Sobne rastline čistijo zrak in dušo

Protistresna sivka.
Protistresna sivka. (Foto: Shutterstock)

Pogoji v okolju, kjer bivamo, močno vplivajo na naše počutje in razpoloženje, ta vpliv pa je še zlasti opazen v začetku jeseni, ko več časa preživimo v zaprtem prostoru. Pomoč proti slabi volji, malodušju ali depresiji ponuja narava – rešitev so v tem primeru sobne rastline. Te so balzam za dušo, obenem pa čistijo zrak, nevtralizirajo elektrosmog, zmanjšujejo količino prahu in mikrobov v zraku, vlažijo presuh zrak in ga napolnijo z dragocenim kisikom.

Pozitivna aloja

To rastlino, ki so jo v starem Egiptu slavili kot simbol nesmrtnosti, so tradicionalno postavljali ob vratih, da bi varovala dom pred zlimi duhovi in povečevala pozitivno energijo. Z znanstvenega vidika učinkovito filtrira zrak in jih čisti kancerogenih snovi, ponoči pa oddaja kisik, kar pomaga, da bolje spimo in se zbudimo manj vznemirjeni, poleg tega pa spodbuja boljši spomin in koncentracijo.


Pomirjujoči spatifil

S svojimi značilnimi belimi cvetovi je spatifil ali samolist čudovit okras in že sam pogled nanj deluje pomirjujoče. Znan je po tem, da učinkovito odstranjuje spore plesni v zraku in nevtralizira strupene pline, kot sta ogljikov monoksid ter formaldehid. Dejansko gre za pravo organsko čistilno napravo zraka, ki dom spreminja v prijetno mesto za preživljanje časa.

Protistresna sivka

Poleg očarljivih, nežno vijoličnih cvetov to rastlino že tisočletja uporabljajo v medicinske namene, zlasti za umiritev razdraženosti, blaženje glavobola, nespečnosti ter kot pomoč pri depresiji. Njen vonj je eden pomembnejših v aromaterapiji, raziskava iz leta 2009 pa je potrdila njen mogočen vpliv pri zniževanju utripa v stresnih situacijah. Ob tem je znano, da se zaradi vonja sivke v prostoru prej odpremo drugemu človeku in mu laže zaupamo.

Božajoča bazilika

Poleg lepih, sijočih listov in značilnega, prijetnega vonja vsebuje bazilika velike količine organske snovi linalool, ki se pogosto uporablja v aromaterapiji. Izpostavljenost linaloolu zmanjšuje učinek intenzivnega stresa ter vznemirjenosti in razdraženosti. Bazilika absorbira škodljive pline in čisti zrak.


Hvaležni bršljan

Ta romantična plezalka je izjemno učinkovit čistilec zraka. Znanstveniki NASE so ga razglasili za eno najboljših rastlin na svetu, ko gre za filtriranje zraka. Je izjemno učinkovit pri odstranjevanju smoga oziroma sekundarnega dima v zaprtem prostoru. Dodaten plus je dejstvo, da gre za rastlino, ki jo je zelo preprosto vzdrževati, saj za dobro rast ne zahteva niti veliko zalivanja niti svetlobe.
Galerija

Protistresna sivka. Shutterstock

Hvaležni bršljan. Shutterstock

Pomirjujoči spatifil. Shutterstock

Pozitivna aloja. Shutterstock

Božajoča bazilika. Shutterstock

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki