Znebite se kandide

V današnjem času, ko je tempo življenja hiter in pester, nas pestijo različne bolezni in simptomi: od utrujenosti, nihanja telesne teže, slabše koncentracijdo glavobolov, alergij in izgorelosti. Večino teh simptomov lahko povežemo – presenetljivo – s kvasovkami. Navadno simptome pripisujemo stresu, utrujenosti in hitremu žiljenjskemu tempu, medtem ko dejanski vzrok tiči v našem črevesju.

Kvasovke, imenovane kandida (candida albicans) povzročajo daleč največ težav. Njihovo razraščanje je preraslo v pandemijo, s katero se soočaže več milijonov ljudi. Medtem ko večina ljudi zmotno misli, da gre za manjšo težavo, ki se zaredi v našem črevesju, lahko v resnici ta gliva kvasovka napade živce, mišice, tkiva, organe – torej se razširi po celotnem telesu. Od blagih simptomov, kot so napenjanje, napihnjenost, pridobivanje na teži, zaprtje, utrujenost, se lahko razvijejo tudi hujša stanja, kot so alergije, avtoimune bolezni ali celo rakava obolenja.

Kaj je kandida?

Kandida je kvasovka iz vrste gliv. Prisotna je v vsakem človeškem organizmu in človeku ni nevarna, dokler se ne razmnoži. V stresnih situacijah se namreč spremeni v parazit, ki se razraste po črevesju, prodre v kri in se razširi po celem telesu, skupaj s svojimi strupi mikotoksini. Takrat naše telo sproži alarm, saj razbohotena gliva poruši naravno ravnovesje.


Kako se kaže?

Kandida se kaže v izčrpanosti, slabši koncentraciji, otopelosti, bolečinah v želodcu, pomanjkanje želje po spolnosti, nerazložljivi žalosti in joku, mrzlih rokah in nogah, bolečinah v mišicah, driski ali zaprtju, pridobivanju na teži in aknah.

Ta patogena gliva lahko povzroči nastanek kronične utrujenosti, zmanjšane spolne sle, spremembe razpoloženja, bolečin v hrbtenici, otrdelost vratu in ramen, depresijo, astmo, bolečih menstruacij, meteorizme, napihnjenega trebuha, črevesnih motenj, infekcije sečil, razdražljivost, različne alergije, debelost, bolečine v mišicah, psoriazo (luskavico), glavobole, vrtoglavice, pomanjkanje vitaminov C, A, B6 ter pomembnih mineralov: selena, magnezija in cinka.


Kako deluje?

Strupenih stranskih produktov, ki jih izloča kandida naj bi bilo kar 79 in prav vsi izmed njih oslabijo imunski sistem in napadejo telo. Tako na primer poškodujejo oblogo v črevesju in zato skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri teh molekul ne prepozna, zato jih obravnava kot sovražne.
Kandida lahko posredno povzroči tudi alergije na različne snovi, ki bi jih pri zdravi prebavi telo brez težav sprejelo. V želodcu nam vre, skoraj vsa hrana nas napenja, v kri pa ne pridejo vitalne snovi, ki jih potrebujemo, kar nam jemlje energijo. V debelem črevesju se kopiči zavreta hrana, ki nas zastruplja, to pa lahko pripelje tudi do raka debelega črevesa.

Toksini lahko prodrejo tudi skozi steno črevesja in vstopijo v krvni obtok – če imamo zdrava jetra, jih bodo le ta razstrupila – če pa so oslabljena zaradi neprimerne prehrane, tega ne bodo mogla narediti, toksini se bodo nalagali v organih in tkivih in tako bo situacija privedla do kroničnih bolezni.

Povzročitelji kandidiaze

Kandidiaza je stanje, ko se gliva kandida prekomerno razmnoži v telesu. Pri kandidiazi se med možne povzročitelje infekcije štejejo: uporaba oralne kontracepcije, uporaba antibiotikov, avtoimune bolezni, kemoterapija, stres in prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati (med njimi je najbolj škodljiv prečiščen sladkor), mlečnimi izdelki, mlečno čokolado, kisom, alkoholom in jedimi iz kvašenega testa. Glivice in kvasovke obožujejo sladkor, zato so pice in sladkarije najslabša izbira hrane.

V zadnjih letih je kandida v stalnem porastu in se širi po celotnem telesu. Prizadene že vsako tretjo osebo. Našli so jo v prebavnem traktu, pljučih in krvi, nekatere študije v Franciji pa naj bi potrdile njeno prisotnost celo v predelu srca.

Preprost test

Če se počutite slabo in imate zgoraj naštete simptome, lahko sami doma preverite, če se vam je kandida razrasla v telesu in potrebujete čiščenje.

Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se boste izognili odvečnemu kloru). Pljunite v vodo in počakajte od 10 do 15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.


Be Hempy konopljin cvet s probiotiki ubija kandido

Pri Be Hempy smo v sodelovanju s strokovnjaki razvili Konopljin cvet s probiotiki, ki je edinstven na svetovnem tržišču. Vsebuje štiri kulture probiotikov, ki uravnavajo prebavo in skrbijo za naše črevesje. Ena izmed njegovih sestavin je gliva kvasovka Saccharomyces Boulardii. Saccharomyces Boulardiije nepatogena gliva kvasovka, zaradi česar je odporna na antibiotike. Deluje protivnetno in je eden izmed klinično najbolj raziskanih sevov na trgu, saj je so jo znanstveniki proučevali v več kotosemdesetih kliničnih raziskavah. Dokazano preprečuje razraščanje slabih bakterij in deluje probiotično - tako našemu telesu pomaga ubiti patogeno kandido. Jemljemojo zjutraj in zvečer, ob strogi dieti, prilagojeni kandidi, traja kura čiščenja telesa približno 3 mesece.

Če ste torej utrujeni, brez volje in brez spolne sle, če so se vam pojavile alergije, če vam nagaja prebava, zaprtost in imate pogoste glavobole, je velika varjetnost, da je vzrok tega kandida. Ob jemanju pravilnih prehranskih nadomestkov in prave diete lahko spravite svoje telo spet nazaj v ravnovesje in se počutite odlično v svoji koži.

Galerija
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki