Kitajska medicina pomaga tudi otrokom

Drsimo (pri majhnih dojenčkih) ali pritiskamo v smeri od rame proti dlani.
Drsimo (pri majhnih dojenčkih) ali pritiskamo v smeri od rame proti dlani. (Foto: Shutterstock)

Otrok se rodi s še ne povsem razvitimi organskimi sistemi, tako na fizičnem kot na energijskem področju. Meridiani, po katerih potuje energija či, še niso povsem razviti. Prebavni in imunski sistem se dokončno razvijeta šele pri osmih do devetih letih. To ne pomeni nič slabega, je pa z vidika tradicionalne kitajske medicine (TKM) zato pomembno, kaj starši naredijo za otroka v teh letih razvoja in rasti.

Prednost zdravljenja otrok s TKM je, da se otroško telo hitro odziva nanj, saj je otroško telo manj obremenjeno kot telo odraslih. Ključnega pomena je razumevanje sprememb in potreb otrok v različnih fazah rasti in razvoja. Pri njihovem zdravljenju je v prvi vrsti treba upoštevati zdravstveno stanje staršev, kar pomeni tudi izobraževanje staršev o preventivnem in holističnem zdravljenju, saj je cilj celostnega pristopa zdravljenja ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni.

Rast in razvoj otroka v skladu s TKM

Spočetje: Od moči esence džing (nahaja se v ledvicah), kakršno otrok prejme od matere in od očeta v trenutku spočetja, bo odvisna njegova zasnova in celotna rast in razvoj. To je nekakšen »energijski DNK«. Kitajska medicina daje tudi velik poudarek na zdravje matere in očeta pred spočetjem. S tem želi zagotoviti najboljše možne pogoje za spočetje, za zdravo nosečnost in za zdravje ter dolgo življenje otroka. Staršem se svetuje, da eno leto pred spočetjem otroka ne pijejo alkohola ali kadijo cigarete ter se kakovostno in redno prehranjujejo. Vzorci primanjkljaja esence džing v ledvicah se pri otrocih odražajo v počasnejši rasti in napredovanju, slabšem razvoju kosti ali kot različne prirojene oziroma razvojne bolezni, na primer Downov sindrom.

Nosečnost in rojstvo: V tem času je potrebno pri materi skrbeti za krepitev krvi, džing esence, telesnih tekočin in energije či. Poleg tega je treba poskrbeti, da ostane ledvična energija ves čas močna. Priporočljivo je urejeno prehranjevanje in spanje, ravnovesje med delom in počitkom. Vse to mora biti materi na voljo v izobilju, zato da ima lahko zdravo in močno nosečnost, pa tudi zato, da ima dovolj moči za porod, okrevanje po njem in nego novorojenčka. Pogosto se zgodi, da nosečnost, porod ali splav izčrpa žensko ledvično energijo in vitalno esenco, zaradi česar ženska ošibi. Kitajski zdravniki zato po splavu priporočajo trimesečno, še bolje pa šestmesečno, okrevanje pred ponovno zanositvijo.

Dojenčki: So krhki, vendar hkrati močni. Pri dojenčkih je poudarek na gradnji imunskega in prebavnega sistema. Veliko lahko pripomoremo s podporo in z zdravljenjem matere v času dojenja in z izbrano dojenčkovo prvo hrano, kot so buče, juhe in polnozrnate kaše. Pomembno je tudi, da zdravstvena neravnovesja pri otroku, kot so prehladi ali motnje v spanju, pozdravimo takoj, ko se pojavijo.

Malčki: V tem obdobju moramo še vedno podpirati prebavni in imunski sistem, ki še nista dokončno razvita. Presežek sluzi v telesu in slab imunski sistem sta pogosta bolezenska vzorca otrok, ki uživajo preveč sladke prehrane. To je obdobje, ko se začne razvijati otrokova osebnost in z zdravljenjem lahko pomagamo pri otrokovi čustveni in duhovni rasti in rešujemo težave, kot so agresija, sramežljivost, strah ali pomanjkanje strahu. Zelišča, terapije in prehrana lahko pomagajo tudi pri bolečinah ob izraščanju zobkov, črevesnih in prebavnih težavah.

Otroci, stari med šest in 12 let: To je obdobje, ko je na preizkušnji prožnost staršev in strokovnjakov, ki se morajo spoprijemati z novimi socialnimi situacijami otrok, z izbruhom nenadne rasti, z zlomi in modricami ter s prehladi in vročino.

Najstniki: To je obdobje širjenja samostojnosti, hormonskih sprememb in drame. Poleg fizičnih sprememb pridejo še duševne in čustvene spremembe. Prehranske potrebe najstnikov so zelo različne in odvisne od prejšnjih faz razvoja, v najstniških letih pa se razlikujejo tudi glede na spol in športno aktivnost. Kitajska medicina je zelo uspešna pri spopadanju s težavami, kot so akne, PMS, glavobol, težave s koncentracijo, slabokrvnost in hormonska neravnovesja.


Otroci se hitro odzivajo na zdravljenje

Dobro poznavanje otrokovih bolezenskih neravnovesij in šibkosti pomaga pri krepitvi in vzpostavljanju dobrih pogojev za zdravo življenje otroka. Hitro ukrepanje, ko otrok zboli, pa lahko veliko pripomore pri hitrem ozdravljenju. Prehlad lahko ob hitrem ukrepanju izgine v dveh dneh namesto v desetih ali več. V različnih fazah otroštva imajo otroci različne potrebe. Za zdravje otrok ni nujno potrebno, da starši hodijo na terapije akupunkture, tuina masaže ali zeliščne terapije. Pri materah je sicer v času dojenja to zelo koristno, ker s tem ohranjajo dobro prebavo, krepijo imunski sitem in energijo či.

Pri starejših otrocih pa je pomembno predvsem to, da starši aktivno sodelujejo in podpirajo otroka v času zdravljenja, pri prehranskih spremembah in življenjskih navadah. Otroci se pogosto hitro odzivajo na zdravljenje, ker njihova telesa še niso imela dovolj časa za zakoreninjenje vzorcev. Včasih so dovolj že dve do tri terapije in že lahko opazimo spremembe. Uspešno zdravljenje je vedno odvisno od pravilne ocene stanja (diagnoze) in primerne terapije, od globine neravnovesja in sodelovanja pacientov pri terapiji. Pri otrocih je zato lahko odnos in pripravljenost staršev za sodelovanje odločilen za uspeh zdravljenja.


Tuina terapevtska masaža za otroke

Tuina je terapevtska masaža, ki jo zna vsak zdravnik TKM. Na otrokov energijski pretok vpliva enako kot akupunktura, le da zdravnik pri tem namesto iglic izvaja nežno masažo. Tehnike izvajanja so zasnovane tako, da povečujejo delovanje notranjih organov, krepijo imunski sistem in spodbujajo razvoj možganov. Za razliko od zahodne masaže dojenčkov tuina masaža uporablja posebne obravnave za različne bolezni. Uporablja sistem točk in kanalov, ki so značilni za majhne otroke in se razlikujejo od tistih za odrasle.

Rezultati so pogosto hitri in brez stranskih učinkov, obravnave pa so najbolj učinkovite pri otrocih, starih do 6 let. Starši lahko določene tehnike uporabljajo tudi doma in s tem pomagajo otroku pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja ob boleznih, za preventivo, za uravnavanje čustev in kot splošno podporo razvoju otroka. Tuina za otroke lahko zdravi prehlad, kašelj, bolečine v ušesih, alergije, astmo, kolike, bruhanje, drisko, zaprtost, vročino, prebavne motnje, bolečine v želodcu in pomaga pri krepitvi oslabljenega imunskega sistema.

Prednosti tuina masaže za otroke:
  • poveča pretok energije či in krvi,
  • krepi imunski sistem,
  • pomaga pri boljšem spancu in prehranjevalnih navadah, pri socializaciji,
  • izboljša koordinacijo,
  • prek dotika krepi vez med starši in otrokom,
  • ohranja otroke mirne, vesele in zdrave,
  • spodbuja razvoj možganov,
  • je varna in učinkovita,
  • omogoča sprostitev tako za starše kot otroka.

Kako poteka?

Pred masažo zdravnik TKM opravi pregled, po katerem ugotovi bolezensko stanje in zabeleži zgodovino otrokovih bolezni, zdravil, operacij … Terapija traja med 15 in 30 minut, kar je odvisno od uporabljenih tehnik in točk. Trajanje terapije je odvisno tudi od starosti otroka, fizičnega stanja in vrste bolezni. Tuina za otroke je zelo učinkovita in se izvaja pri otrocih, starih od enega meseca do 10 let, lahko pa jo uporabljamo tudi pri malo starejših. Pomembno je tudi, da na terapijo ne pridejo s polnim ali praznim želodcem. Po terapiji pa se je potrebno izogibati mrazu in ostati na toplem, piti toplo vodo ter se izogibati surovi, mrzli, sladki ali mastni hrani.

Kot pravi Chen Shan, diplomirani zdravnik TKM in specialist za tuina masažo iz ordinacije Center TKM, se tuina masaža izvede od glave do pet.​ Ustrezna tehnika masiranja je pritiskanje ali drsenje (pri otrocih starih do 6 mesecev), možno je oboje. Masaža se izvede enkrat, najbolje zvečer po kopanju; ko se otrok navadi ali je malo večji, lahko tudi dvakrat.

www.centertkm.si
Galerija

Drsimo (pri majhnih dojenčkih) ali pritiskamo v smeri od rame proti dlani. Shutterstock

Drsimo ali pritiskamo v smeri proti stopalom, do prstov na nogah in vsak prst posebej (6- do 8-krat). Shutterstock

Drsimo ali pritiskamo po celem stopalu (6- do 8-krat). Shutterstock

Vsak prst posebej pritiskamo navzdol (6- do 8-krat). Shutterstock

Na hrbtu masiramo od hrbtenice vstran po celotni dolžini hrbta in navzdol po celotni hrbtenici (vse gibe ponovimo štirikrat). Shutterstock

Drsimo s prsti s sredine čela navzven na levo in desno stran (6- do 8-krat). Shutterstock

Masaža na trebuhu je za prebavne težave – ob zaprtju masiramo v smeri urinega kazalca, pri driski pa obratno. Na trebuhu masiramo 36-krat v eno smer, če ni nobenih posebnih težav, pri zaprtju ali driski naredimo še več ponovitev. Shutterstock

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki