COVID- 19: Okrepite imunski sistem po ajurvedskih priporočilih

Imunski sistem lahko okrepimo z redno uporabo začimbnic in zelišč, ki delujejo kot naravni antibiotiki in antivirotiki.
Imunski sistem lahko okrepimo z redno uporabo začimbnic in zelišč, ki delujejo kot naravni antibiotiki in antivirotiki. (Foto: Shutterstock)

Indijska tradicionalna medicina ajurveda kot preventivo pred okužbo in za preprečevanje težjega poteka COVID-19 priporoča krepitev imunskega sistema. Ta je namreč zanjo izraz osnovne telesne vitalnosti, ki je odvisna od treh dejavnikov: genetskega oziroma karmičnega, prehrambnega ter duševno-duhovnega. Ko je vitalnost zmanjšana, se začnejo pojavljati obolenja, preobčuljivosti, narašča incidenca kroničnih bolezni v populaciji ...

Imunski sistem lahko okrepimo:

  • z notranjo vedrino in čistostjo misli;
  • z izpostavljanjem soncu, ki je mogočen uničevalec mikroorganizmov;
  • z zdravo in uravnoteženo prehrano, ki temelji na ekoloških, čim manj predelanih živilih (na primer žita, sadje, zelenjava, stročnice, oreščki in semena, začimbe, kakovostna olja). Za tiste, ki uživajo meso, naj bo to v majhnih količinah. Izbor živil je odvisen od življenjskega obdobja, telesnih obremenitev in od ajurvedske individualne konstitucije;
  • z redno uporabo začimbnic in zelišč, ki delujejo kot naravni antibiotiki in antivirotiki (česen, čebula, ingver, kurkuma, timijan, lovor, cimet, poper). Redno uživajmo tudi začimbe, ki krepijo prebavo in presnovo (janež, kumina in indijska kumina, cimet, kardamom in v toplejšem obdobju še sveža bazilika);
  • z uporabo zelišč in živil, ki vsebujejo veliko vitamina C, a telesa ne zakisajo (šipek, limona ali ajurvedski amalaki);
  • z redno telesno vadbo doma ali v naravi (raztezne vaje, joga, taj či, či gong, tibetanske vaje …);
  • z rednim razkuževanjem prostorov z uporabo zeliščnih dišečih palčk. V difuzorje ali posodice za izhlapevanje lahko dodamo tudi eterična olja, še posebej evkalipta, timijana in čajevca;
  • z uporabo zeliščne mešanice trifala, ki blago razstruplja telo in sočasno v telesu podpira vse tri fiziološke sile, ter organsko-mineralne snovi šilajit (imenovana tudi mumio), ki veča splošno vitalnost in nespecifično odpornost.

Priporočila za ranljive skupine

Starostniki in ljudje s kroničnimi boleznimi
Starostniki, ljudje s kroničnimi obolenji in uporabniki kortikosteroidnih zdravil imajo čezmerno povečano vato. Njeno neravnovesje se uravnava po več poteh, in sicer z zeliščem oziroma prehranskim dopolnilom ašvaganda (Withania somnifera), s hidriranjem telesa, z dodajanjem kakovostnih olj v hrano ter z odpravljanjem zaprtja. S temi ukrepi povečamo krepkost telesa in imunsko moč, pri okuženih pa zmanjšamo možnosti za razvoj težje oblike prebolevanja okužbe.

Diabetiki in ljudje s čezmerno telesno težo
Ajurveda debelost in diabetes tipa 2 pojmuje kot neravnovesje izgrajevalne, anabolične, kapha sile. Svetujemo zmanjšanje obilnosti obrokov, veliko gibanja, predvsem pa opustitev maščob pri pripravi hrane, sladkorja, mlečnih izdelkov in izdelkov, ki vsebujejo večje količine glutena. Na drugi strani priporočamo uporabo pekočih začimb, kot so cimet, poper, čili, ingver, pitje grenkih čajev (artičoka, tavžentroža, češmin, regratove koreninice …) in uživanje ajurvedske začimbne mešanice trikatu.


Ajurvedski pogled na pandemijo

Ajurveda na življenje, zdravje in bolezen gleda z vidika medsebojne povezanosti človeškega duha, duševnosti, telesa, narave in vsega, kar nas obdaja v krog življenja. Osnovna prizma, skozi katero se gleda na vse snovne življenjske pojave, je (so)delovanje treh sil, tako imenovanih doš (vata, pitta, kapha), ki delujejo v naši duševnosti in kot fiziološke sile tudi v našem telesu, ampak tudi v naravi, ter med zvezdami in planeti. Zdravi smo, pravi ajurveda, ko so tri psiho-fiziološke sile v nas v ravnovesju, ko so naša tkiva kakovostna in telesni kanali pretočni.

Zato nas mora vsaka epidemija, še zlati pandemija, opozoriti na to, da je nastalo neravnovesje v nas in v naravi. Epidemiologi ugotavljajo, da je virus »preskočil« na človeka z živali, in pojasnjujejo, da je logika virusa, ki se bojuje za preživetje, najti gostitelja, čigar številčnost je garancija dolgoročnega obstoja. Človek v zadnjih sto letih vse bolj postaja parazit na planetu in zelo kratkovidno posega v naravo. Izsekavanje neverjetnih gozdnatih površin v Afriki, Južni Ameriki, Aziji je ne le zmanjšalo število živali, ki so in bi lahko bile potencialni gostitelji virusov iz skupine koronavirusov, ampak je toliko spremenilo tudi podnebne razmere na zemlji, da izumirajo tudi živali in rastline drugje, na legah, ki so oddaljene od teh območij.

Le človeštvo se v tem parazitskem odnosu do vseh drugih kraljestev narave veča po številčnosti in postaja idealen gostitelj za viruse, ki so prisiljeni v mutacije in iskanje novih gostiteljev, da bi dolgoročno preživeli.



Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki