Nad borelijo z elektroakupunkturo po Vollu

(Foto: Dreamstime)

Obetajoče zdravljenje

Borelija se je v Sloveniji v zadnjih letih zelo razširila. Toplo podnebje in obilica ji namreč omogočata ugodne razmere za širjenje. Največja obolelost je od aprila do oktobra. Vse bolj se širi tudi po Avstriji, južni Nemčiji, Italiji in na sever.

Povzročitelja borelije dolgo niso odkrili. Najprej so opazili spremembe na koži, ki jih je spremljala povišana telesna temperatura. Šele leta 1909 je švedski dermatolog Arvid Afzelius prvi povezal kožni kolobar (eritema migrans) z ugrizom klopa. Borelijo so označili kot bolezen šele leta 1975. Takrat je A. Steere opisal epidemijo revmatoidnega artritisa pri otrocih v mestu Laim v ameriški zvezni državi Connecticut in vse primere povezal z ugrizom klopa. Povzročitelja so odkrili sedem let pozneje. Leta 1982 je W. Burgdorfer v črevesju klopa našel gibljive spirohete. Poimenovali so jih borelija, povzročitelj pa je dobil ime Burgdorferjeva borelija. Zdaj je znanih več vrst borelije. V Evropi so dokazali patološkost treh vrst: B. burgdorferi sensu stricto, B. garinii in B. afzelii.

Tri stopnje bolezni

  • Prva je lokalna okužba. Bolezen se razvije po ugrizu. Ugriz klopa opazi samo 40 odstotkov ljudi. Občutek srbenja na mestu ugriza nastane šele po šestih do dvanajstih urah ali celo pozneje. Na mestu ugriza se pojavi rdečina. Madež lahko izgine brez uporabe antibiotika. Pogosto pa madeža sploh ni, domnevno zato, ker klop hitro odpade. Tako na koži ne pride do lokalnega vnetja.
  • Druga stopnja je širjenje borelije po telesu. Borelija se lahko razširi na različne organe. Takrat se pojavijo povišana telesna temperatura, utrujenost, občutek okornosti in znaki, ki jih daje prizadet organ. Spremembe na organih se lahko začnejo skupaj s spremembo na koži, po izginotju kožnih madežev, lahko pa šele čez nekaj mesecev ali celo več let po okužbi. Na tej stopnji se patološki simptomi pojavijo, nato izginejo in se spet pojavijo. Za zdravljenje hudih znakov uspešno uporabljajo antibiotike, ki pa ne odstranijo strupov v celicah. Najhujša težava pri boreliji je, da so v njej strupi, ki tudi v prihodnje škodujejo organom. Pri tem so uspešne metode alternativne medicine.
  • Pri kroničnem poteku bolezni se pojavljajo močni znaki, podobni znakom drugih bolezni. Zato bi lahko dejali, da je borelija kameleonska bolezen.
Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki