitni krog na verižici ali obesku za ključe, moder modni dodatek, ravnovesje številke 2

Dvojčki so nadvse nesrečni, kadar se dolgočasijo, in na moč nezadovoljni, kadar so osamljeni. Torej je zanje sreča vse drugo. Pogovori, druženje, številni projekti, izmenjava zamisli in kar jih še posebno kali − vedno se zanimajo za kakšno večjo stvar. Idealno je, če živijo v velikem mestu, ki jim ponuja številne priložnosti za izhode in nova poznanstva. Telesno in miselno delo jim obogati življenje, da v karieri zablestijo, pa potrebujejo tudi druge ljudi. Srečni so, če imajo oboje − izpolnjeno čustveno in družabno življenje.
Talismani: slika metulja, rumen modni dodatek, adresar ali pisalo, skladnost številke 3

Raki na svoje življenje gledajo kot na fotografijo, za katero so pripravljeni narediti vse. Če ne morejo olepšati slike, bodo okrasili okvir, kajti skrivnost njihove sreče je prav v okvirih spomina. Vanje ne postavljajo sebe, marveč ljudi, ki gredo skozi njihovo življenje in jim veliko pomenijo. Sreča k njim vedno prihaja prek odnosa s starši in ustvarjanja družine, zato je za njihov življenjski uspeh nujno, da si naberejo čimveč prijetnih spominov. Nikoli ni prepozno, da si ustvarijo ljubezensko gnezdece, saj poznajo številne poti, kako lažje pozabiti na skrbi in strahove.
Talismani: srebrnik, srebrn nakit ali siv modni dodatek, najljubša fotografija, prizemljenost številke 4

Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki