Tradicionalna kitajska medicina in najdaljša noč v letu

Če po pitju nimate hudega 'mačka' in to pripisujete svoji 'kondiciji' oziroma utrjenosti za alkohol, je resnica drugačna. Zdravi ljudje imajo po pitju veliko večje simptome, kar je pravzaprav normalna reakcija telesa. Pri ljudeh, ki so vajeni alkohola, se jetra ne morejo več ustrezno odzvati in njihove težave se začnejo šele, ko čisto prenehajo piti.
Če po pitju nimate hudega 'mačka' in to pripisujete svoji 'kondiciji' oziroma utrjenosti za alkohol, je resnica drugačna. Zdravi ljudje imajo po pitju veliko večje simptome, kar je pravzaprav normalna reakcija telesa. Pri ljudeh, ki so vajeni alkohola, se jetra ne morejo več ustrezno odzvati in njihove težave se začnejo šele, ko čisto prenehajo piti. (Foto: Shutterstock)

Ko jetrna energija zastane

Najdaljši večer, ko bomo nazdravljali in se veselili, je vse bliže in zdaj je prava priložnost, da se poučimo o tem, kako si lahko pomagamo s tradicionalno kitajsko medicino (TKM), da bomo po veseljačenju imeli čim manj težav.

Prava mera

Pretirano količino zaužitega alkohola TKM razume kot zastrupitev telesa in duha. Alkohol je v manjših merah sicer lahko tudi poživljajoč, uporabljamo pa ga tudi za izdelavo zdravilnih tinktur, a ko prekoračimo dovoljeno mero, na naše telo deluje kot strup. Ljudje različno prenašamo alkohol, kar je povezno s posameznikom, z njegovim načinom življenja, zdravjem, starostjo, podedovanimi prednostmi ali slabostmi in boleznimi, ki jih je preživel.

Zastoj jetrne energije

Uživanje alkohola obremeni jetra, kar v TKM pomeni, da povečuje vročino v telesu (alkohol je po energijskem delovanju na telo že sam po sebi vroč). Po pretiranem pitju alkohola v telesu najpogosteje pride do tako imenovanega zastoja jetrne energije, kar posledično povzroča vse nadaljnje probleme.

Glavobol, razdražljivost …

Zaradi splošne slabše cirkulacije energije se najprej pojavijo manjše težave, kot so glavobol, razdražljivost, nihanje razpoloženja, napetost v vratu in ramenih. Druga možnost, ki se pojavi, se imenuje 'dviganje jetrne jang energije', katere najpogostejši simptomi so močen glavobol, pri katerem imamo občutek, da nam v glavi razbija, zvonjenje v ušesih, občutljivost na svetlobo in vonj.

»Maček«

TKM razlaga, da pretirano delovanje oziroma segrevanje jeter tudi slabo vpliva na želodec, saj jetrna energija pravzaprav 'napade' želodec. To je tretje stanje v telesu, ko imamo 'mačka', ki se praviloma odraža s splošnim slabim počutjem in pogosto tudi bruhanjem.

Če po pitju nimate hudega 'mačka' in to pripisujete svoji 'kondiciji' oziroma utrjenosti za alkohol, je resnica drugačna. Zdravi ljudje imajo po pitju veliko večje simptome, kar je pravzaprav normalna reakcija telesa. Pri ljudeh, ki so vajeni alkohola, se jetra ne morejo več ustrezno odzvati in njihove težave se začnejo šele, ko čisto prenehajo piti.

Ko pride do 'mačka', TKM predlaga že uveljavljene in poznane metode. Vsi našteti simptomi so znaki presežkov v telesu, zato bo koristno vse, kar zmanjšuje jang energijo v telesu oziroma ji pomaga, da se lepše giba naokoli, ali kar povečuje jin in posledično pomaga telesu do ravnovesja. Kaj priporoča TKM?


Mlačna voda in ingver

Pri problemih z želodcem in prebavo se izogibajte hladnih in ledenih pijač. Če boste posegli po tabletah proti bolečinam, jih popijte raje z vodo, v kateri ste namočili nekaj rezin ingverja. Vodo najprej zavrite, nato pa seveda počakajte, da se pohladi do ustrezne temperature, ko jo boste lahko popili. Pijte veliko mlačne vode, saj boste s tem hitreje odstranili strupe iz telesa.


Namesto kave napitki z minerali

Izogibajte se kavi in kofeinu. Za kratek čas se vam bo stanje izboljšalo, a to na žalost ne bo trajalo dolgo; kofein namreč dodatno porablja vašo jin energijo, kar ni dobro. Zaradi vsebnosti mineralov vam bodo pomagali tudi Aloe vera, kokosovo mleko in rooibos čaj. Jetra vam bodo hvaležna.

Sprehodi

Kar se tiče telovadbe, so najboljša terapija kratki, a dovolj intenzivni sprehodi. Pretiravati ni dobro. Zadošča toliko gibanja, da se telo prediha in dobi novo energijo. 20 minut nekoliko hitrejše hoje bo pomagalo odstraniti odvečno vročino iz telesa in pospešiti pretok jezne energije. Seveda pa boste morali paziti, kako ste oblečeni; alkohol oslabi sistem za regulacijo telesne temperature in povzroči hitro »segrevanje«, zato hlad zimskih dni lažje vdre v naše telo in povzroči nove težave, denimo prehlad. Poskrbite, da boste toplo oblečeni, še posebej, ker se boste zaradi količine alkohola verjetno potili bolj kot običajno.


Topla kopel in obkladki

TKM priporoča tudi toplo kopel. Za glavobol so najboljši hladni obkladki na vratu, če vam »gori« vse telo, pa si pomagajte s hladnimi obkladki na kolenih. Pomembno je, da pred spanjem opravite veliko potrebo. To bo tudi odstranilo vročino iz telesa.

Meso, oreščki in vitamin C

Prvi nasvet za lažje jutro je, da preden se odpravite na zabavo in med njo, jeste. Priporočljiva hrana je predvsem meso, siri, oreščki – mastna hrana nasploh, ki pomaga, da se alkohol počasneje absorbira. Pomagajo tudi kisla hrana in vitamin C.


Zmernost, zmernost!

Pri alkoholu vedno svetujemo zmernost. Telo razkraja zaužiti alkohol z enakomerno hitrostjo tridesetih mililitrov na uro. Kakšno pijačo spustite in namesto alkoholne naročite vodo. Bodite aktivni, še zlasti priporočljiv je energičen ples. Jejte toplo in čim manj pikantno hrano, ki bo spodbudila potenje in posledično še bolj ohladila vaše telo. Izogibajte se tudi bananam, čokoladi, piščancu. Pozorni bodite tudi, če ste utrujeni. Če ne gre drugače, pojdite najprej za 20 minut spat, potem pojejte dostojen obrok, da se vam povrne energija.www.centertkm.si
Galerija

Če po pitju nimate hudega 'mačka' in to pripisujete svoji 'kondiciji' oziroma utrjenosti za alkohol, je resnica drugačna. Zdravi ljudje imajo po pitju veliko večje simptome, kar je pravzaprav normalna reakcija telesa. Pri ljudeh, ki so vajeni alkohola, se jetra ne morejo več ustrezno odzvati in njihove težave se začnejo šele, ko čisto prenehajo piti. Shutterstock

M ChengPing, zdravnik iz Centra TKM priporoča, da na novoletni dan, zaužijete čim več kislo - sladke juhe, ki jo pripravite tako, da v vodo zlijete malo kisa, ji dodate žlico sladkorja in pomarančno lupino ter nato zavrete.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki