Zdravje skozi astrološka znamenja

(Foto: Shutterstock)

Astrologija

Astrologi že tisočletja priznavajo povezavo med planeti, znamenji in posameznimi deli telesa. Tradicionalno je vsak del telesa pod vladavino posameznega znamenja. Horoskop nam pokaže tudi nagnjenost k posameznim boleznim, čezmerni telesni teži ali čustvenim stiskam, zato je za natančen odgovor treba preučiti celotno posameznikovo osebno karto. Bolezenska nagnjenja, ki so povezane s sončnim znamenjem, ponavadi nastopijo kot posledica naših dejanj, ascendentno znamenje kaže na genetsko zasnovo, medtem ko bolezni, ki jih kaže Luna, nastopijo kot posledica tega, kako se v življenju odzivamo na različne situacije.


OVEN

Ovni ponavadi sploh nimajo časa, da bi poskrbeli za svoje zdravje. Njihov življenjski ritem je zelo hiter in takšna je tudi njihova presnova. Ker se veliko gibljejo in se ukvarjajo s športom, so zanje značilne športne poškodbe, zlasti poškodbe mišic in mišična oslabelost. Nagibajo se k vnetjem in okužbam, vrezninam, opeklinam in praskam.

Biki se morajo paziti nepremišljenosti, čezmernega telesnega naprezanja, čustveno pogojenega razburjanja, a tudi močno začinjene in prevroče hrane (ker nimajo potrpljenja, si kaj hitro opečejo jezik).

Vladavina znamenja Ovna:
Glava, nos, brada, mišičevje, zobje in nohti, penis, žolčnik. Pozorni morajo biti na raven železa v krvi (hemoglobin)

Marsa, vladarja Ovna, tradicionalno povezujemo z levim ušesom, ledvicami, žilami in genitalijami. Vladal tudi spolnim žlezam (pred odkritjem Plutona).

BIK

Bike zdravje zelo skrbi, vendar z obiskom pri zdravniku ponavadi odlašajo. Bikom pripisujemo počasnost, vendar trdnost v prepričanjih, a tudi dokaj tradicionalen odnos do prehrane. Presnova Bikov je počasna. Kadar jim kaj ne gre tako, kot je treba, jih pestijo težave s požiranjem (cmok v grlu), hripavost, angina, težave z mandeljni ali boleče grlo zaradi kašlja. Zelo so podvrženi vratnim polipom in ognojkom.

Biki morajo brzdati pretirano ješčnost, saj v primeru čustvenih tegob najprej pokukajo v hladilnik. Zelo radi imajo sladkarije in druge kalorične jedi, odtod tudi njihove težave s telesno težo.

Vladavina znamenja Bika:
Vrat, tilnik, žrelo, ustno nebo, mandeljni, glasilke, jezik, požiralnik, vratni del hrbtenice, grlo, ščitnica, venski sistem.
Vpliva tudi na žleze obščitnice, ki nadzirajo raven kalcija v telesnih tekočinah.

DVOJČEK

Dvojčki so zelo razumska znamenja in tako obravnavajo tudi zdravstvene težave. Presnovo imajo hitro, takšna sta tudi njihovo razmišljanje in življenje. Dvojčki so nemirna bitja, njihova presnova je hitra.

Pri Dvojčkih je pogosto zaslediti govorne motnje, živčnost, avtizem, motnje koordinacije in alzheimerjevo bolezen. Pomembno je, da nemir skušajo premagovati s kombinacijo fizičnih in intelektualnih dejavnosti.

Vladavina znamenja Dvojčkov:
Celotne dihalne poti: sapnik, pljuča, bronhiji. Celoten živčni sistem za prevajanje dražljajev. Prsti, roke, rame. Vsi sklepi (razen prstov na rokah, rok, komolcev in ramen). Ključnica in zgornja rebra. Govorni organi.

Če si ogledamo tradicionalno astrologijo in Ptolemeja, vidimo, da jih povezujeta z jezikom in zadnjico.

RAK

Raki so nadvse občutljiva bitja in vsaka najmanjša tegoba jih spravi v strah. Za svoje zdravje ponavadi dobro skrbijo in se zdravo prehranjujejo. Njihova presnova je največkrat počasna.

Rakom največkrat svetujejo, naj skušajo razumsko premagovati skrbi in si življenje organizirajo tako, da bodo čimbolj mirni in brez prevelikih pretresov. Redno bi morali hoditi na zdravniške preglede.

Vladavina znamenja Raka:
Želodec, spodnji del požiralnika, celotna prebavila, celotna oskrba organizma s telesnimi tekočinami, limfa, sluznice, večina žlez, trebušna slinavka. Ženski spolni organi: dojke, jajčniki, maternica. Možgani in celotna leva polovica telesa. Levo oko. Rebrna mrena, trebušna prepona. Duševnost in občutenje.

Ptolemej določa Rakom levo polovico telesa.

LEV

Levi so jezni nase, kadar zbolijo. Ponavadi so zelo zdravi, kadar pa se "naveličajo" živeti, imajo težave z srcem, ki je gonilna sila našega življenja, prav tako kot Sonce, ki vlada znamenju Leva. Njihova presnova je srednje hitra.

Levi potrebujejo redno telovadbo; skrbeti morajo za ohranjanje prožnosti hrbtenice. Njihovo življenjsko okolje mora biti toplo, poskrbeti morajo tudi, da ne bodo živeli v vlažnem stanovanju.

Vladavina znamenja Leva:
Srce in bolezni srca, angina pektoris, motnje srčnega ritma, motnje krvnega obtoka, nepravilen pulz, previsok ali prenizek krvni tlak, srčni infarkt, vnetje osrčnika. Podvrženi so boleznim hrbtenice in bolečinam v hrbtu, moški pa imajo lahko težave z orgazmom in neplodnostjo (če je zraven planet Saturn ali Neptun).

DEVICA

Device so zelo analitične in imajo vse pod nadzorom. Zavzemajo se za zdravo življenje in če je kaj narobe, takoj odhitijo na posvet k zdravniku. Njihova presnova je hitra.

Največja težava Devic je, da se čvrsto držijo načel, kar pogosto povzroča notranji nemir. Zato so zanje priporočljive vse tehnike sproščanja, saj so podvržena psihosomatskim obolenjem vseh vrst, zaslediti pa je tudi veliko primerov hipohondrije, vendar je tudi res, da imajo Device na splošno zelo slabo odpornost.

Vladavina znamenja Device:
Črevo, dvanajstnik, tanko črevo, debelo črevo. Presnova, prebava. Trebušna slinavka, kadar je v kombinaciji z Luno.

TEHTNICA

Tehtnice ponavadi odlašajo z odhodom k zdravniku, prav tako kot z drugimi stvarmi v življenju. Bojijo se diagnoze in iščejo izgovore. Presnova Tehtnic je ponavadi počasna.

Tehtnice največ naredijo za svoje zdravje, če poskrbijo, da je njihovo življenje mirno, z ustaljenim ritmom, redno prehrano in rekreacijo, ki jih sprošča. Prevelikih telesnih naporov ne zmorejo.

Vladavina znamenja Tehtnice:
Ledvice, nadledvične žleze, ledvična ponvica, mehur in vagina. Koža, vene, lasje, ledja in dimlje.

ŠKORPIJON

Škorpijoni ponavadi pretiravajo z vsem, kar je možno. Takšni so tudi pri prehrani. Naučiti se morajo sproščati, se osvoboditi prisile/odvisnosti in pozitivno uporabljati presežek energije. Kadar jim zdravje ponagaja, poskušajo sami ugotoviti, kaj je z njimi narobe. Presnovo imajo bodisi hitro bodisi počasno. Pri njih ni nobenega pravila.

Vladavina znamenja Škorpijona:
Medenično območje, danka, analno območje, zadnjik, genitalije, urogenitalni trakt, prostata, sečnica, sečevod, mehur. Moda in semenovod.

STRELEC

Strelci ponavadi bolezen preprosto ignorirajo, dokler je to le možno. Presnovo imajo hitro. Za Strelce je nadvse pomembno, da najdejo življenjski smisel, potem tudi z zdravjem ni težav. Morajo pa biti zmerni in ne smejo pretiravati, kar pa težko dosežejo.

Vladavina znamenja Strelca:
Kolki, zadnjica, križ, stegna (jahalne hlače), kolčni zgib, jetra in žolč, oskrba s krvjo. Telesne maščobe in presnavljanje maščob.

Jupiter, ki vlada Strelcem, vlada tudi jetrom, arterijam in spermi, ter je povezan z žlezo ščitnico, ki upravlja z izločanjem hormonov in s telesno rastjo.

KOZOROG

Kozoroge ponavadi zelo skrbijo njihove bolezni. Presnovo imajo srednjo do hitro.

Za Kozoroge je zelo pomembno, da imajo pozitiven odnos do življenja ter da poskrbijo za obilo gibanja in razgibavanja. Ker je njihovo zdravje občutljivo, morajo živeti v sozvočju z naravo ter z zemeljskimi in s kozmičnimi zakoni.

Vladavina znamenja Kozoroga:
Okostje (skelet), zlasti hrbtenica, koleno in kolenski sklep. Vezno tkivo, vezi, kite, dlesni, zobje (če je zraven Mars). Presnova kalcija. Koža (z Venero), vranica in notranje uho.

Tradicionalno Saturn, ki je vladar Kozoroga, vlada vranici, mehurju, sluzi in kostem, povezan je tudi s prednjim delom hipofize, ki upravlja s spolnimi žlezami ter vpliva na strukturo kosti in mišic.

VODNAR

Če se že odpravijo do zdravnika, njegovega mnenja ne upoštevajo. Zato je za Vodnarje priporočljivo, da bolezenska stanja vzamejo resno in se toplo oblečejo, predvsem pa poskrbijo, da si lahko na sebi lasten način izberejo, kako bodo koristno porabili čas.

Vodnarji so podvrženi vsem nenavadnim in tudi nenadnim boleznim ter napadom vseh vrst (epilepsija, šok, histerija, živčni zlom, tresenje, razburjenje), motnjam srčnega ritma, zlomom, nesrečam, eksplozijam in alergijam.

Vladavina znamenja Vodnarja:
Goleni, meča, gležnji, ahilova tetiva. Deloma hrbtenica (s Saturnom) in hrbtenjača. Živčno vzburjenje.

Novodobni vladar Vodnarja je Uran, ki ga povezujejo s češariko, skrivnostim tretjim očesom.

RIBI

Ribe se nagibajo k zaskrbljenosti ter premišljevanju o boleznih in tudi namišljenih boleznih. Njihova presnova je ponavadi počasna. Pri Ribah pogosto zasledimo beg pred stvarnostjo in vse oblike odvisnosti. Zanje je najpomembnejše, da svoje strahove prepoznajo in jih zavestno premagajo.

Ribe so občutljive, ko gre za obolenja, ki jih povzroča vlaga; zanje so značilni znojenje nog, zastrupitve, psihoze, nervoze, fobije, psihična labilnost. Nagibajo se k omotici, vrtoglavici in izgubi zavesti, ohromelosti in vsem stanjem šibkosti. Imajo slab imunski sistem.

Vladavina znamenja Rib:
Noge, stopala, limfni in hormonski sistem. Nezavedno. Češarika. Avra in astralno telo.

Novodobni vladar Rib je Neptun, ki vpliva na talamus, možgansko strukturo in sodeluje pri prenašanju dražljajev po čutilih.

ASCENDENT

Ascendent ali podznak je stopnja ekliptike, ki v času našega rojstva vzhaja na vzhodnem obzorju in je začetna stopinja našega horoskopa. Podznak je temelj osebnosti in kaže, kako se človek prilagaja okolju. Zato ga moramo pri interpretaciji naših zdravstvenih zadev vedno povezovati s Soncem. V spodnji tabeli si lahko izračunate vaš ascendent ali podznak in potem svoje zdravstvene dispozicije združite s Sončnim znamenjem. 

Preprost izračun ascendenta
Zvezdni čas, ki ga dobite, če pogledate v tabelo na datum svojega rojstva, temelji na rotaciji Zemlje in navideznem gibanju zvezd po nebesni sferi. Če lokalni čas rojstva dodamo zvezdnemu času, dobimo zvezdni čas rojstva in s tem ascendent.

Za poletni čas se od leta 1983 naprej odšteje eno uro.
Primer: datum rojstva + ura rojstva = ascendent
Če je vsota zvezdnega časa in ura rojstva večja od 24, število 24 odštejemo.
Primer: Oseba rojena 11. 11. 1966 ob 22:15
  3,19 + 22,5 = 25.34
25,34 - 24,00 = 1, 34

Pogledamo v tabelo in odčitamo, da ima oseba ascendent v Levu

0:25-3:07 LEV
3:08.-5:50 DEVICA
5:51-8:33 TEHTNICA
8:34-11:15 ŠKORPIJON
11.16-13:43 STRELEC
13:44-15:33 KOZOROG
15.34-16:50 VODNAR
16:51-17:50 RIBI
17:51-18:49 OVEN
18:50-20:07 BIK
20:08-21:58 DVOJČKA
21:59-0:24 RAK

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki