Hipnoterapija - učinkovita terapija preobrazbe

Hipnoterapija ni učinkovita zgolj pri reševanju težav, pač pa tudi pri razvijanju naših talentov in izboljšanju rezultatov.
Hipnoterapija ni učinkovita zgolj pri reševanju težav, pač pa tudi pri razvijanju naših talentov in izboljšanju rezultatov.

Zdravljenje v stanju hipnoze

Na kaj pomislite, ko slišite besedo hipnoterapija? Na ljudi, ki so na odru in verjamejo, da so piščanci? Na človeka, ki gleda v nihalo, ki se pomika levo in desno? Na izgubo nadzora? Pomislite morda na človeka, ki je v transu? Hipnoterapija je ena izmed najbolj kontroverznih in zato pogosto napačno razumljenih metod alternativnega zdravljenja. Ime sestavljata dve besedi: hipnoza in terapija. Gre torej za obliko zdravljenja v stanju hipnoze.

Najprej o hipnozi

Hipnoza je stanje spremenjenega fokusa zavesti. Normalno naša zavest deluje na beta možganskem valovanju. V hipnozi se to valovanje postavi na nivo alfa. Na tej točki se kritično-analitični um umakne in človek pride v stik z lastno podzavestjo. Že dolgo je znano, da se 90 odstotkov naših vzorcev obnašanja, misli in težav skriva v podzavesti. V hipnozi torej pridobimo dostop do tega jedra naše identitete.


Naravno stanje

V stanju hipnoze oziroma alfa možganskega delovanja se ljudje znajdemo vsak dan. Če ne drugače, smo v tem stanju vedno, ko odplavamo v spanec in ko se začnemo prebujati. Vsakdo je torej lahko hipnotiziran. Gre za popolnoma naravno ter izjemno sproščujoče in pomirjujoče stanje, v katerem se človek zaveda svoje okolice, hkrati pa je tesno povezan s svojim notranjim jazom.

Hipnoterapija za reševanje težav in razvijanje talentov

Proces hipnoterapije uporabi stanje hipnoze, da tako pride do jedra težave, ki jo človek želi rešiti. Proces se odvije na podzavestni ravni, kar pomeni, da je problem izkoreninjen in se ne bo več pojavljal. Namesto starih mislenih vzorcev, ki so povzročili težavo, se vzpostavijo novi, ki človeku pomagajo, da se razvije v svoj najboljši potencial.

Hipnoterapija ni učinkovita zgolj pri reševanju težav, pač pa tudi pri razvijanju naših talentov in izboljšanju rezultatov. Tega se predvsem zavedajo športniki, ki uporabljajo hipnoterapijo, da izboljšajo rezultate v svoji športni disciplini. Tiger Woods, Andre Agassi ter Michael Jordan so le nekateri izmed njih.

Posebna metoda zdravljenja - RTT

Terapija učinkovite preobrazbe (RTT) je posebna šola hipnoterapije, ki jo je ustanovila ena najboljših hipnoterapevtk na svetu Marisa Peer. Marisa je v svoji več kot 30-letni karieri pomagala izjemnim športnikom, kraljevi družini in holivudskim zvezdam. Objavila je več knjižnih uspešnic ter osvojila ogromno nagrad ter priznanj. V svoji dolgoletni karieri je razvila posebno metodo zdravljenja, ki jo je poimenovala Rapid Transformational Therapy (RTT)/Terapija učinkovite preobrazbe. Ustanovila je šolo, v kateri poučuje in prenaša svoje široko znanje naprej.

Kako RTT deluje?

Metoda RTT je zelo učinkovita: težavo odpravi že v eni do treh terapij. Vsaka terapija traja približno 1,5 do 2 uri. Začne se s kratkim pogovorom o težavi, a ker vemo, da se korenine težave skrivajo v podzavesti, je bolj pomembno, kaj se bo razkrilo, ko ji odpremo vrata. Vse, kar se nam je zgodilo v življenju, je spravljeno v podzavesti. Sledi stanje hipnoze: frekvenca možganskega valovanja se upočasni, analitični um utihne, fokus se prestavi v notranji svet, telo je sproščeno. Začne se raziskovanje problema: kje, kdaj, kako in zakaj se je problem začel. Tu se uporabi regresijo, s pomočjo katere podzavest najde določene prizore iz preteklosti (po navadi iz obdobja odraščanja, ni pa nujno), ki so bili ključni, da se je težava začela.


Tudi druge tehnike

Za nekatere ljudi regresija ne deluje in ne »vidijo« ničesar. Vsak človek ima svoj način delovanja, dojemanja in doživljanja sveta. RTT uporablja tudi druge tehnike, prek katerih posameznik pridobi neprecenljiv uvid v sistem prepričanj in emocij, ki tičijo za težavo in ki jo stalno reproducirajo. Ta uvid in zavedanje širšega konteksta reši že pol težave, saj vzpostavi distanco, težavo objektivizira in jo pripravi na odstranitev. Sledi vzpostavitev nove interpretacije in tehnike za sprostitev potlačenih emocij. Marisin priljubljen citat je: »Čustvo, ki se ne more izraziti v solzah, bo spravilo v jok drug organ.«

Avdio posnetek za vsakega

Na koncu terapije RTT hipnoterapevt naredi 15-minuten avdio posnetek, ki je posebej narejen za vsakega uporabnika. Ta posnetek uporabnik nato posluša tri tedne vsak dan. Na ta način se v možganih vzpostavijo nove nevronske poti. Dobesedno gre torej za novo električno napeljavo v možganih, kar pomeni vzpostavitev nove navade miselnih vzorcev. Marisa je namreč prišla do spoznanja, da je »vsaka navada v obnašanju najprej navada miselnih vzorcev«.

Sprememba miselnih vzorcev

Če želimo spremeniti določeno navado obnašanja/doživljanja, na primer odvisnost, fobijo, anksioznost, depresijo, požrešnost, bolezni, težave z denarjem ali razmerji, moramo najprej spremeniti miselni vzorec, ki tiči za tem. Miselne poti se tvorijo na podzavestni ravni, zato jih lahko spremenimo le tam. Ko spremenimo miselni vzorec, se bo tudi navada obnašanja/doživljanja spremenila.

V svetu sedanjosti

Vedno znova se izkaže, da človek še vedno živi v sistemu prepričanj in čustev, ki si jih je zgradil v procesu odraščanja. Analitičen um nas drži stran od teh čustev, saj jim ne zna biti kos. Namesto tega drži otrokov sistem prepričanj na mestu, saj so ta takrat delovala kot obrambni mehanizem. V hipnozi se človek poveže s tem notranjim otrokom in se sooči s potlačenimi čustvi ter prepričanji. Odpre ventil za izpust teh čustev in prepozna prepričanja kot zastarela in neuporabna. Terapija RTT deluje na nadgradnji notranjega otroka: od zdaj naprej človek ne živi več v svetu preteklosti, pač pa njen notranji otrok začne živeti v njenem svetu sedanjosti.


Sodelovanje

Potrebno se je zavedati, da hipnoterapevt ni dobra vila, ki bo z zamahom čarobne paličice izbrisal vse naše težave. Želja po spremembi ter predanost procesu sta ključni. To vključuje sodelovanje s terapevtom, upoštevanje njegovih napotkov ter poslušanje posnetka. Pred terapijo se vprašajmo, kakšno bi bilo naše življenje brez težave, ki nas obremenjuje. Začnimo si predstavljati življenje, ki bi si ga želeli živeti.

Proces samospremembe

Terapija učinkovite preobrazbe je proces samoraziskovanja in samospremembe, kjer se človek spet poveže s svojo notranjo močjo, vzpostavi nadzor nad lastnim življenjem ter začne ustvarjati realnost, ki si jo želi.

Pri izbiri hipnoterapevta bodimo pozorni na naslednje:

Certifikat: ali gre za kvalificiranega hipnoterapevta? Kateri šoli hipnoterapije pripada? Kaj je filozofija te šole? Katere organizacije priznavajo/akreditirajo to šolo?

Zavarovanje: ali je hipnoterapevt zavarovan? Zavarovalnica bo sklenila pogodbo le z akreditiranim kadrom.

Specializacija: ali je hipnoterapevt specializiran le za določene težave? Ali lahko pomaga pri »moji« težavi?

Osebnost: kako se počutim, ko se pogovarjam z njim/njo? Ali imam dober občutek glede te osebe? Ali ve, o čem govori? Ali mu/ji lahko zaupam? Čim več sprašujte, se pogovarjajte in opazujte reakcije: ali se počutite vedno boljše tekom pogovora, ali se vam zdi, da se terapevt izmika določenim vprašanjem, ali vas posluša, ali veliko govori in nič ne pove, tako da imate na koncu občutek, da niste ničesar izvedeli. Najpomembnejše je, da se vi počutite dobro in udobno. Navsezadnje je terapija za vas in ne za terapevta. Niso vsi terapevti za vse ljudi. Pomembno je, da se vzpostavi povezava med terapevtom in uporabnikom.

Priporočila: kaj pravijo drugi uporabniki? So bili zadovoljni ali ne in zakaj?

PRIMER 1: MARISA JE METODO NAJPREJ UPORABILA NA SEBI
Marisa Peer od 17. leta naprej skoraj ni imela menstruacije. Strokovno mnenje je bilo, da ne bo nikoli mogla zanositi, vendar jasne diagnoze ni dobila. Bila je primer zgolj še ene od nepojasnjenih neplodnosti. Ko se je v poznih 20-ih začela ukvarjati s hipnoterapijo, jo je uporabila na sebi, da bi zanosila. Uspelo ji je. V obdobju nosečnosti se je odločila, da ne bo k sebi spustila dvomov, negativnih sugestij, ko so ji napovedovali splav, težak porod ipd., in se je pogosto hipnotizirala s pozitivnimi mislimi. Imela je čudovito obdobje nosečnosti, lahek in hiter porod, njena punčka je bila popolnoma zdrava. Pomagala je na stotine ženskam, ki so imele probleme z zanositvijo, da so zanosile po naravni poti ali z umetno oploditvijo. Na to temo je napisala tudi uspešnico Trying to get pregnant (and succeeding)/Poskušati zanositi (in uspeti).

PRIMER 2: NINA IN PRENAJEDANJE

Nina je od nekdaj použila ogrome količine hrane. Pogosto se je najedla do slabosti. Hrana jo je osrečevala, postajala je vse bolj odvisna. Ko je jedla zajtrk, je že razmišljala, kaj bo za kosilo. Karkoli je jedla, je hkrati razmišljala, kaj bi še lahko pojedla zraven. V bistvu ni nikoli zares uživala pri obroku. Nezdrav odnos do hrane je prevladoval nad vsemi drugimi vidiki njenega življenja in postajal uničujoč. Ko je hotela spremeniti to stanje, na kar jo je napeljala predvsem želja, da bi bila boljši zgled svojim otrokom, se je odločila za hipnoterapijo. V regresiji je odkrila, da s konstantnim hranjenjem potiska čustva. Metaforično je videla pošast, ki je stalno lačna in če ne dobi za jesti, bo izbruhnila.

Pošast je predstavljala njena skrita čustva, pred katerimi se je zapirala od najstniških let naprej. Takrat se je počutila popolnoma odtujeno od družine in izredno osamljeno. Bilo ji je tako težko, da se je zatekla celo k samopoškodovanju. Hkrati je regresija razkrila veliko srečnih spominov v povezavi s hrano iz otroških let. Hrana ji je torej kmalu pomenila zatočišče, izhod pred občutki, s katerimi se kot najstnica ni znala spoprijemati. Po terapiji so se stvari začele počasi spreminjati. Začela je meditirati ter ozaveščati svoje občutke in jim prisluhniti. Hrana ni bila več v središču pozornosti. Nekaj mesecev kasneje je vrgla stran vse sladkarije in slane prigrizke, ki so se ji nabrali v omari, saj jih preprosto ni več potrebovala. Sedaj je izredno zadovoljna sama s sabo ter z uravnoteženim načinom življenja. Sama ima nadzor nad prehranjevanjem in ne več obratno.


Galerija

Hipnoterapija ni učinkovita zgolj pri reševanju težav, pač pa tudi pri razvijanju naših talentov in izboljšanju rezultatov.

Na koncu terapije RTT hipnoterapevt naredi 15-minuten avdio posnetek, ki je posebej narejen za vsakega uporabnika, ki ga nadaljnje tri tedne posluša vsak dan. Na ta način se v možganih vzpostavijo nove nevronske poti.

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki