Moč rastlinskih zdravil

(Foto: Jupiteriamges)

Zdravila naših babic

Ko gre za zdravljenje, o rastlinah pogosto razmišljamo kot o "začimbah" v procesu zdravljenja. Nemalokrat slišimo, da so rastline le dopolnila sredstva ali dodatek k prehrani. O rastlinskih zdravilih se je uveljavilo mnenje, da počasneje delujejo in da pomagajo le pri lažjih boleznih. Na seznam predsodkov lahko dodamo še trditev, da za vsako bolezen, za katero je na voljo rastlinsko zdravilo, obstaja še učinkovitejše sintetično.

Vsi ti predsodki so novejšega datuma. Vaša prababica zagotovo ni bila takšnega mnenja. Še pred stoletjem je večina zdravljenja potekala z rastlinskimi zdravili, ki so že takrat lahko pozdravila številne resne bolezni.

Alopatska medicina...

..., ki jo poznamo v zahodni civilizaciji, je novejšega datuma. Podobno kot številnim iznajdbam sodobne civilizacije (ekstenzivno kmetijstvo, industrijska predelava hrane ) je njenemu hitremu razvoju botroval predvsem visok dobiček. Eden od največjih bogatašev našega časa, Andrew Carnegie (poznate ga po operni stavbi Carnegie Hall, knjižnici Carnegie in drugih nepremičninah, katerih gradnjo je financiral), se je takrat odločil vlagati v razvoj in promocijo sintetičnih zdravil, ker je bilo to obetavno tržno področje.

Narava pozdravi

Po stoletju skorajda neomajne prevlade sintetičnih zdravil se znova opazno povečuje zanimanje za rastlinska zdravila. Za to obstajajo številni razlogi. Izkazalo se je, da pri številnih boleznih drži rek "zdravniki zdravijo, narava pozdravi". Večina sintetičnih zdravil le "ureja", "vzdržuje" in "blaži" simptome. Rastline pa pri marsikateri bolezni znajo poseči tudi v vzroke in delovati veliko celovitejše. Sintetična zdravila nemalokrat povzročajo neželene učinke. Rastline so pri svojem delovanju veliko spretnejše. V telesu se ne obnašajo kot "slon v trgovini s porcelanom".

Več učinkovin

Temeljna razlika med sintetičnimi in rastlinskimi zdravili je prav v kompleksnosti slednjih. Sintetična zdravila navadno vsebujejo le eno ali največ nekaj učinkovin, v zdravilnih rastlinah pa je število učinkovin včasih celo trištevilčno. To pomeni, da v naše telo pridejo opremljene s široko paleto možnosti delovanja in urejajo več procesov hkrati.

Resnici na ljubo je treba povedati, da so se nekateri proizvajalci rastlinskih zdravil v želji, da bi močan zdravilni učinek približali tistemu pri sintetičnih zdravilih, povečali priporočene dnevne odmerke in zdravilo standardizirali le na posamezno učinkovino. Rezultat ni vedno najboljši, saj so se s tem nemalokrat okrepili tudi neželeni učinki.

Narava se nikoli ne zmoti

Novejše raziskave ugotavljajo, da v rastlinskih pripravkih poleg znanih učinkovin igrajo pomembno vlogo prav pomožne snovi, ki sicer niso dokazane učinkovine, vendar vseeno vplivajo na sproščanje zdravilnih učinkovin. Lep primer za to so preparati iz gloga. Vedno me je zanimalo, kako da mi isti glogov sirup krvni tlak povišuje, tašči pa ga znižuje. Kako glog "ve", kaj mu je storiti? In kako to, da se nikoli ne zmoti?

Enako velja za sok iz aloje vere, ki vsebuje več kot dvesto zdravilnih učinkovin. Lahko ga jemlje deset ljudi z različnimi težavami, aloja vera pa bo pri vsakem začela "pospravljati" tam, kjer je treba. Ob njeni pomoči se kožne celice obnavljajo sedemkrat hitreje. Študije so pokazale, da fagociti, ki ob uživanju soka aloje vere uničujejo rakave celice, postanejo do desetkrat učinkovitejši kot tisti, ki jih ne spodbujamo z alojo vero.

Članek se nadaljuje »


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki