Devet načinov za krepitev imunskega sistema

(Foto: Jupiterimages)

Ostanite zdravi

Vas je tako strah virusov, da si na veliko razkužujete roke in odskočite vsakič, ko kdo poleg vas kihne, a kljub vsemu zbolite? Kaj storiti? Preventiva ni samo izogibanje klicam in virusom, temveč tudi stvar ustrezne prehrane in izpostavljenosti stresu. Viva vam predlaga devet stvari, ki naj postanejo vaše vsakdanje navade. Z njimi ne boste le okrepili svojega imunskega sistema, ampak se boste počutili veliko bolj zdravi in veseli.

1. Vadite pametneje – izkoristite svoje sposobnosti

Vsem je lažje potegniti toplo odejico in uživati na kavču pred televizijo, kot da bi stopili iz stanovanja ali hiše, ko je zunaj mrzlo vreme. Toda zmerna dejavnost na svežem zraku je naravnost čudodelna. Dovolj je že pol ure hoje s pospešenim korakom, zmernega teka ali nekaj preprostih vaj nekajkrat na teden. Tako se v vašem telesu izločajo endorfini, ki krepijo imunski sistem tako, da vplivajo na povečanje števila belih krvničk, ki so naravna zaščita pred virusi. Vrsta dejavnosti, ki jo izvajate, ni tako pomembna, pomembno je, da povzročijo želeni učinek.

Treba se je oznojiti, kar je dokaz, da vaše telo izloča endorfine, toda pazite tudi, da se ne preobremenite. Pretirano izčrpavanje organizma lahko povzroči izločanje hormona kortizola, stresnega hormona, ki vpliva na zmanjšanje belih krvničk. Če čutite, da vam gre vse skupaj na živce, če zvečer ne morete zaspati ali ste po treningu izčrpani, delajte lažje vaje ali se samo sprehajajte.

2. Dobra volja − več belih krvničk

Proti virusom se lahko zaščitite s smehom. Medtem ko se smejete, se izločajo snovi, ki dobro vplivajo na vaše telo. Nedavna raziskava je potrdila, da so imele ženske, ki so se smejale med gledanjem komedije, višjo raven belih krvničk. Spomnite se, da smeh pomaga preprečevati prehlad, ko boste naslednjič šli v kino ali se odločili preživeti večer z zabavnimi prijatelji.

3. Dovolj pravilnega spanja

Za dobro počutje potrebujete kakšnih osem ur spanja, toda pomembno je, da je spanje kakovostno. Vaše telo med spanjem prehaja skozi nekoliko REM-faz, toda imunski sistem se obnavlja med zadnjo in najdaljšo, ki se začne po sedmih urah spanja.

4. Uživanje v glasbi – smrt za viruse

V boju z virusi vam lahko pomaga tudi ljubezen do glasbe. Nedavna raziskava je dokazala, da poslušanje glasbe vpliva na povečanje količine protiteles IgA – naravnega borca proti virusom, zlasti v obdobju hudega stresa. V neki raziskavi so znanstveniki pol ure predvajali džez glasbo novinarjem, ki so morali čim prej končati svoje prispevke. Medtem so jim merili raven IgA teles in ugotovili, da se je njihovo število povečalo in se povečevalo še pol ure po prenehanju poslušanja glasbe. Seveda lahko poslušate katero koli glasbo, in dokler vam bo prijalo, bo dobro za vaše zdravje.
Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki