Homeopatska lekarna za otroke

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri marsikateri zdravstveni težavi otrok.
Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri marsikateri zdravstveni težavi otrok. (Foto: Shutterstock)

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri marsikateri zdravstveni težavi otrok. Pravilno izbrano homeopatsko zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu in s tem omogoči imunskemu sistemu njegovo najboljše delovanje.

Ker homeopatska zdravila predpisujemo po principu »podobno zdravimo s podobnim«, simptome primerjamo s »simptomi« homeopatskega zdravila in izberemo tisto zdravilo za težave, ki se najbolj ujemajo z opisom zdravila. Priporočljivo je, da za nasvet o samozdravljenju povprašamo v lekarni, ki izdaja homeopatska zdravila, ali pa zdravnika homeopata.

Za vse kronične, dalj časa trajajoče ali ponavljajoče se težave je vsekakor treba obiskati zdravnika (homeopata). Za določeno težavo se lahko glede na konkretne simptome uporabijo različna zdravila. Pogosto se namreč zgodi, da potrebujeta dva bolna otroka, ki imata isto težavo, različna homeopatska zdravila, ker se njuni simptomi razlikujejo.


Kako odmerjamo

Za samozdravljenje so primerna homeopatska zdravila v potencah do C12 oziroma C30. Odmerjamo jih 1- do 3-krat dnevno po 5 kroglic (lahko jih tudi raztopimo v kozarcu vode in pijemo po požirkih). V primeru intenzivne akutne bolezni lahko zdravilo zaužijemo vsake pol ure ali pogosteje. Ko se stanje bolezni umirja, odmerjanje zmanjšujemo. Ponovni odmerek zdravila vzemite šele takrat, ko se enaki simptomi ponovno pojavijo. Vedno uporabite le eno homeopatsko zdravilo naenkrat.

Najpogosteje uporabljena homeopatska zdravila

V nadaljevanju predstavljamo najpogosteje uporabljena zdravila pri izbranih težavah otrok in podrobneje opisane simptome za izbrana zdravila.

ACONITUM NAPELLUS

Otrok, ki je bil zvečer zdrav, se zbudi okoli polnoči z zvišano telesno temperaturo, premetava se v postelji, je prestrašen in žejen. Zdravilo izberemo pri nenadnih infekcijah, ki so posledica izpostavljenosti mrzlemu, suhemu vetru, naglim vremenskim ohladitvam. Bolezen je lahko tudi posledica šoka ali hudega strahu. Visoka telesna temperatura hitro narašča, koža je suha in vroča, otrok ima suho sluznico, žejen je, pije velike količine vode, a se kljub temu ne poti. V obraz je rdeč in zaripel.

ARSENICUM ALBUM – ACIDUM ARSENICOSUM
Zdravilo za zastrupitve s hrano, ko zelo huda slabost in bruhanje nastopita ponoči med polnočjo in drugo uro. Pogosto sočasno bruha in ima drisko. Otrok ne prenaša pogleda na hrano ali njenega vonja. Velika želja po vodi, ki jo pije pogosto, po požirkih. Pekoča bolečina v želodcu, občutek mraza. Otrok je tesnoben, zelo prestrašen in potrebuje družbo, da se počuti varnega. Zelo je nemiren, vstaja in hodi po sobi, dokler izčrpan spet ne pade v posteljo. Zebe ga, mraz mu poslabša stanje, toplota pa izboljša.

BELLADONNA – ATROPA BELLADONNA
Bolezen nastopi nenadoma in silovito, z utripajočo bolečino. Prizadeti del je živo rdeč, vroč in žareč ter pulzirajoč (žile na vratu vidno pulzirajo). Vročina se hitro dviguje. Otrok se lahko poti, zlasti na pokritih delih telesa; okončine so hladne. Sluznice so suhe, izrazito temno rdeče. Otrok ni žejen ali pa si želi kisle hrane ali pijače (limone). Težave se začnejo ponoči, včasih s prividi ali prikaznimi.

Bolečina je zelo močna, pogosteje boli desna stran. Toplota poslabša stanje, hladni obkladki pa ga izboljšajo. Pomaga pri vnetjih, ki jih spremljata vročina in rdečica (vnetje ušes, žrela, bronhijev), pri pulzirajočem glavobolu in pri sončarici.

BRYONIA

Zdravilo je primerno za težave, ki se razvijajo počasi. Otrok se zjutraj zbudi bolan in želi, da se ga pusti na miru. Bolečino poslabša vsak premik. Močan pritisk na oboleli predel stanje izboljša. Vpadljiva je otrokova nejevolja. Sluznice so zelo izsušene, zato ga zelo žeja in popije velike količine tekočin. Pomaga pri vnetjih dihal, kadar jih spremlja boleč kašelj in pri poškodbah sklepov (zvin).

CHAMOMILLA – MATRICARIA RECUTITA
Zdravilo za boleče izraščanje zob – deluje pri občutljivem in izredno razdražljivem otroku, ki je nezadovoljen, sili v naročje, potem pa spet ne. Nikakor mu ni moč ustreči. Preobčutljiv je na bolečino. Eno lice je lahko rdeče, drugo pa bledo. Občasno so prisotne bolečine v trebuhu, driska z zelenim blatom. Za stanja s hudimi bolečinami, ki jih otrok težko prenaša: izraščanje zob, trebušne kolike, krčevita driska, vnetje srednjega ušesa.

COLOCYNTHIS – CITRULLUS COLOCYNTHIS

Zdravilo izberemo pri podhladitvi, po uživanju mrzlih pijač ali zaradi jeze, ko se pogosto nenadoma pojavijo močne, krčevite bolečine s trebušnimi kolikami. Otrok se zvija v bolečinah. Bolečino olajša močan pritisk in toplota (termofor). Otrok je nemiren, razdražen in jezljiv, med krči stoka.

DROSERA

Zdravilo ublaži lajajoč, dušeč, suh kašelj s hitro sledečimi zaporednimi napadi. Ko otrok leže k počitku, začne neustavljivo kašljati. Kašelj lahko povzroči ščegetanje v grlu ali sapniku zaradi občutka suhosti ali občutka peresca. Nizko vzglavje, topel zrak v sobi in govorjenje okrepijo kašelj. Slabše je ponoči. Ob napadih lahko bruha in se duši.

FERRUM PHOSPHORICUM
Zdravilo uporabimo pri oslabljenem otroku, ki je zelo izčrpan, a nima specifičnih simptomov. Lahko ima vročino, ki ni nujno visoka, lahko pokašljuje, skratka nič konkretnega. Takšno stanje se pogosto razvije v poletnih mesecih; lahko ga opazimo pri prehladu, vnetju ušesa, driski. Bolezen prihaja v valovih. Ne opazimo, da ima otrok vročino, saj se še naprej igra. Ima pa rdeča lica in se pri zmerno povišani telesni temperaturi ne poti.

HEPAR SULFURIS
Eno glavnih zdravil za gnojne procese, ki imajo vonj po starem siru. Otrok je preobčutljiv na mraz in prepih ter dotik, kar poslabša težave, toplota pa jih izboljša. Preobčutljiv je tudi na bolečine, ki so značilno zbadajoče (občutek zabodenega trna). Uporabno je pri gnojnem vnetju grla, za kašelj, ki ga sproži mrzel zrak ali dotik mrzlega predmeta, za gnojne kožne procese: turi, vnete žleze lojnice ali znojnice, močno boleči gnojni mozolji, zagnojene rane …

IPECACUANHA – PSYCHOTRIA IPECACUANHA
Zdravilo izberemo, kadar vse težave spremljata slabost in močno bruhanje, kar pa ne prinese olajšanja. Prisotno je močno slinjenje. Vpadljiv simptom je čist, gladek jezik. Primerno je tudi za dušeč kašelj z bruhanjem sluzi.

PHYTOLACCA DECANDRA
Zdravilo za zelo boleče vnetje grla po podhladitvi. Požiranje sproži hudo streljajočo bolečino. Žrelo je temno rdeče do vijolično, mandlji in vratne bezgavke so otekle. Zadah je močan. Bolečina ob požiranju seva v ušesa, ki pa niso vneta. Tople pijače poslabšajo, hladne pa olajšajo bolečino. Uporabno je tudi pri bolečinah pri izraščanju zob, ki se lajšajo s stiskanjem zob – zato otrok vedno stiska zobe ali nekaj grize.

PULSATILLA PRATENSIS

Zdravilo za akutne viroze zgornjih in spodnjih dihal z gostim in lepljivim izcedkom, ki ga otrok težko izloča. Otrok je jokav, ima potrebo po družbi, varnosti in dotiku. Tolažba izboljša stanje. Razpoloženje hitro niha, ima razne strahove. Značilna je spremenljivost simptomov: lastnosti bolečine se spreminjajo, izloček je lahko gost ali redek, rumene do rumeno-zelene ali rumeno-oranžne barve. Toplota poslabša stanje. Običajno ni žejen. Uporabno je za vnetje oči z otečenimi, vnetimi, srbečimi vekami, ki so zjutraj zlepljene. Otrok si neprestano menca oči. Svež zrak ali umivanje oči z mrzlo vodo izboljša stanje.

VERATRUM ALBUM

Zdravilo za želodčne in črevesne infekcije in zastrupitve s sledečimi simptomi; močno bruhanje v loku in (sočasna) driska sta zelo intenzivna, nenadna, eksplozivna. Obilni vodeni izločki, brez očitnega razloga. Otrok leži v postelji, hladen do konic prstov, ima hladne okončine, pomodrele ustnice, hladen dah, upadel obraz. Čelo je pokrito s hladnim znojem. Glavobol, izčrpanost. Veliko krčev.


Katera zdravila se najpogosteje uporabljajo pri otroških boleznih?

PREHLADNA OBOLENJA, GRIPA: Aconitum, Arsenicum, Belladonna, Bryonia, Dulcamara, Ferrum phos., Gelsemium, Hepar, Pulsatilla
VROČINA: Aconitum, Belladonna, Bryonia, Ferrum phos., Gelsemium
BOLEČINE V UŠESU: Apis, Belladonna, Ferrum phos., Chamomilla
BOLEČE ŽRELO: Apis, Belladonna, Bryonia, Hepar, Phytolacca
KAŠELJ: Bryonia, Drosera, Hepar, Ipecacuanha, Pulsatilla
IZRAŠČANJE ZOB: Chamomilla, Phytolacca
ZASTRUPITEV, DRISKE, BRUHANJE: Arsenicum, Chamomilla, Ferrum phos., Ipecacuanha, Veratrum
KRČI V TREBUHU: Chamomilla, Colocynthis
BRADAVICE: Thuja, Antimonium crudum
POŠKODBE: Arnica, Calendula, Hepar, Ledum

Vir: L. Blažič, I. Zanco: Družinski homeopatski vodnik; J. Klemenc: Homeopatija za domačo uporabo
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki