Homeopatija v nosečnosti in med porodom

Vsa homeopatska zdravila, ki se jemljejo v času nosečnosti ali med porodom, so vedno izbrana samo, če težave tudi obstajajo. »Nosečnost je normalno fiziološko stanje, zato preventivno ni potrebno ničesar predpisovati, običajna nosečnost ni patologija,« poudarja Vesna Gorjanc, zdravnica homeopatinja.
Vsa homeopatska zdravila, ki se jemljejo v času nosečnosti ali med porodom, so vedno izbrana samo, če težave tudi obstajajo. »Nosečnost je normalno fiziološko stanje, zato preventivno ni potrebno ničesar predpisovati, običajna nosečnost ni patologija,« poudarja Vesna Gorjanc, zdravnica homeopatinja.

Ob letošnjem svetovnem tednu homeopatije so strokovnjaki pripravili kar nekaj zanimivih predavanj. Med drugim smo poslušali predavanje Vesne Gorjanc, dr. med., ki deluje v ordinaciji za integrativno medicino v Kranju, svoje znanje o homeopatiji pa deli tudi uporabnikom foruma med.over.net. Na predavanju je razložila, kako si lahko s homeopatijo pomaga nosečnica in porodnica.

Prednost homeopatskih zdravil je, da nimajo neželenih stranskih učinkov. Varno jih lahko uporabimo tudi pri najbolj občutljivih skupinah ljudi, kot so nosečnice, novorojenčki, dojenčki in starostniki. In prav zato se je tudi dr. Gorjanc spoznala s homeopatijo, saj je kot zdravnica iskala najboljši, naraven, nežen in učinkovit način zdravljenja za svoje otroke.

»Nosečnost je občutljivo stanje, zato je prav, da nosečnice ves čas nosečnosti opozarjamo na to, da vsa zdravila uživajo le na zdravnikovo priporočilo – iz uradne ali komplementarne medicine,« razlaga sogovornica in dodaja, da so lahko alopatska zdravila v obdobju nosečnosti kontraindicirana, ker lahko poškodujejo razvoj zarodka oziroma imajo t. i. teratogeno delovanje.

Vsa homeopatska zdravila, ki se jemljejo v času nosečnosti ali med porodom, so vedno izbrana samo, če težave tudi obstajajo. »Nosečnost je normalno fiziološko stanje, zato preventivno ni potrebno ničesar predpisovati, običajna nosečnost ni patologija,« dodaja sogovornica.

Pred porodom, med njim in po njem

»S homeopatijo lahko pomagamo odpraviti oziroma vsaj omiliti večino nosečniških telesnih težav, kot so vrtoglavica, nizek krvni pritisk, slabost, siljenje na bruhanje in nosečniško bruhanje, zgaga, kislo spahovanje, nosečniško zaprtje, hemoroidi pri zaprtju, krčne žile, nagnjenost k vnetju ven, nosečniške strije, bolečine v ledvenem delu hrbtenice in težave s sklepi,« je povedala dr. Gorjanc.

Homeopatija lahko pomaga tudi pri različnih psihičnih stanjih, ki spremljajo nosečnost (na primer strah pred porodom) ali pa se pojavijo zaradi stresnih dogodkov. Vedno je potrebno določiti zdravilo na podlagi individualnih simptomov, včasih pa to ni enostavno, saj se lahko ena težava pri posamezni nosečnici kaže z različnimi simptomi. Denimo, za nosečniško slabost je na voljo na desetino možnosti izbire različnih zdravil in če zdravilo ni pravilno izbrano, ne deluje.


Homeopatija lahko dobro podpre naravni porod

S homeopatijo pa si lahko nosečnice pomagajo tudi neposredno pred porodom in med njim, pa tudi po porodu. »Ker v Sloveniji nimamo utečenega sistema za spodbujanje naravnega poroda, kot je to urejeno v porodnišnicah nekaterih držav EU, kjer so babice, ki spremljajo porod, dodatno izobražene tudi o ustrezni rabi homeopatskih zdravil v primerih zapletov med porodom (na primer v primeru šibkih popadkov ali zastoja poroda s hudimi bolečinami), lahko pri nas homeopat največ in dobro pomaga predvsem pri pripravi na porod in po njem,« razlaga sogovornica.

Kako pa si lahko pomagajo mlade mamice po porodu? »Prva stvar pomoči po porodu je lajšanje bolečin, na primer po prerezu presredka. Dobro deluje Bellis perennis, ki pomaga celiti rane zaradi raztrganin ali epiziotomije (prerez presredka), podpira čiščo in regeneracijo preobremenjene maternice. Po porodu je primerno homeopatsko zdravilo tudi Arnica montana, kadar so prisotne bolečine, če je bil porod naporen in dolg in je bilo več poškodb mehkega tkiva, saj omili krvavitve, pomaga pri celjenju in bolečinah. Po carskem rezu je primerno homeopatsko zdravilo Delphinum Staphisagria (v kombinaciji z Arnico). To zdravilo se lahko uporabi, tudi kadar je bil prerezan in zašit presredek, saj spodbuja celjenje.«

»S homeopatijo lahko pomagamo tudi pri spodbujanju laktacije, zastoju mleka, bolečih dojkah, čezmernem navalu mleka, vnetju dojk in bolečih bradavicah. Za ta stanja so v homeopatiji zapisane preizkušene indikacije, ki jih poznajo tudi ustrezno izobražene farmacevtke v slovenskih lekarnah.« Pri zatečenih prstih ali zastoju mleka pomaga Phytolacca Americana, pri čezmernem navalu mleka ali bolečih dojkah Lac caninum. To zdravilo se izkaže tudi v stanjih, ko je na hitro potrebno prenehati dojiti. Kadar je mleka premalo, si mamice lahko pomagajo s Phytolacco Americano, z Urtico urens ali Ricinus communis. Pri ranah – ragadah na bradavicah pa poleg osnovne nege in zaščite bradavic z nastavki za dojenje lahko pomaga Castor equi, svetuje sogovornica.

Poiščite preverjene informacije

Predvsem pa je pomembno, da se nosečnice za samozdravljenje odločajo na podlagi preverjenih informacij. Za začetek ni nič narobe, če si človek skuša pomagati sam, s pomočjo nasveta farmacevta homeopata ali pa priročnika za samozdravljenje s homeopatijo. V slovenskem jeziku imamo nekaj prevodov priročnikov za samozdravljenje s homeopatijo. Izvorno slovenski pa je kvaliteten priročnik z naslovom Družinski homeopatski vodnik avtoric Lidije Blažič, mag. farm., in Indire Zanco, mag. farm., ki predstavlja preglednico osnovnih in najpogosteje rabljenih homeopatskih zdravil, ki sodijo v domačo lekarno.

Ta priročnik je na voljo v lekarnah, ki izdajajo homeopatska zdravila ter v bolje založenih knjigarnah. Homeopatija je kompleksna veda, zato se je ni mogoče naučiti samo iz knjig. Vsem laikom, ki se želijo naučiti osnov samozdravljenja s homeopatijo zdravnica svetuje še, da se obrnejo na zdravnika homeopata Jošta Klemenca, ki je v prejšnjih letih že večkrat vodil šolo homeopatije za laike. Iz posnetkov predavanj bodo jeseni na voljo e-predavanja.

Če kljub skrbni izbiri zdravila v procesu samozdravljenja ni pravega učinka po petih odmerkih, zdravilo ni bilo pravilno izbrano. V takem primeru je najbolje poiskati pomoč zdravnika homeopata, poudarja sogovornica.
Za nosečnico in njenega otroka je lahko nevarno, če nosečnica išče pomoč pri zdravilcu, ki se na trgu prodaja, »kot da je homeopat,« opozarja dr. Gorjanc, ki zato vsem priporoča, da pred obiskom homeopata tudi preverijo, če ima diplomo medicinske fakultete.

Obenem je dobro vedeti, da se samo strokovnjaki, tako zdravniki kot farmacevti, zavedajo, do kod lahko homeopatija seže – katere težave lahko pomaga odpraviti komplementarno ali samostojno, pri katerih pa je nujna pomoč uradne medicine.

Kdaj samozdravljenje ni ustrezno?

Uporabnike svari še, naj zdravil ne kupujejo prek spleta. Homeopatska zdravila so registrirana zdravila v državah EU. Tudi v slovenskih lekarnah vam bodo o ustrezni izbiri ter načinu odmerjanja lahko svetovali magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije. Ti bodo znali napotiti tudi k zdravniku homeopatu, če ugotovijo, da samozdravljenje v vašem primeru ni ustrezno.

V katerih primerih pa se po pomoč odpravimo k zdravniku homeopatu? »Ko gre za poporodno depresijo, slabokrvnost in izčrpanost, saj so to resne in globlje bolezni, ki zahtevajo poglobljeno in daljše zdravljene s homeopatijo ob sodelovanju z uradno medicino,« predlaga sogovornica.