Zelišča za dober spanec

Skodelica lipovega čaja z medom pol ure pred spanjem nas pomiri, zelo jo cenijo starejši ljudje.
Skodelica lipovega čaja z medom pol ure pred spanjem nas pomiri, zelo jo cenijo starejši ljudje. (Foto: Shutterstock)

Zelišča oziroma zdravilne rastline, ki nas popeljejo v dober in miren spanec, najpogosteje pripravimo kot čaje z dodanim medom ali kot mlačne kopeli.

Za čaje uporabimo koreni­no baldrijana, hmeljeve storžke, liste melise, šentjanževko, zdravilni jeglič, glog, materino dušico, cvetove sivke, lipo, baziliko, kamilico, srčnico, ognjič, zlato rozgo, neškropljene posušene jabolčne olupke.

Mlačne kopeli pripravimo iz smrekovih ali borovih iglic in iz senenega drobirja, ki pa mora biti s planinskih travnikov, ki niso bili gnojeni z umetnimi gnojili.

Čaji za boljše spanje

Jabolčni olupki

Pripravimo si čaj iz posušenih neškropljenih jabolčnih olupkov. V pol litra vode 10 minut kuhamo dve veliki žlici posušenih jabolčnih olupkov, pokrito pustimo 20 minut, nato precedimo, lahko sladkamo z medom. Čez dan spijemo skodelico čaja, zvečer pred spanjem pa še eno.

Šentjanževka

Čaj šentjanževke nas gotovo pomirja, vendar pripravki iz šentjanževke lahko zmanjšajo delovanje drugih zdravil, zato se prej vedno posvetujemo s svojim zdravnikom. Čaj pripravimo tako, da eno žličko zelišča prelijemo s skodelico kropa. Pijemo le enkrat na dan, ne več.

Sivka

Čaj iz cvetov sivke nas pomirja in uspava. Pri­pravimo ga v obliki poparka. V tri decilitre vrele vode damo čajno žličko posušenih cvetov sivke, pustimo pokrito 10 minut, da se učinkovine izločijo v vodi, nato precedimo in pijemo trikrat na dan po deciliter čaja, zadnjega pol ure pred spanjem.

Lipa

Skodelica lipovega čaja z medom pol ure pred spanjem nas pomiri, zelo jo cenijo starejši ljudje. Toda pazljivo: ljudje, ki imajo težave s srcem, naj ne pijejo lipovega čaja, če se prej ne posvetujejo s svojim zdravnikom.
Priprava čaja: zavremo četrt litra vode, dodamo žličko narezanega lipovega cvetja, pokrito naj stoji pol ure. Nato precedimo, dodamo žličko medu in pijemo počasi, eno skodelico pol ure pred spanjem.


Dišeča perla

Dišeča perla ali prvenec (L Asperula odorata) je nežna rastlina, trajnica, steblo zraste do 30 centimetrov visoko in ima v vretencih suličaste listke, na vrhu stebla pa maja in junija poženejo snežno beli cvetovi. Raste predvsem v bukovih gozdovih. Stebla z listki nabiramo tik pred cvetenjem in jih hitro posušimo, posušena ima značilen vonj po pokošeni travi. Čaj nas pomirja. Pripravimo si ga v obliki poparka, vendar ne sme biti premočan in ga tudi ne smemo predolgo uporabljati, ker lahko povzroča glavobol in bruhanje. Čaja naj ne pijejo nosečnice, doječe matere in ljudje, ki jemljejo zdravila za urejanje krvnega obtoka.

Kopeli za miren sen

V miren spanec nas zaziblje tudi topla kopel iz smrekovih iglic, senenega drobirja, iglic brinja, listov mete, melise, materine dušice.

Kopel iz smrekovih vršičkov ­oziroma iglic

Zjutraj v večji lonec s hladno vodo (do pet litrov) namočimo dve veliki pesti svežih ali posušenih smrekovih vršičkov in pustimo čez dan pokrito. Zvečer uro pred spanjem prevremo smrekove vršičke, jih precedimo in vročo vodo zlijemo v kopalno kad. Dolijemo hladno vodo, da kopel ne bo prevroča, in se v kopeli osvežimo za 10 do 20 minut, nato pa gremo v posteljo in prav gotovo bomo dobro spali. Marsikje danes nimajo več kopalne kadi, zato si lahko okopamo samo noge ali pa namakamo roke, kar nam bo tudi prijetno.
Podobno si lahko pripravimo kopeli iz drugih zdravilnih rastlin.


Baldrijanova tinktura za blažitev nespečnosti

Dolga stoletja so zeliščarji za blažitev nespečnosti, vznemirjenosti in bolečine uporabljali baldrijan. Baldrijanova tinktura pomirja nervozo in ne ustvari odvisnosti tako kot druga pomirjevala. Vsak večer pred spanjem na sladkorno kocko nakapljamo od 20 do 30 kapljic baldrijanove tinkture.
Tinkturo lahko kupimo v lekarni ali pa si jo pripravimo sami: 30 g narezanih baldrijanovih korenin damo v lonček in jih prelijemo z 1,5 decilitra 70-odstotnega žganja. Lonček dobro zapremo in pustimo stati deset dni. Vsak dan ga rahlo pretresemo. Po desetih dneh je tinktura pripravljena. Hranimo jo na suhem in hladnem mestu.

Nasvet

Pred spanjem popijte skodelico toplega mleka ali vode s kavno žličko medu. Med ogreva organizem. Če vas tare huda nespečnost, dodajte še tretjino ali pol čajne žličke muškatnega oreščka. Umirjajo tudi izdelki s sladkim okusom, denimo grozdni sok.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki