Kako najti kvaliteten sok aloje vere

(Foto: Shutterstock)

Začelo se je tako. Pridem v zeliščno lekarno in povem, da bi rada sok aloje vere. Zima je bila blaga, viroze so dobro uspevale na vsakem kraku in čutila sem, da moje telo potrebuje "veliko čiščenje", pri čemer aloja preizkušeno pomaga.
Prodajalka pokaže na polico, na kateri je za cel meter različnih sokov.
"Kaj mi priporočate?"
"Gospa, vsi so enaki! Na voljo so španski, ameriški in mehiški. Povsod je dovolj sonca in to je najpomembnejše."
"To pomeni, da so res enaki?"
"Da, morda so malce različnega okusa. Nekaterim je bolj všeč eden, drugim drug."
Ker okusa nisem mogla oceniti, sem steklenice začela obračati v rokah. Ne spadam med tiste, ki se odločajo na temelju cene, vendar nisem mogla spregledati, da se cene gibljejo od 18 EUR do 50 EUR za liter. Iskala sem razlago za tolikšne razlike v ceni. Povsod je pisalo 100 % aloje vere in vsi izdelki so se ponašali s kopico meni večinoma neznanih certifikatov.

"Ali imate kakšno dodatno brošuro? Morda kakšen vzorec?" sem še naprej težila prodajalki, ki je nekaj pospravljala in mi očitno poskušala dopovedati, da ne mara takih zoprnih strank.
"Tega ne točimo zastonj!" me je pogledala, kot da sem pijanka, ki berači za požirek žganja. "Tukaj imate nekaj brošur." Izpod pulta je izvlekla tri brošure različnih proizvajalcev.
Odločna, da bom ugotovila, kaj je vredno mojega denarja, sem se vrgla na delo. Vsem ponudnikom sem poslala prošnjo za dodatne informacije v zvezi s certifikati, svežino, odstotki aloina in postopkom konzerviranja izdelka. Za pomoč sem zaprosila tudi zeliščarje in farmacevte.

Kako se znajti v poplavi certifikatov?

Dejstvo je, da čudežne lastnosti aloje veljajo za rastlino, svež sok in tudi gel. Toda izdelki jih premorejo manj kot sveža rastlina. Koliko manj, ni preprosto ugotoviti.

Oglejmo si podrobneje, kaj pomenijo certifikati, s katerimi so pogosto "opremljeni" izdelki iz aloje.
V razlagi brošure ESI, enako kot na njihovi spletni strani (www.sanofarm.si), lahko preberete, da je IASC "mednarodna znanstvena organizacija, ki nadzoruje izdelke Aloe Vera in dejansko zagotavlja 100% kakovost izdelkov AloeVera". Razlaga na spletni strani IASC ni tako kategorična. To je združenje proizvajalcev, ki je ustanovilo svoj Znanstveni svet (International Aloe Science Council), to pa je, zaradi uvajanja reda na trgu, uvedla minimalne standarde, ki zagotavljajo kakovost izdelkov. Certifikat še ne pomeni ekološke pridelave. Od proizvajalca zahteva samo to, da navedbe na embalaži držijo in da izdelek vsebuje vsaj minimalno količino aktivnih substanc. Ta certifikat imajo izdelki ESI, VERD ALOE in ENCIAN.

Drugi certifikat, "Certiquality", po navedbah iz prospekta ESI "edini zagotavlja aktivne naravne sestavine v soku". Kot potrošnico me to utegne zelo zanimati. Na osnovi dokumentacije, ki so mi jo poslali iz ESI, sem ugotovila, da je Certiquality ustanova, ki je podjetju ESI dodelila certifikat ISO.

Certifikat ISO od podjetja zahteva urejenost dokumentacije, vendar ni nujno, da bi bilo to povezano z zahtevo po "aktivnih naravnih sestavinah v soku". Tudi izdelki, pridelani z uporabo pesticidov in umetnih gnojil, lahko dobijo certifikat ISO 9001. Veliko pomembnejše je testiranje vhodnih surovin, s čimer zagotovijo, da v sokovih ni ostankov pesticidov in kemičnih gnojil. Po izjavi tehničnega direktorja podjetje vsako pošiljko vhodnih surovin testira na vsebnost pesticidov in mukopolisaharidov.

Tretji certifikat, ki se mi je zdel zanimiv, je NRI (Natural Research Institute). Razlaga v prospektu ESI pravi, da gre za certifikat neodvisne in neprofitne organizacije iz Rotterdama, "ki izdaja certifikat kakovosti izdelkom, izdelanim po določenem postopku, v katerem se ohranijo vse naravne učinkovine". To me zelo zanima. Dvomim namreč, da obstaja postopek predelave, s katerim je možno ohraniti VSE naravne učinkovine. Če obstaja, bi zagotovo o tem rada izvedela kaj več.

ESI je na prošnjo, naj mi pošljejo kopijo certifikata, odgovoril, da NRI ne izdaja certifikatov. Tudi o vsebini niso napisali ničesar. Ob pomoči zelo prizadevne predstavnice slovenskega uvoznika ESI sem prišla do naslova instituta, sicer brez telefona ali elektronske pošte, "ker je oseba, na katero bi se lahko obrnili, na smučanju".
Na izdelkih PHARMOS piše, da jim je certifikat podelila nemška kontrolna ustanova LACON in imajo certifikat BIO. Rastline gojijo v mešanih nasadih na območju, kjer imajo razen sonca tudi obdobja dežja.


Španski izdelki Verd Aloe imajo poleg že omenjenega IASC tudi certifikat o ekološki pridelavi, ki ga izdaja Andaluzijsko združenje ekološkega poljedelstva, in znanstveno oceno Univerze Alcala de Henares iz Madrida. To so izdelki, s katerimi imamo največ izkušenj, saj so v Sloveniji na voljo že štirinajst let. Fruith of the Earth mi je dostavil potrdilo, da je izdelke odobrila FDA in zagotovilo, da so sokovi izdelani iz ekološko pridobljenih surovin. Na embalaži lahko preberete da imajo certifikat države Teksas.

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki