Sanje in nebesna znamenja

(Foto: Shutterstock)

Noč ima svojo moč

Vsak od nas je že kdaj doživel ponavljajoče se sanje. Po prijetnih sanjskih dogodkih se zbujamo sveži in polni energije, toda ko gre za moreče in pretresljive sanjske podobe, smo zaskrbljeni.

Kot da v vsakdanjem življenju nimamo dovolj drugih skrbi, skriti režiser v naši podzavesti noč za nočjo snuje enako grozljivo predstavo in nam vsiljuje glavno vlogo. Kaj nam skuša povedati? Kaj nam sporočajo ti pretresljivi prizori, liki in podobe? So le plod domišljije, ali pa je v teh nenavadnih nočnih pustolovščinah kak skrivnosten namig? Kadar se simboli v sanjah ponavljajo, gre za alarm, ki so ga sprožila zavestna zaznavanja, delovanja in čustvovanja.


Vsak človek je svoj svet

Tako kot se ljudje v budnem stanju zelo razlikujemo, ko gre za sprejemanje življenja ter odprtost za njegove izzive, občutek lastne vrednosti, sposobnost za samostojno delo in napredovanje, se razlikujemo tudi v sanjah. Simboli pomenijo neposredno komunikacijo z nezavednim, v sanjah doživete spremenjene dnevne podobe in njihova sporočila pa razumemo tako, kot je zavest zanje dovzetna. Posamezne posebnosti in nezavedne misli, ki oblikujejo ozadje sanjskega dogajanja, so namreč del notranjega življenja, skritega dela naše osebnosti, ki je že od rojstva zaznamovan s kozmičnimi vplivi zvezdnih konstelacij.

Od teh kozmičnih sil, od tega, v katerem znamenju je bilo Sonce ob našem rojstvu in katero znamenje je tedaj vzhajalo na vzhodu, niso odvisne samo značajske poteze in lastnosti, s katerimi presojamo težo in pomen vsakdanjega življenja, temveč tudi naša samopodoba in medsebojni odnosi. Če je Sonce planet, ki nam daje življenje in energijo, na naše vsakodnevno razpoloženje in podzavest, kjer se dogajajo sanje, vpliva Luna.

Kakor je na nebu …

Ko Luna na svoji poti okoli Zemlje prehaja iz enega astrološkega znamenja v drugega, to pomeni osnovo za sanjske vsebine, ki jih zavestno nismo predelali in zaključili.

Bolj kot sicer se v sanjah odzivamo agresivno, kadar je Luna v Ovnu, sanje pa obsegajo vnemo, hitrost, ognjevitost, jezo, gorečnost ali tekmovalnost. V znamenju Bika se pogosto srečujemo s smrtjo, z zastrupljeno hrano ali prebavnimi težavami, sanjsko prizorišče pa doživljamo nadvse čustveno in intenzivno. Z Luno v Dvojčkih so sanje nepovezane in zmedene, ljudje v sanjah pa nam skušajo razložiti kaj nerazumljivega, govorijo v tujem jeziku ali tako tiho, da jih ne slišimo.

V Raku sanjamo več; sanjarimo o dopustu, počitku na toplem soncu, morju ali ladjah, o otrocih ali umetnosti. Nočnih dogodivščin se le redko spomnimo, če je Luna v Levu, sanje pa so takrat na moč moreče. V njih se pojavljajo številni sanjski liki, ki jih je težko prepoznati, kaj šele razložiti. Z Luno v Devici se najpogosteje približamo svojemu delu in težavam na poslovnem področju, na delovnem mestu pa nas pogosto spremljajo hrup, bučna glasba, neprijetni občutki in nemir.

Sanje v Tehnici so prijetne in "barvne", pogosto popestrene z vremenskimi spremembami, jadranjem, vodometi ali slapovi, medtem ko nas lahko te prvine, kadar je Luna v Škorpijonu, pošteno zamorijo. Manj kot bi si želeli, se takrat srečujemo z erotičnimi simboli, zato pa je več orožja in ranljivosti. Tudi v Strelcu so sanje barvite. Širina in velika prostranstva, ki jih pogosto spremlja prijetna glasba, so prvine, ki v nas vzbujajo občutek svobode, hkrati pa lahko čutimo, da nas nekdo opazuje.

Luna v Kozorogu nas pogosto duši z vzpenjanjem ali neskončnimi potmi. Kljub obilni hrani, prijetni družbi ali toplemu domu smo v sanjah osamljeni ali pa ne moremo vzpostaviti stika s sanjsko okolico. Kadar je Luna v Vodnarju, pogosto potujemo, vendar se avtomobili kvarijo, na vlake zamujamo, letala pa ne letijo v želeno smer; včasih nas spremljajo bolečine ali pa se vračamo v otroštvo. Sanje so najjasnejše in simbolično razložljive, kadar je Luna v Ribah. Takrat podzavest z nami spregovori v vsem svojem sijaju in lepoti, sanje pa so čudovite in polne razkošja.

(Luna je od vseh nebesnih teles najhitrejša. Zemljo obkroži v 27 dneh 7 urah in 43 min. V vsakem astrološkem znamenju je 2 dni.)


… tako je na zemlji

Ker je vsak človek osebnost zase, nobenega sanjskega simbola ni mogoče ločiti od posameznika, ki ga je sanjal, povrhu nekateri simboli nimajo enakega pomena za vse sanjavce. Vsakdanje težave, vznemirjenje, zaskrbljenost, mračne misli, malodušje ali pomanjkanje upanja v obdobju osebne krize so ostanki napornih dni, ki se najpogosteje zavlečejo v našo podzavest in sprožijo ponavljajoče se sanje. Oglejmo si, kako so z njimi povezana astrološka znamenja in kako se odzivajo na življenjske situacije.

Ognjena znamenja (oven, lev, strelec) vodijo močna čustva in velikopotezne želje. Če doživijo razočaranje, ga znajo pred drugimi dobro prikriti, v sanjah pa ne morejo ubežati pred tesnobo in skritimi strahovi. Ponavljajoče se sanje jih drezajo, da bi se zavedli svojih vedenjskih vzorcev in poiskali druge, učinkovitejše in primernejše. Če naj se rešijo mračnih misli, so jim v pomoč delo, podpora okolice, pohvale in komplimenti. Tudi šport je njihov veliki zaveznik, saj pri njih primerna telesna pripravljenost ni samo predpogoj za dobro razpoloženje, ampak tudi za miren sen.

Zemeljska znamenja (bik, devica, kozorog) najmanj trpijo zaradi svojih značajskih lastnosti in vedenja, kajti njihova narava je racionalna in stabilna. Izjema je kozorog, na katerega vpliva pesimistični Saturn, zato imajo prav Kozorogi največkrat moreče sanje. Za pripadnike teh zemeljskih znamenj je pomembno, da lahko sami skrbijo zase, da so zaposleni in dobro plačani. Če so prisiljeni v tveganja in tekmovalnost z drugimi, navzven ostanejo hladni, razburjenost v sebi pa premagujejo v sanjah. Te jim razkrivajo, kako se znajdejo v posameznih situacijah in kje so nemočni, da bi kar koli spremenili. Ko jih zajame takšno razpoloženje, potrebujejo nekoga, ki jim vrne gotovost in zaupanje vase, najboljša pomoč pa je konkretno delo, četudi samo začasne narave.

Zračna znamenja (dvojčka, tehtnica, vodnar) so vedre narave in pogosto delujejo, kot da nimajo težav in jih nič ne more spraviti v slabo voljo. Vitalne in zadovoljne jih delajo stalna dinamika, pestro družabno življenje in nova znanja. Kaj hitro pa lahko zapadejo v malodušje, če niso prepričani v lastno privlačnost, zanimivost in duhovitost. Ponavljajoče se sanje pogosto presegajo njihove zmedene občutke, doživetja, čustvovanja in želje, ter jih tako silijo k primernejšim oblikam obnašanja in razmišljanja. Nesrečo in obup najlažje premagajo s pozornostjo ljubljene osebe, oživijo pa jih tudi ljudje, s katerimi lahko izmenjajo izkušnje.

Vodna znamenja (rak, škorpijon, ribi) so nadvse instinktivna in sočutna. Zanje so ključnega pomena čustva, gmotne dobrine jim ne pomenijo veliko. Pogosto se žrtvujejo za druge in za tuje ideale, kadar pa se ne počutijo koristne, hitro menjavajo razpoloženja. Od vseh znamenj so najbolj dojemljivi za depresije. Te jih pogosto preganjajo tudi v sanjah, sploh če se ne čutijo koristne v skrbi za najbližje ali imajo družinske težave. Če naj najdejo notranji mir, potrebujejo zahtevne življenjske naloge, ki jih zaposlijo čez dan, svojega nezavednega stanja pa se najlažje rešijo z ustvarjalnostjo in v odprtem pogovoru z ljudmi, ki so vredni njihovega zaupanja.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki