TKM – tuina masaža

Kitajska tuina masaža temelji na ideji, da s pritiskanjem in gnetenjem določenih točk ali predelov telesa izboljšamo pretok krvi in energije.
Kitajska tuina masaža temelji na ideji, da s pritiskanjem in gnetenjem določenih točk ali predelov telesa izboljšamo pretok krvi in energije. (Foto: Shutterstock)

Za boljši pretok krvi, energije in zdravje

Kitajska tuina masaža je zanesljiva zdravstvena metoda, stara toliko kot kitajska medicina. Temelji na ideji, da s pritiskanjem in gnetenjem določenih točk ali predelov telesa izboljšamo pretok krvi in energije. Dober pretok pa pomeni osnovo za vse fiziološke procese v telesu, podporo organom, regeneracijo tkiv, izboljšanje psihičnega počutja in dvig imunskega sistema.

Tuino uporabljamo:
 • pri poškodbah in kroničnih bolečinah v sklepih in mišicah,
 • kot preventiva, saj krepi imunski sistem in vitalnost,
 • za zdravljenje nategnjenih mišic, vnetja vezi, mišic in živcev, išiasa, revmatizma, artritisa, za zvine,
 • za sprostitev.


Na splošno vse masaže spodbujajo krvni obtok, zmanjšujejo zastajanje tekočin, obnavljajo in zdravijo poškodovana mehka tkiva in popravljajo deformacije ter nenormalne položaje kosti in mišic. Vplivajo tudi na fiziološke funkcije, patološko stanje telesnih tekočin, ravnotežje jina in janga, na obtok čija in krvi ter na psihično ravnovesje.


Vaje za samomasažo in akupresuro

1. POMOČ PRI SPANJU (TOČKA SHENMEN)
Tehnika: pritiskanje in kroženje.
Drgnjenje te točke je lahko rahlo bolečine, a pomaga pri nespečnosti, vpliva na avtonomni živčni sistem, krepi srčno či energijo, umirja um. Najbolj ustrezen čas za masažo je zvečer pred spanjem.

2. POMOČ PRI PREBAVNIH TEŽAVAH (TOČKA ZHONGWAN)
Tehnika: pritiskanje s palcem in kroženje s plosko roko.
Točka leži na sprednjem osrednjem meridianu Ren, točno na sredini linije med popkom in koncem prsnice. Najprej s palcem pritiskamo na točko in vrtimo v smeri urinega kazalca (5 minut), pravilno je, da se pojavi rahel občutek pekoče bolečine. Nato s plosko roko drgnemo trebušno votlino okoli točke (36 krogov).

3. POMOČ PRI GLAVOBOLIH (TRKANJE PO GLAVI)
Tehnika: trkanje s konicami prstov po celi glavi.
Prsti so narazen, s konicami hitro in ritmično udarjamo po glavi, od spredaj nazaj, od vrha na strani, na vse strani narahlo trkamo.

4. ZDRAVLJENJE ZVONJENJA IN PISKANJA V UŠESIH

 • Sedimo zravnano, gledamo naprej, vrat je raven. Na ta način je pretok energije po hrbtenici in po meridianu du boljši. Ta meridian prečka območje ledvic. Ledvična energija in esenca pomagata pri dolgoživosti in zavirata staranje. Ledvice so po TKM povezane tudi z ušesi!
 • S korenom dlani pokrijemo uho in ostale prste položimo na zatilje. Kazalec in sredinec prekrižamo in s kazalcem tlesknemo (60-krat).
 • Enako pokrijemo ušesa, stisnemo dlan ob uho, s prsti zagrabimo zatilje ter naenkrat sprostimo roki, da v ušesih nastane zvok. Odpiranje in zapiranje ponovimo 9-krat, kar velja za eno serijo. Naredimo tri zaporedne serije 3-krat na dan (v primeru poškodovanega bobniča vaje ne izvajamo).

5. POMOČ PRI VEČANJU IN VZDRŽEVANJU VITALNOSTI (PREDEL POPKA)
 • Telo je popolnoma sproščeno, kolena so rahlo upognjena, pesti mehke, roki nam prosto padata ob telesu, v mislih se osredotočamo na točko pod popkom.
 • V križu se vrtimo, kar za sabo potegne gibanje rok, ena podlaht potuje spredaj, in s to pestjo udarimo ob predel popka, druga podlaht potuje zadaj za križ, in s to pestjo udarimo ob križ na točko vrata življenja. Roki tako bingljata in izmenično udarjata ob točki.
 • Ponavljamo glede na lastne zmogljivosti in konstitucijo, dokler ne postanemo malo bolj sveži in se rahlo spotimo.
 • Vajo izvajamo šele 2-3 ure po obroku. Izvajamo jo nežno in nikoli na silo. Ljudje z napredovalo obliko osteoporoze in ženske med menstruacijo naj to metodo izvajajo še posebej pazljivo.

6. KREPITEV ENERGIJE LEDVIC (VRTENJE LEDVENEGA DELA HRBTA)
 • Z ravno hrbtenico sedimo na stolu, noge so narazen v širini ramen. Dlani drgnemo skupaj, dokler ne postaneta vroči. Položimo ju na ledveni del, vsako na eno stran hrbtenice, in z njima drgnemo gor in dol od pasu do trtice. Ponovimo 36-krat.
 • Obe roki stisnemo v rahlo pest. Notranjo stran pesti postavimo na križ in nežno tolčemo gor in dol od pasu do križnice in trtice. Naredimo 36 ponovitev.
 • Ne drgnemo, če čutimo bolečine v hrbtu, ki so posledica tuberkuloze, tumorja, poškodb in bakterijskega vnetja.

7. VAJE ZA KOLENSKI SKLEP

Star kitajski pregovor pravi: Človek se postara, noge pa še prej.

1. vaja: Iztegovanje kolen v sedečem položaju

Noge položimo eno zraven druge. Iztegnemo koleno ene noge. Položaj držimo 5-10 sekund. Spustimo nogo in iztegnemo drugo. Naredimo 10-20 ponovitev.

2. vaja: Krčenje kolen v ležečem položaju

Ležimo na trebuhu. Glava počiva na pokrčenih rokah. Skrčimo koleno čim bliže zadnjici. Položaj držimo 5-10 sekund. Zamenjamo nogo. Naredimo 10-20 ponovitev.

3. vaja: Glajenje meč s palci
Noga je pokrčena. S prsti oprimemo nogo pod kolenom. S palci drgnemo vzdolž meč ali vzdolž goleni do gležnja, ostali prsti pa drgnejo drugo stran noge. Ponovimo 10-20 krat in zamenjamo nogo.

4. vaja: Tapkanje okoli kolena
Sedimo na stolu s skrčenimi koleni, inz ukrivljeno dlanjo ali rahlo pestjo nalahno tapkamo vse naokoli kolenskega sklepa. Ponovimo približno 50-krat.

5. vaja: Masaža pogačice
Sedimo na stolu, kolena so pokrčena, stopala na tleh. Dlani položimo okoli pogačice in prekrižamo prste obeh rok. Vrtimo oziroma krožimo. Ponovimo od 20 do 40-krat.


Čhen Šhan, zdravnik kitajske medicine, strokovnjak za tuina terapevstko masažo in kitajsko klinično ortopedijo iz Centra TKM: »Masažo v kitajski medicini priporočamo za stimulacijo kroženja krvi in telesne energije 'či'. Izvaja jo usposobljen zdravnik ali terapevt kitajske medicine. Vključuje akupresuro – tehniko, kjer s prsti pritiskamo na določene akupresurne točke na meridianih (energijskih poteh) in s tem sprožimo pretok. V kitajski medicini velja izjava: 'Kadar ni pretoka, se pojavi bolečina. Ko nas nekje boli, tam nimamo ustreznega pretoka.' Zaradi tega se na Kitajskem in v vzhodni Aziji mnogi vsakodnevno masirajo - predvsem starejši ljudje, da preprečijo ali omilijo bolečine in tudi izboljšajo odpornost in vitalnost; kadar z rokami ne dosežejo določenega predela, ki ga želijo masirati, si pomagajo s pripomočki ali enostavno drgnejo hrbet ali spodnji del stegna in meč ob kakšen drog ali ograjo v parku. Poleg tega je v Aziji zavedanje o pomenu masaže zares veliko; na skoraj vsaki ulici na Kitajskem deluje tuina masažni salon, kjer pogosto najdejo poklic slepi in slabovidni.«


Kitajska vadba za starejše

Star kitajski pregovor pravi: 'Ena ura vadbe zjutraj odtehta dve uri vadbe zvečer'. Jutranja vadba je skrivnost mladostnega videza in vitkosti pri kitajskih ljudeh.


HOJA PO OBLIH KAMNIH
Stimulira vse refleksne cone na podplatih in vse centre v telesu.

HOJA VZVRATNO

Preprečuje razvoj grbavosti, izboljša cirkulacijo krvi in presnovo, preprečuje bolečine v križu, izboljša vzdržljivost in nosilnost kolen, okrepi mišice in vezi sklepov, izboljša delovanje malih možganov, ki uravnavajo naše telesne gibe.

PLOSKANJE

Učinek je podoben kot pri refleksoterapiji - deluje na vse telesne centre, izboljšuje imunski sistem. Najprej nalahno ploskamo, počasi stopnjujemo. Vaja je primerna za vsak čas in prostor, saj jo lahko izvajamo v postelji, med hojo ali sede - zelo primerna je za ljudi, ki težko hodijo ali so na vozičku.www.centertkm.si

Galerija

Kitajska tuina masaža temelji na ideji, da s pritiskanjem in gnetenjem določenih točk ali predelov telesa izboljšamo pretok krvi in energije. Shutterstock

Pomoč pri spanju (točka shenmen). Shutterstock

Tapkanje po glavi. Shutterstock

Zdravljenja zvonenja in piskanja v ušesih. Shutterstock

Krepitev energije ledvic. Shutterstock

Iztegovanje kolen v sedečem položaju. Shutterstock

Krčenje kolen v ležečem položaju. Shutterstock

Glajenje meč s palci. Shutterstock

Tapkanje okoli kolena. Shutterstock

Masaža pogačice. Shutterstock

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki