Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako najti kvaliteten sok aloje vere


(stran 4 od 4)

Kaj pa aloin?

Velike količine aloina delujejo močno odvajalno, zato ga nekateri proizvajalci poskušajo v celoti odstraniti iz soka. S tem postane sok manj trpek, ni pa dokazano, da je zaradi tega res boljši. Aloinu namreč pripisujejo antibakterijsko in protivirusno delovanje. Vsi izdelki na trgu ga vsebujejo v zelo majhnih količinah, manj kot 0,1 odstotka, izdelki Pharmos pa ga sploh ne vsebujejo.


Pomembnejše je vprašanje, kako proizvajalci dosežejo ta odstotek. Aloin je v ovojnici, ki se nahaja tik pod zunanjo skorjo aloje. Rastlino varuje pred lačnimi škodljivci. Ko ti ugriznejo v grenko snov, se hitro premislijo in pustijo alojo rasti pri miru. Pri vsakem rezanju se poškoduje tudi ovojnica, v kateri je aloin. Ravnanje z alojo pa je od proizvajalca do proizvajalca zelo različno in iz tega naslova prihaja do ogromnih razlik v stroških predelave.

Najceneje je alojo hitro porezati, zmleti cele liste in nato vse skupaj filtrirati skozi nešteto filtrov, da se izloči aloin. Pri takšnem postopku se izgubi največji del koristnih snovi, zaradi katerih si sploh želimo piti alojin sok.
Lahko pa so pri rezanju pozornejši in zunanjo plast listov ter zaščitni sloj z aloinom odstranjujejo ročno. Nato filtrirajo le minimalne količine aloina, ki so prispele v sok. Natančneje ko to počnejo, boljši so izdelki, stroški predelave pa višji, ker gre za ročno delo.

Kaj pa dodatki sadnih sokov?

Na trgu je tudi nekaj izdelkov, ki so jim zaradi boljšega okusa dodali sok različnih sadežev. Če ne marate okusa aloje, jo res lahko mešate s sokom, vendar je najbolje, da to storite neposredno pred zaužitjem. Stabilnost snovi v vnaprej pripravljenih mešanicah ni nikoli tako dobra, kot če so shranjene ločeno in zmešane tik pred uporabo. To velja za zdravilne čaje, začimbe, eterična olja in tudi aloja ni izjema.
Tudi ekonomska računica se ne izide. Zakaj bi plačevali drag sok v mešanici, če lahko kupite čist izdelek in mu sproti dodajate sokove po izbiri.

Komu verjeti?

Na trgu so ponudniki treh vrst. Takšni, ki imajo svoje nasade ter sami skrbijo za proizvodnjo in predelavo. Ti so ponavadi tudi specializirani za izdelke iz aloje in ne ponujajo še kup drugih izdelkov, ki z alojo nimajo nobene zveze.

Drugi so predelovalci, ki nabavljajo surovino drugje in potem pod svojo blagovno znamko proizvajajo in pakirajo izdelke. Tretji so trgovci, ki kupijo že narejene izdelke brez imena in jim dodajo le še svojo nalepko. Nekateri jih celo pripeljejo v velikih sodih in potem le še prepakirajo. Pri takih težko ugotovite, kdo je izdelek sploh proizvedel, še manj, od kje se je vzela uporabljena surovina.

Upam, da sem vam olajšala izbiro in da vam ne bo treba kupiti vse, kar je na policah, da bi našli tisto, kar je vredno vašega denarja.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd