Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Robert Muentz, mag. farm., o homeopatskih zdravilih


(stran 2 od 2)Lov na grmovko in ptičjega pajka

Na eni od odprav je iskal kačo grmovko s smrtno nevarnim strupom, ki prizadene živčni sistem. Lov na to kačo je bil kar naporen, najel je celo posebnega kačjelovca, da bi mu uspelo. Dobil je kačo, ki je bila tako velika, da so jo morali držati trije, da jim je uspelo iz nje pridobiti strup. »Grmovka lahko svoje strupnike iztegne tudi vstran, če je to potrebno. Je zelo hitra, bojevita, aktivna je ponoči in lahko skoči tudi tri metre visoko. Kadar pridobivaš kačji strup za homeopatska zdravila, to vedno s seboj prinaša določeno tveganje. Običajno poiščem kakšnega gojitelja kač ali pa si žival sposodim, ker me vzgoja kač nikoli ni zanimala in vedno mi je žal za vse živali, ki živijo v ujetništvu,« razlaga sogovornik in še doda: »V homeopatiji se za izdelavo zdravila najpogosteje uporabi cela žival, kar pomeni, da jo moraš ubiti. To mi je vedno težko, raje uporabim samo strup, to pa od mene zahteva še posebno spretnost.«

In kako se človek sploh nauči izdelovati zdravila iz kačjega strupa? »Veliko sem se naučil sam z leti. Pomagali so mi tudi pogovori s homeopati in literatura,« pripoveduje sogovornik.

In kaj sledi po izdelavi zdravila? Natančno je potrebno popisati izvor, način priprave zdravila, hraniti je potrebno DNK-vzorec vira, popisati vse sestavine in morebitne potencialne kontaminacije … Da je zdravilo registrirano, v Avstriji traja približno tri do štiri mesece, še pove mag. Muentz in doda, da je čas za izdelavo enega zdravila od vhodne rastline odvisen od postopka izdelave, lahko traja le nekaj ur ali pa tudi tri tedne.

Včasih pa na licu mesta ne pridobi snovi ali izdela zdravilo. Tako je bilo denimo s strupom ptičjega pajka, na katerega je slučajno naletel v Braziliji. Ko je od staroselcev izvedel za zelo strupenega pajka, ki je v enem dnevu po piku ubil otroka in ki mu nobeno zdravilo ni moglo pomagati, je šel takoj iskat tega pajka. Po nekaj dneh ga je našel v luknji, veliki 12 centimetrov, iz katere je kukalo nekaj njegovih nog. Njegova velikost ga je popolnoma presenetila, saj še nikoli v življenju ni videl tako velikega pajka, ki je tehtal kar 250 g.

»Ko sem ga opazoval, sem videl, kako je gnetel zadnje noge in v okolico širil skoraj nevidne dlake. Kaj hitro me je zaradi njih koža začela neizmerno srbeti. Iz varnostnih in higienskih razlogov sem se potem odločil, da pajka peljem s seboj v Evropo, kjer sem ga šele lahko identificiral,« se spominja Muentz. Ujel je ptičjega pajka Terraphosa blondi, enega največjih pajkov na svetu, ki imajo razpon nog prek 25 centimetrov.


Zdravila izdelal kar v džungli


Priprava zdravila v džungli je vedno posebno težak izziv, še posebej, ker je potrebno zagotavljati potrebno neoporečnost. »Trituracija z roko do želene potence zahteva naporno triurno brušenje in praskanje v možnarju. Potrebuješ tudi čisto vodo, zato sem moral s seboj prinesti destilirano. Zaradi skoraj stoodstotne vlage in visoke vročine je potrebno ves čas paziti, da ti ne kane kakšna kaplja potu v možnar, ob tem pa se moraš boriti zraven še z insekti ter poskrbeti za sterilizacijo.« Tako je denimo pripravil zdravilo iz maščobe soma in udava.


Največjo življenjsko moč imajo divje rastline v času cvetenja

Sestavine za zdravila Robert Muentz dobi z različnih koncev. Nekaj jih priskrbi sam, nekatere začetne materiale dobi od proizvajalcev v Evropi, nekatere sintetizira sam (kot so na primer soli), nekatere mora pridobiti na prav poseben način, kot denimo sipo za sipino črnilo dobi kar pri ribičih … Seveda je pri tem pomembno tudi, kako so rastline, ki jih uporabijo za zdravila, gojene, a včasih je še bolj kot način pridelave pomembno to, ali gre za industrijske rastline ali divje. »Pri divjih rastlinah je življenjska moč veliko večja, še posebej, če jih naberemo v času cvetenja,« poudari sogovornik.


Prihodnost homeopatije?

Pomembno vprašanje, o katerem je potrebno razmišljati, je, kako homeopatijo vključiti v zdravstveni sistem, razmišlja sogovornik, saj je to v Evropi različno urejeno. Obenem je različna zakonodaja tudi za registracijo zdravil. »V Avstriji so nam oblasti zelo naklonjene, v Italiji in Veliki Britaniji pa imajo proizvajalci veliko več ovir, postopek je zelo drag in dolgotrajen.

Na Norveškem denimo kjer sploh nimajo zgodovine zdravljenja s homeopatijo, pa nam je uspelo v pol leta registrirati zdravila, saj lahko tam zdravila prodajamo na podlagi registracije v Avstriji,« razlaga.

»Najpomembnejše za prihodnost homeopatije je, koliko bomo uspeli dokazati delovanje zdravil,« pravi mag. Muentz. »Ni toliko pomembno odgovoriti na vprašanje, kako homeopatija deluje, temveč samo, ali zdravila delujejo. To je zelo dolgotrajen proces, v katerega smo proizvajalci manj vključeni, bistveno bolj so terapevti.

Naše delo je izdelovati zdravila, ki delujejo dolgoročno in hitro. Obstajajo različni načini proizvodnje in prepričan sem, da je za kakovost zdravil zelo pomembna trituracija (redčenje v vodnih raztopinah netopnih substanc z laktozo). Tako namreč poskrbimo, da so zdravila veliko bolj potentna, da delujejo globlje. To pomeni sicer več dela, časa in denarja, ampak na koncu so rezultati boljši.«


Sledi svojemu srcu

Čeprav tako uspešen in vsestransko nadarjen ostaja Muentz skromen. Čisto mimogrede pove, da je v Kostariki, kjer so pred 30 leti izsekali gozd, posadil 1.600 dreves. »To mi je pomagalo razbremeniti tudi malce občutek krivde zaradi tropskega lesa, ki ga namreč uporabljam za izdelovanje glasbenih inštrumentov.«

Čeprav morda na videz homeopatija in izdelovanje inštrumentov, kot so čembalo, klasična kitara, viola in lutnja, nima nič skupnega, Muentz pravi: »Z izdelovanjem inštrumentov sem se prav tako naučil, kako bogato je človeštvo, pomaga pa mi tudi iskati rešitve – med izdelovanjem si namreč vedno postavljam vprašanja – enako kot je bilo s homeopatijo.« Oboje pa zahteva tudi veliko potrpežljivosti in vzdržljivosti, predvsem pa strast.

»Če deluješ s strastjo, ta ni rezervirana le za eno področje. Življenje je razburljivo. Napolni te z energijo in ljubeznijo. Ni pomembno slediti tej ali oni smeri, pomembno je le, da slediš svojemu srcu. In takrat, ko to storiš, prave poti ne moreš zgrešiti,« sklene sogovornik.

Galerija

Robert Muentz med izločanjem strupa iz pajka Atrax robustus, avstralskega pajka, ki velja za enega najbolj strupenih na svetu. Osebni arhiv

Robert Muentz, avstrijski farmacevt, lastnik podjetja Remedia, ki proizvaja homeopatska zdravila. Osebni arhiv

Robert Muentz z grmovko. Osebni arhiv

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd