Zdravilna zelišča proti spomladanski utrujenosti in za čiščenje telesa

Regrat je izredno zdravilen, zato odličen kot prva spomladanska solata, ki nas bo okrepila
Regrat je izredno zdravilen, zato odličen kot prva spomladanska solata, ki nas bo okrepila (Foto: (Foto: Shutterstock))

V spomladanskem času, ko postanemo utrujeni, pa ne vemo, zakaj, si lahko nekoliko pomagamo z zdravilnimi zelišči, ki v tem času rastejo v naravi. Iz njih si lahko pripravimo čaje ali pa jih uporabimo v jedeh.

Zelišča naberemo v neokr­njeni naravi, uporabimo čim bolj sveža.

Bršljanasta grenkuljica

Ima več ljudskih imen, denimo povojček, zlata verižica, zlata ketnica, peršin.
Rastlina je trajnica, raste kot plevel ob poteh, posekah, za plotovi vrtov, kjer ima dovolj vlage. Cveti od marca do junija (cvetovi so vijoličastomodre barve), v tem času nabiramo mlade poganjke in liste ter cvetove, ki jih uporabimo sveže za čaj ali solate, prav tako pa si jih tudi posušimo za čaj v senci do 45 stopinj Celzija ter posušene shranimo v steklene kozarce.

Gospodinje znajo pripraviti zelo okusno krompirjevo juho s svežo bršljanasto grenkuljico, ki ji rečejo povojček.
Rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, sluzi, zato jo uporabljamo v čaju, ker čisti kri, močno vpliva na dihala, sečila, blaži črevesne in želodčne težave. Mlade liste in poganjke dodamo solatam, skuti, kot oblogo na kruhu.

Čemaž

Rastlino poznamo pod imenom divji česen, medvedji česen, kačji lek …
Je trajnica, visoka do 50 centimetrov, v zemlji ima podolgovato čebulico, ki jo obdaja beloprozorna kožica, iz katere zrastejo suličasti listi, ki so zgoraj temno zeleni, spodaj pa svetlo zeleni, cvetovi so beli, zvezdaste oblike.
Raste v vlažnih senčnatih gozdovih, najraje v bukovih, kjer pogosto prekriva velike površine, na čemaž nas opozori tudi močan vonj po česnu. Vendar ga ne smemo zamenjati s smrtno nevarnim jesenskim podleskom (L. Colchicum autumnale) ter s šmarnico (L. Convallaria majus).

Liste čemaža nabiramo od marca do maja. So odlični za spomladansko čiščenje telesa, pri poapnenju žil in pljučnih boleznih, očistijo želodec in črevesje, izločajo seč in urejajo prebavo. Čemaž navadno uporabljamo kot svežo začimbo v juhah, solatah in omakah.

Čemaževa juha
V dva decilitra vode zmešamo žličko moke, da hitro prevre, nato dodamo drobno narezane liste čemaža (lahko vzamemo namaz iz kozarca), liter vode, od tega lahko tudi polovico mleka, vse skupaj prevremo in juha je gotova.
Posebej skuhamo ajdovo kašo in jo primešamo juhi.


Pekoča kopriva

Rastlina je trajnica, zraste do 1,5 metra visoko. Na steblih in listih so majhne žigalne dlačice z mravljinčno kislino. Zelo je razširjena po vaseh in mestih, ob jarkih, poteh in vrtovih. Od spomladi do jeseni nabiramo liste in mlade poganjke, ki vsebujejo veliko vitaminov A in C ter mineralov, predvsem železa.

Od spomladi do jeseni lahko kuhamo koprivo podobno kot špinačo, mlade liste uporabimo za enolončnice in kot dodatek solatam.

Koprivni sok ali čaj pospešujeta presnovo, izločanje seča in ustavljata krvavitve.

Priprava čaja iz listov kopriv: 2 čajni žlički listov kopriv prelijemo s četrt litra vrele vode in pustimo pokrito do 10 minut, nato precedimo. Na dan popijemo do tri skodelice čaja. Čaj pijemo po tri tedne, nato za teden dni prekinemo, vmes lahko pijemo samo vodo. Lahko pa liste koprive dodajamo čajnim mešanicam drugih rastlin.

Regrat

Je izredno zdravilen, zato odličen kot prva spomladanska solata, ki nas bo okrepila. Solati lahko dodamo liste čemaža ter cvetove trobentic in malih marjetic, saj jih je v tem času dovolj.

Liste, ki jih lahko nabiramo od spomladi do jeseni, uporabljamo za solato, korenine za čaj, iz cvetov pa pripravimo odličen sirup.

Čaj iz listov in korenine izboljša celotno presnovo, krepi telo in blaži revmo.

Čajni prevretek iz korenin: 15 gramov korenine regrata prevremo s pol litra vode, pustimo malo pokrito, nato precedimo in vsak dan med obroki spijemo počasi tri male skodelice. Ta čaj nam izboljša delovanje jeter, ledvic in prebavil ter tako čisti organizem.
Galerija

Regrat je izredno zdravilen, zato odličen kot prva spomladanska solata, ki nas bo okrepila (Foto: Shutterstock)

Listi čemaža so odlični za spomladansko čiščenje telesa, pri poapnenju žil in pljučnih boleznih, očistijo želodec in črevesje, izločajo seč in urejajo prebavo. Shutterstock

Bršljanasta grenkuljica vsebuje čreslovine, grenčine, sluzi, zato jo uporabljamo v čaju, ker čisti kri, močno vpliva na dihala, sečila, blaži črevesne in želodčne težave. (Foto: Shutterstock)

Kopriva vsebujejo veliko vitaminov A in C ter mineralov, predvsem železa. (Foto: Shutterstock)

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki