Terapija z ventuzami v tradicionalni kitajski medicini

Terapija z ventuzami se največkrat izvaja na hrbtu.
Terapija z ventuzami se največkrat izvaja na hrbtu.

Uporaba ventuz oziroma vakuumskih kozarčkov je zelo učinkovita terapija v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Uporabljajo se za odpravljanje bolečin, brazgotin v mišicah in veznem tkivu, mišičnih vozlov, oteklin, pa tudi za zdravljenje tesnobe, utrujenosti, revme, izboljšanje prebavnega sistema, aken, pareze obraza, spondiloze in kot kozmetična terapija za odpravljanje celulita in glajenje gub. Z njimi se zdravi tudi bolezni dihal, od navadnega prehlada do pljučnice in bronhitisa.

Od Egipčanov do zvezdnikov

Uporaba ventuz je znana že iz zapisov iz časa Egipčanov, v TKM pa so bile prvič omenjene pred več kot 1.700 leti. Dokler niso začeli uporabljati steklenih ventuz, so uporabljali votle živalske rogove in bambusove palice. Terapija z ventuzami je postala uradna terapevtska praksa po kitajskih bolnicah v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so z raziskavami kitajske stroke in stroke iz Sovjetske zveze potrdili njihov učinek. Za njihovo popularnost pa so poskrbeli kar znani obrazi, kot sta igralki Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, pa tudi plavalec Michael Phelps s tekmovanj v Rio de Janeiru.

Danes se uporabljajo steklene in plastične

Steklene ventuze zdravnik namesti na pacientovo kožo s pomočjo toplega zraka (topel zrak porabi kisik v kozarcu in ustvari podtlak). Za to uporablja vato, pomočeno v alkohol. Pri plastičnih ventuzah zdravnik s pomočjo mehanske črpalke ustvari željen podtlak in tako izsesa zrak iz ventuze, ko je enkrat na koži. Po terapiji je koža občutljiva, zato ni priporočljivo tuširanje ali kopanje v bazenu. Terapija se tudi za to ne dela vsak dan, temveč je priporočljiv vsaj tridnevni presledek.

Kako deluje terapija in kako poteka?

Bolečina je znak zapore, stagnacije in blokade energije či, limfe, krvi, ostalih telesnih tekočin. Zdravnik TKM ventuze pritrdi na želeno točko bolečine ali na meridijane in z vakuumom povleče kožo v kozarček. Z vakuumom se odpirajo meridijani in s tem dajejo prosto pot življenjski energiji či, kar omogoča boljše preskrbo organov. Ventuze običajno ostanejo na mestu nekje med 5 in 15 minutami, lahko pa se uporablja tudi način, pri katerem zdravnik vleče kozarčke sem ter tja po hrbtu. Z drugimi besedami povedano, s pomočjo ventuz se ustvarja vakuum, ki ne privzdigne samo kože, ampak tudi podkožno tkivo, vključno z mišičnim. Tako terapija ne deluje le površinsko, ampak tudi do deset centimetrov v globino. Ventuze se lahko uporabljajo tudi sočasno z akupunkturo.

Odtisi so le proces zdravljenja telesa


Se spomnite, kaj vse so pisali mediji, ko so videli kitajsko plavalko ali Michaela Phelpsa z odtisi ventuz – cena, ki jo plačujejo kitajske tekmovalke, do možnega nasilja. V resnici jih uporablja zelo veliko plavalcev, ne samo za hitrejšo regeneracijo mišic in boljšo mišično učinkovitost, ampak tudi zaradi detoksikacije telesa, saj bazeni, v katerih dnevno trenirajo, vsebujejo snovi, ki na dolgi rok lahko škodijo njihovemu telesu. Odtisi so običajen pojav po terapiji, ki blagodejno vpliva na telo, zato je strah odveč.

Najpogosteje se ljudje, ki ne poznajo terapije, bojijo odtisov, ki včasih nastanejo po terapiji. Ko pride do poškodb globoko v mišicah, pogosto pride do krvavitev, ki se izražajo kot globoke modrice, lahko se pojavijo tudi otekline. Modrice, kot vemo, nastanejo kot posledica travmatične poškodbe s stiskanjem in lomljenjem kapilar. V pravilno izvedeni terapiji pa ni stiskanja kapilar. Zato barvnim področjem, nastalim po terapiji, ne moremo reči »prave« modrice, saj niso nastale zaradi poškodb ali travme na telesu. Vakuum povzroči, da kapilare pod kožo počijo zaradi razpada eritrocitov.

Vakuum, ki ga povzročijo ventuze, povleče območje stagnacije tekočin navzgor od mesta zastoja proti površju in povrne prostor za pretok zdrave energije, krvi in s tem kisika in limfe ter pospeši hranjenje celic za hitrejše zdravljenje. Nezdravi in problematični ostanki krvi in limfe, ki pridejo tik pod površje oziroma iz globjih plasti tkiva na površje, se izražajo v odtisih. Telo se postopoma samo regenerira in odtis izgine. Odtisi so tako le proces zdravljenja telesa!

Terapija z ventuzami se največkrat izvaja na hrbtu, zato znamenja z lahkoto prekrijemo in skrijemo pred radovednimi pogledi. Mnogi odtise razumejo kot nekaj dobrega, kot razstrupljanje telesa, ki ima viden stranski učinek in na podlagi tega so prepričani, da terapija deluje. Po več terapijah, ko se stanje izboljšuje, ko je v telesu vedno manj strupov, stagnacije energije, krvi in limfe, so iz terapije v terapijo manj vidni odtisi, pa čeprav so ventuze pritrjene na istem mestu.

Barva in oblika odtisov sta odvisni od stopnje stagnacije in se odražata v odtenkih od svetlo rdeče do temno vijolične. Lahko se zgodi, da se na površje kože povleče tudi čista tekočina. Bolj je koža obarvana, večja stagnacija je bila prisotna v telesu. Odtisi se običajno poznajo od treh dni do enega tedna, lahko tudi dlje, če je težava večja in če je posameznik šibkejši. V primeru, da ni težav, pa lahko odtis izgine že po nekaj minutah ali urah po terapiji. Pomembno je, da so posamezniki seznanjeni s tem, da se jim bodo lahko poznali odtisi.

Za koga terapija z ventuzami ni priporočljiva?

Terapija z ventuzami lahko zelo obremeni srce, zato ni priporočljiva za ljudi z visokim krvnim tlakom in vse, ki imajo težave s pokanjem kapilar. Prav tako ni priporočljiva v prvih mesecih nosečnosti, za zelo utrujene ljudi, sveže zlome, brazgotine in maligne tumorje.