Rumeni dren

Iz cvetov in listov rumenega drena si pripravimo čaj, lahko tudi kot
nadomestek pravega čaja.
Iz cvetov in listov rumenega drena si pripravimo čaj, lahko tudi kot nadomestek pravega čaja. (Foto: Shutterstock)

Rumeni dren je grmovnica ali majhno drevo, visoko od šest do osem metrov. Raste zelo počasi in doseže starost do 200 let. Najdemo ga po redkih listnatih gozdovih do nadmorske višine 1.300 metrov. Predvsem na Krasu, med grmovjem, gozdnimi robovi in na apnenčastih tleh, saj preprečuje erozijo tal. Ponekod ga imajo za žive meje ali kot okrasno rastlino v parku.

Botanični opis rastline

Veje so nasprotne, prav tako listi, ki so jajčaste oblike, na koncu so priostreni in celorobni. Jeseni so rdečkaste barve. Cveti, preden požene zelene liste. Ti so kratko pecljati, dolgi od 10 do 11 centimetrov, malo dlakavi. Cvetovi so majhni in rumeni. Skupaj zraste tudi do 25 cvetov, ki sestavljajo kobulasto socvetje in rastejo na koncu vejic.

Cveti zgodaj spomladi, od februarja do aprila. Zaradi lepih rumenih cvetov na vejicah jo pogosto povežejo v butare, ki jih pripravijo za cvetno nedeljo pred veliko nočjo. Za čebele so spomladi prva paša, s plodovi pa se jeseni hranijo ptice.

Iz cvetov se razvijejo podolgovati, viseči, jajčasti, živordeči plodovi, v sredini imajo koščico, ki varuje seme. Plodovi so užitni, imenujejo se drnulje. Dozorijo avgusta in septembra ter padejo z drevesa oziroma grma. Plodove nabiramo pred slano, kajti po njej postanejo sladki.


Zdravilni deli rastline


Pri nas še premalo cenimo okusne, rdeče sadeže, ki so zelo zdravi in hranilni. Cvetove nabiramo od februarja do aprila, liste od maja do junija, plodove drnulje pa avgusta in septembra.
Cvetove in liste nabiramo v lepem, suhem in sončnem vremenu. Sušimo jih na topli peči do 45 stopinj Celzija ali v sušilniku, da ohranijo lepo naravno barvo. Posušene shranimo v steklene kozarce, vrečke iz blaga ali papirnate vrečke, v suhem in zračnem prostoru. Zelišča uporabljamo eno leto, kajti z vsakim letom se zdravilne učinkovine razkrajajo in jih je vse manj.
Plodove drnulje naberemo, takoj ko padejo na tla. V začetku so trpki in kisli, ko dozorijo, so temno rdeče barve in sladkasto kisli. Užitni so tudi surovi.

Zdravilnost rumenega drena

Iz cvetov in listov rumenega drena si pripravimo čaj, lahko tudi kot nadomestek pravega čaja.
Rumeni dren v plodovih vsebuje sladkor, sadne kisline, veliko čreslovin in C-vitamin. Čaj iz listov znižuje povišano telesno temperaturo. Prav zaradi čreslovin pa je učinkovit pri prebavnih motnjah. Majhne količine teh zapirajo, prevelike količine pa dražijo prebavila, zato se pred uporabo posvetujmo z zdravnikom.
Ljudska medicina drnulje uporablja pri vnetju sluznice in visoki vročini.


Priprava in uporaba


Čaj iz listov in cvetov
V pol litra vode damo po eno žličko listov in cvetov, ki naj vrejo tri minute. Pokrito pustimo stati še 15 minut, nato precedimo. To količino popijemo čez dan in prekinemo po treh tednih.

V kuhinji

Iz drnulj lahko pripravimo kompot, sadni sok, marmelado, vino, žganje, liker, omako in kis – če nam primanjkuje želodčne kisline.

V gospodarstvu

Les je zelo trd in žilav, znan nam je pregovor »Zdrav kot dren«, ki pomeni trdoto in odpornost lesa, tudi proti škodljivcem in boleznim. Les uporabljajo v lesarstvu, strugarstvu za izdelavo lesenih žebljev, palic, polic in podobnih izdelkov. Iz koščic so včasih izdelovali rožne vence.