Masaža dojenčka

  • NN
  • petek, 07. maj 2010
(Foto: Jupiterimages)

Za več topline in bližine

Dobrodejen in zdravilen učinek masaže je v številnih kulturah znan že tisočletja. V Evropi se je na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja uveljavila masaža dojenčka, ki je pridobila veljavo s prihodom Nashme Sheibler. Iz Nepala, kjer je masaža dojenčka nekaj povsem samoumevnega in se prenaša iz roda v rod. Tako je nepalska tradicija dobila v Evropi veliko veljavo.

V Sloveniji postavljamo začetke masaže dojenčka v drugo polovico devetdesetih let, večjo težo pa dobiva prav v zadnjih letih. Za pionirko na tem področju velja višja medicinska sestra Mojca Kurent.

ZAKAJ MASAŽA?

Koža je naše največje čutilo: ščiti telo, uravnava telesno temperaturo, diha in sprejema dražljaje. Zato je za dobro dojenčkovo počutje toliko pomembnejše, da se ga dotikate z veliko mero ljubezni, saj mu z govorico rok posredujemo številne pozitivne občutke. Med nosečnostjo je bil otrok nenehno v stiku z materinim telesom. Masaža nadaljuje ta občutek varnosti in bližine. Masaža je veliko več kot zgolj telesni občutek, saj ima tudi psihološki učinek. Med masažo je dojenček v središču vaše pozornosti in s tem se začne pozitivna komunikacija med dojenčkom in vami.

UČINKI MASAŽE

Dokazano je, da dotikanje (masaža) kože spodbudi živčni sistem ter pospeši krvni obtok in presnovo. S to povsem naravno tehniko pripomoremo še k zdravemu razvoju kože, mišic in sklepov. Opažanja so pokazala, da otroci, ki jih redno masirajo, hitreje zaspijo, njihovo spanje pa je bolj umirjeno. Ne gre zanemariti niti dejstva, da masaža ni zgolj stvar telesnih občutkov, saj je obenem hrana za dušo. Resda je dojenček "prejemnik" masaže, toda z navdušenjem boste ugotovili, da masaža koristi tudi vam, saj vas pomirja in vam daje novih moči za naporen vsakdan.

Običajno takoj po novorojenčkovem rojstvu vso skrb zanj prevzame mama, zato se očetje pogosto počutijo nekako odrinjene in ne vedo, kako se vključiti v vsakodnevno skrb za otroka. To je razlog, da velik poudarek pri učenju masaže posvečamo prav dejstvu, da pri tem sodelujeta oba starša. Očetje tako lahko za svojo »domeno« določijo prav kopanje in masažo dojenčka. S tem dobijo tudi dober občutek za otroka: ne bojijo se ga več prijeti v roke in mu izkazovati nežnost.
Pred časom so v Veliki Britaniji opravili večjo raziskavo o vplivu masaže na dojenčka. Vanjo so vključili približno 600 otrok, ki so se rodili v roku in ob rojstvu ali po njem niso imeli nobenih težav. Ugotovili so, da masaža pomaga k boljšemu spancu, dojenčki, ki jih starši vsak dan masirajo, pa tudi manj jočejo kot tisti, ki niso deležni masaže. Raziskovalci so ta pojav tudi znanstveno razložili: masaža pomaga zmanjševati raven hormona, ki povzroča stres, poleg tega uravnava izločanje hormona melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca.


KJE IZVAJATI MASAŽO OTROKA?

Najbolje kar tam, kjer sicer opravljate njegovo vsakodnevno nego. Masažo lahko izvajate stoje ob previjalni mizi, lahko pa tudi sedete na tla in otroka masirate v naročju. Če vam je udobneje otroka masirati sede, se udobno namestite: sedite na mehko in toplo podlago. Noge prekrižajte, nanje pa položite brisačo ali manjšo blazino − pomembno je, da je podlaga za otroka prijetno mehka in topla. V prostoru, kjer masirate otroka, mora biti primerno toplo, da ga ne zebe, saj bi se sicer utegnil prehladiti, a tudi masaža ne bi bila prijetna.

Starši pogosto sprašujejo, ali je za masažo potrebno posebno vzdušje, ali naj otroku predvajajo glasbo, morda prižgejo sveče … To ni potrebno, saj se pri vsem tem otrok ne bi povsem osredotočil na vas, pri masaži pa gre prav za to, da otroka postavimo v središče pozornosti, kajti komunikacija med vami in otrokom je izredno pomembna.
Pomembno je tudi izbrati ustrezen čas. Tako za nego otroka kot tudi za masažo je najboljši čas po daljšem spancu, najbolje zgodaj zjutraj, vendar otroka ne smete masirati takoj po hranjenju, ko ima še poln trebušček.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki