Kaj razkriva orientalska medicina?

(Foto: Jupiterimages)

Videz in zdravstveno stanje

Videz človekove fiziognomije pomaga pri ugotavljanju posameznikovega zdravstvenega stanja. Orientalska medicina je na temelju vedenja, da stanje površine telesa odraža stanje notranjosti in nasprotno, razvila številne metode diagnosticiranja, ki so se ohranile vse do zdaj. Iz zakladnice japonskega, indijskega in tibetanskega tradicionalnega zdravilstva smo izbrali nekaj temeljnih znanj, ki vam bodo pomagala pri avtodiagnostiki.

Podobno kot je pozorno opazovanje sogovornika temelj sporazumevanja, je opazovanje telesnih znamenj temelj sporazumevanja z lastnim telesom. Vsak dan velja biti pozoren zlasti na telesne izločke, zato ocenite blato in seč. To velja tudi za barvo kože, stanje jezika, podočnjakov in oči, morebitno izpadanje las in njihovo sivenje. Opazujte telesno težo, držo, dihanje, stanje nohtov, telesni vonj, splošno počutje, razpoloženje in nezavedne odzive v medčloveških stikih. Obenem ne pozabite preverjati učinkov prehrane na prebavo, saj je ta odločilna za počutje. Če znate opazovati in razbirati sporočila telesa, se lahko nanje pravočasno odzovete, ustrezno ukrepate in se izognete hujšim težavam.
 

Oči

Oči so vsekakor prvo ogledalo zdravja, saj zrcalijo stanje vseh telesnih organov in funkcij. Za zdravega človeka so značilni jasen pogled in bistre oči. Po ajurvedi je bleda očesna veznica na veki znak slabokrvnosti, rumenkasta pa govori o opešanem delovanju jeter. Če so oči izbuljene, obstaja velika verjetnost, da gre za motnje v delovanju ščitnice.

Modrikasta beločnica opozarja na slabo presnovo kalcija in nagnjenost k osteoporozi. Majhna šarenica govori o šibkih sklepih. Če šarenico obdaja bel prstan, človek uživa preveč soli ali sladkorja; v srednjih letih je to lahko tudi posledica telesnih obremenitev. Če je bel prstan zelo izrazit, to govori o pokajočih in bolečih sklepih ali pa celo napoveduje artritis. Rjavkasto črne pike na šarenici pomenijo, da črevesje ne vsekava dobro železa.

Spreminjanje odtenka kože okrog oči

Tudi tovrstne spremembe govorijo o posameznikovem telesnem in duševnem počutju. Jasna in čista koža okrog oči Japoncem pomeni telesno in duševno zdravje ter je posledica uravnovešene prehrane in ustreznega življenjskega sloga.

Koža okrog oči potemni zaradi opešanega delovanja ledvic ter izčrpanosti ledvičnih, nadledvičnih in spolnih žlez. Značilna je za ljudi z opešanimi ledvicami, sečili, jajčniki in testisi ter je lahko posledica pretirane spolne dejavnosti.

Rdečkasta koža okrog oči je posledica širjenja kapilar, govori pa o čezmernem delovanju srca in obtočil. Če je takšno stanje kronično, je človek zelo živčen. Vijoličasta koža okrog oči je posledica uživanja drog, kemičnih zdravil, rafiniranega belega sladkorja v sokovih, sladicah … Takšni ljudje imajo hladna stopala in dlani ter opešano delovanje živčevja, sečil in obtočil.

Rumena koža okrog oči se pojavi zaradi preobremenjenosti jeter in žolča. Povzroča jo tudi uživanje večjih količin sira in mlečnih izdelkov, korenja, buč …

Sivkasta koža okrog oči se pojavi v primeru opešanega delovanja ledvic in pljuč. Nastane zaradi uživanja težke, mastne hrane živalskega izvora in uživanja presoljene hrane, opozarja pa na nepravilno delovanje žlez in limfe ter neravnovesje mineralov v krvi.

Podočnjaki tako po ajurvedi kot tudi po japonskem zdravilskem izročilu vedno kažejo na obolenje ledvic in mehurja ter motnje v delovanju sečil.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki