Zimske tegobe pozdravimo poleti

Na Kitajskem, kjer se ljudje zelo zavedajo pomena preventive, je zdravljenje zimskih bolezni v poletnem času že več stoletij zelo priljubljeno, saj jih popolnoma odpravi ali vsaj občutno izboljša.
Na Kitajskem, kjer se ljudje zelo zavedajo pomena preventive, je zdravljenje zimskih bolezni v poletnem času že več stoletij zelo priljubljeno, saj jih popolnoma odpravi ali vsaj občutno izboljša. (Foto: Shutterstock)

Zdravljenje s kitajsko tradicionalno medicino

Če vas rado zebe, imate roke in noge ledeno mrzle ali morda kronično bolehate za astmo, bronhitisom, sinusitisom, vas pogosto pestijo prehladi in driske, čutite bolečine v sklepih in kosteh ali imate težave s kožo, potem je poletje pravi čas za odpravljanje teh težav.

Še posebej takrat, ko so napovedani najbolj vroči dnevi, najbolj zaleže preventivno ravnanje pred boleznimi, ki nas mučijo pozimi. Kitajci ta čas obiskujejo zdravnike, ki jim predpišejo terapijo. Tako denimo prilepijo prah zmletih zelišč na akupunkturne točke ali jih ogrevajo s tlečo cigaro iz posušenega divjega pelina in si pomagajo s prilagojeno prehrano. Zakaj jih ne bi posnemali?

Zakaj je treba zimske bolezni zdraviti poleti? Na Kitajskem, kjer se ljudje zelo zavedajo pomena preventive, je zdravljenje zimskih bolezni v poletnem času že več stoletij zelo priljubljeno, saj jih popolnoma odpravi ali vsaj občutno izboljša, pripoveduje Maša Maruša Cvelbar, vodja Centra za tradicionalno kitajsko medicino. Človek in narava sta neločljivo povezana, vsaka sprememba, še posebej menjava letnega časa, vpliva na delovanje človeškega telesa.

Kitajski zdravniki so se dokopali do tega, da se v spomladanskem in poletnem času prebuja in dviga energija jang (to je moška, čista in sončna sila), za jesen in zimo je značilen porast energije jin (to je ženska, hladna in pasivna sila). V osnovi zelo enostavna ugotovitev je zelo pomembna v tradicionalni kitajski medicini (TKM), saj je zdravljenje človeškega organizma oziroma vsaj občutnega izboljšanja stanja tesno povezano z določenim nivojem energije v telesu oziroma njenim ravnovesjem.


Svoj imunski sistem okrepimo poleti

Znotraj kitajske filozofije zdravljenja obstaja razporeditev vzrokov oslabljenih telesnih funkcij, pripoveduje Maša Maruša Cvelbar. Denimo, bolezen se razvije, ko se poruši ravnovesje in eden od principov, jin ali jang, izrazito prevlada v telesu. Vemo, da nas pozimi hitro zebe, bolijo nas sklepi in kosti, cirkulacija krvi se poslabša, telo je dovzetnejše za prehlade, gripo in viroze. Takrat prevladuje energija jin, topla energija jang pa je bolj v stanju mirovanja, zato se telo ne more uspešno braniti pred vdorom hladu. Posledica so izbruh ali poslabšanje bolezni, ki se je v obdobju viška energije jang, torej spomladi in poleti, potuhnila ali zakrila. Smiselno je torej, da ljudje, ki pozimi kronično zbolevajo kot tudi tisti, ki se želijo zaščititi pred tipičnimi jesenskim in zimskimi nadlogami, poleti okrepijo imunski sistem.

Ste hladni ali topli tip?

Različni so pokazatelji, ki nam na splošno povedo, kateri tip človeka smo. »Zelo posplošeno velja, da se lastnosti hladnega tipa človeka odražajo s hladnimi okončinami, hitrim pulzom, slabo prekrvavljenostjo, belim jezikom, pogostostjo siljenja na bruhanje in z driskami ter s pomanjkanjem energije. Pri toplem tipu človeka je jezik rdeč, roke in noge so tople, pulz je počasen, potenje ni izrazito, pogost simptom so boleči zobje, zelo suho blato oziroma težko odvajanje,« razlaga sogovornica. Seveda vemo, da zbolimo tudi zaradi podvrženosti stresu, skrbem in šokom, vendar velja, da pri ljudeh, ki nimajo izrazito oslabljene energije jang, ne pride v poštev zdravljenje zimskih bolezni poleti.


V koledar si zapišite 12. 7., 21. 7. in 11. 8.

Poleti je v naravi energija jang v porastu, enako je v našem telesu. »Posledično so pore bolj odprte, akupunkturne točke na telesni površini so občutljivejše in dovzetnejše za krepitev janga, ki gre preko meridianov do notranjih organov.« Na kratko to pomeni, da lahko toplota seže globlje v telo. Največji učinek pri preventivnem zdravljenju zimskih bolezni dosežemo, če se zdravimo v treh najtoplejših dneh tekočega koledarskega leta. »Učinek zdravljenja je takrat desetkrat večji kot sicer. Tako se pripravimo na zimo, hkrati pa vzpostavimo harmonično ravnovesje celotnega organizma.

Najbolj učinkovito je, da zdravljenje ponovimo tri poletja zapored, če podobno zdravljenje opravimo še pozimi (trikrat v razmaku desetih dni), pa se telo še bolj okrepi.« Po izračunu za leto 2017 so datumsko določeni naslednji trije dnevi: 12. 7., 21. 7. in 11. 8. To so torej trije najbolj vroči dnevi, ko bo energija jang dosegla višek. Na posvet lahko pridete k zdravniku TKM že prej. Tako lahko postavi pravilno diagnozo in določi vrsto terapije ter svetuje glede prehrane. Poleg tehnike ugotavljanja pulza – s tem se ugotavlja pretok energije v telesu po meridianih – se kot dopolnilne tehnike pregleda uporabljajo še pregled jezika, obraza, ušes, okončin.

Za katere težave?

S to zanimivo metodo lahko torej preprečimo ali omilimo mnoge nadloge, značilne zlasti za zimski čas (na primer občutljivost na mraz, mrzle roke in noge, driska), še posebej pa je učinkovita pri kroničnem prehladu, astmi, bronhitisu, kašlju, sinusitisu, bolečinah v sklepih in kosteh, težavah s kožo – recimo alergijah, nevrodermitisu, luskavici, zvonjenju v ušesih, artritisu, revmatizmu, nekaterih vrstah bolečih menstruacij, našteva Cvelbarjeva. »Te težave imamo takrat, ko je vranična, ledvična ali pljučna energija jang oslabela oziroma imamo v telesu preveč mraza in vlage. Opisanega zdravljenja ne priporočamo vročemu tipu ljudi in tistim, ki imajo zelo visok krvni tlak,« še opozori sogovornica.

Tleči divji pelin in druge terapije

»Seveda je idealno in učinkovito priti k zdravniku na omenjene tri dneve v dopoldanskem času, saj je do dvanajste ure energija jang najbolj v vzponu,« pove Maša Maruša Cvelbar. Zdravnik bo pomagal z različnimi terapijami: z akupunkturo, uživanjem krepčilnih juh, nošenjem posebnih obližev iz zmletih zelišč na določenih akupunktrurnih točkah in z moksibustijo. Slednja je posebno učinkovita pri krepitvi imunskega sistema. Moksa je v cigaro zvito posušeno listje divjega pelina. Tleča moksa se približa akupunkturnim točkam in jih greje, kar najprej odpravi hlad in vlago iz meridianov, primanjkljaj janga se popravi, s čimer se regulira vitalna energija či in pretok krvi. Divji pelin zelo močno učinkuje, bolj kot katero koli drugo zelišče.«


Hrana ključno učinkuje na organizem

Kitajski nauk o prehrani živil ne razčlenjuje po njihovih sestavinah (denimo vitaminih, mineralih), temveč po njihovem celotnem delovanju na organizem. Delijo jih po petih elementih – vodi, lesu, ognju, zemlji, kovini – in po njihovem toplotnem učinku. Tako razlikujemo živila, ki grejejo in hladijo. Topel tip človeka se v osnovi zdravi s hrano in zelišči, ki hladijo, pri težavah naj se izogiba vroči in preveč začinjeni, močni hrani, hladen tip človeka pa z jang prehrano (in z izogibanjem hladni hrani in pijači). Torej tisti, ki jih rado zebe, morajo jesti toplo, in obratno! Z načrtno, lastnemu tipu prilagojeno ustrezno prehrano lahko pravočasno preprečimo duševne in telesne težave.

Zmrzljivi ljudje bi morali pri prehrani paziti vse poletje

Koristno je vedeti, da denimo rdeči čaj greje, zeleni hladi. Ljudem, ki ravno ne prekipevajo od vročine, se odsvetuje uživanje sladoleda, ker to predstavlja vdor mraza v želodec in črevesje. Primernejše je, da posegajo po grozdju, rozinah, češnjah, dobro zanje je tudi granatno jabolko, ki je toplo, ter pomaranče, govedina in jagnjetina, ki delujejo zelo vroče. Odličen za črevesje je česen, topel je tudi ingver. Omenjena živila je potrebno uživati v treh najbolj vročih dneh, pravzaprav jih lahko uvrstimo na jedilnik dva dni prej in dva dni potem, najbolje krepčilno delujejo dopoldan.

www.centertkm.si

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki