Predporodno in poporodno obdobje v TKM

Po TKM otrok podeduje življenjsko energijo či že kot zarodek in je temelj njegove energije.
Po TKM otrok podeduje življenjsko energijo či že kot zarodek in je temelj njegove energije. (Foto: Shutterstock)

Zdravje staršev v času spočetja se neposredno nanaša na kakovost otroške konstitucije. Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je devetmesečno obdobje nosečnosti čas za starše, da se osredotočijo na razvoj in negovanje dojenčka v trebuhu. Mama je duševno in fizično krmilo še nerojenega otroka, zato je njeno dobro zdravstveno stanje seveda najpomembnejše.

Po TKM otrok podeduje življenjsko energijo či že kot zarodek in je temelj njegove energije. Ta energija je shranjena v naših ledvicah. Tako je zarodkova energija či odvisna od kakovosti in količine materine in očetove energije, materine nosečnosti, časa in okolja rojstva. Ta vrsta energije či je tako temelj za otrokove psihične in fizične sposobnosti in temelj za rast in razvoj.

Še pred spočetjem

Po TKM je za čim boljšo energijo obeh staršev treba poskrbeti že pred spočetjem:

 • z zmanjšanjem vsakodnevnega stresa,
 • z zmanjšanjem delovne obremenitve,
 • s skrbjo za dober in dolg spanec in ustrezno količino dnevnega počitka,
 • z uživanjem zdrave, kuhane hrane,
 • z izogibanjem mrzli hrani in pijači, alkoholu in kavi
 • z uživanjem rib in oreščkov,
 • s terapijo akupunkture za uravnavanje in izboljšanje energije či ali pa se s tem še po potrebi popravi in postavi organe v ravnovesje in s tem izboljša možnosti za zanositev in zdravo nosečnost. Prav tako lahko zdravnik TKM priporoča uživanje kitajskih zelišč, s katerimi se krepi telo in lahko nadomesti hranilne snovi, ki jih morebiti ženska ni dobila s prehrano.

Enako velja za čas nosečnosti

Takrat se je potrebno izogibati še hrani, ki je težko prebavljiva. V času nosečnosti mora ženska skrbeti za konstantno toploto v telesu (ogenj). Zato je še toliko pomembneje, da uživa toplo, kuhano hrano, ki bo ohranjala njeno vranico, želodec in maternico toplo, s tem pa dober pretok energije či.

Zelo priporočljiva hrana so tudi sladki krompir (krepi vranico in želodec), že omenjeni oreščki (krepijo jang energijo ledvic), piščančje meso (segreva telo), jagnjetina (krepi kri in energijo či), goji jagode (krepijo jang ledvično energijo), korenček (skupaj z olivnim ali s kokosovim oljem se poveča absorpcija vitamina A), losos (krepi vranico in uravnava či), česen (antibakterijski vpliv na telo), špinača (krepi kri) in jajca (krepijo kri).

30-dnevno obdobje v pižami in miru

To obdobje je obdobje žensk po porodu, znana praksa na Kitajskem, ki je zakoreninjena v TKM že več kot 2000 let. Po porodu so ženske najbolj ranljive, šibke zaradi velike izgube krvi in napora. Po TKM sta kri in življenjska energija či povezana, zato izguba velike količine krvi povzroča tudi izgubo energije či. Z izgubo teh dveh pa izgubijo toploto v telesu, zato je mati šibka in občutljiva na mraz. Mraz po TKM tako lahko vstopi v njene meridijane, kar lahko kasneje povzroči bolečine v mišicah in sklepih in vrste živčnih bolezni. Kjer se razvije bolezen, je mraz ostal v telesu.

Ženskam po porodu TKM priporoča zelišča, da si hitreje opomorejo in spodbujajo kroženje energije in krvi. Organ, ki je najbolj oslabljen po porodu, so ledvica. V primeru, da je ledvična energija šibka, smo po TKM bolj podvrženi strahu. Konstanten strah in izčrpanost, veliko dela za novopečeno mamico in podobno pa lahko pripelje do poporodne depresije. Zato je še toliko bolj pomembno, da mamice vsaj malo upoštevajo predloge TKM.

V mesecu po porodu tako Kitajke dosledno počivajo in jedo, tiste, ki se še bolj držijo tradicije, tudi nimajo obiskov, se ne kopajo, si ne umivajo zob, ne jedo surove hrane in nimajo spolnih odnosov. Če nimajo sorodnikov, ki bi ji lahko pomagali pri opravilih in novorojenem otroku, najamejo osebo s takimi izkušnjami ali gredo v ustanove, ki so namenjene prav za takšne primere. V tem času počivanja si ženske dovolj opomorejo in vzpostavijo ponovno ravnovesje v telesu. Če tega ne naredijo, si s tem lahko prikličejo bolezni v prihodnosti.


TKM mladim mamicam v prvem mesecu po porodu priporoča, da:

se izogibajo hladnim pijačam, hladni ali nekuhani hrani in hladni vodi (za kopanje),
 • se izogibajo klimatiziranim prostorom,
 • si privoščijo veliko počitka,
 • še vedno jejo zdravo hrano, vključno z ribami,
 • uživajo kitajska zelišča za obnovo energije či.

www.centertkm.si

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki