Ventuze - terapija z vakuumskimi kozarčki

Na Kitajskem terapijo z ventuzami uporabljajo že od 3000 let pred našim štetjem, imenovali so jo ‘metoda roga’ – takrat so s pomočjo roga in vakuuma, ki je v njem nastal, iz ran odstranjevali gnoj.
Na Kitajskem terapijo z ventuzami uporabljajo že od 3000 let pred našim štetjem, imenovali so jo ‘metoda roga’ – takrat so s pomočjo roga in vakuuma, ki je v njem nastal, iz ran odstranjevali gnoj. (Foto: Center TKM)

Pri ventuzah gre za način zdravljenja in metodo izboljšanje počutja, ki ga TKM uporablja že več tisoč let. V zahodni fizioterapevtski svet so ventuze prišle s Kitajske prek Rusije in se redno uporabljajo pri športnih poškodbah.

Metoda pospeši okrevanje poškodovanih mišic, ki so pri športnikih neizogibne, prav tako pomaga po udarcih. Ker pospeši okrevanje, je športnik hitro pripravljen na naslednji krog tekmovanj. Metoda spodbudi imunski sistem in pospeši zdravljenje telesa. Glavna prednost je, da spodbudi zdravilni odziv telesa in pospeši okrevanje mišičnega in mehkega tkiva po poškodbi.


Protibolečinski učinek

Polaganje ventuz je zelo enostavna, a učinkovita vrsta terapije TKM. Gre za zdravljenje z vlekom, kjer terapevt vakuumsko ‘prilepi’ kozarčke na pacientovo kožo, najpogosteje na hrbet. Glavni terapevtski učinki vakuuma so ogrevanje, izboljševanje kroženja krvi in či energije, odvajanje vlage in mraza iz telesa ter zmanjševanje oteklin in bolečin pri zvinih in poškodbah. Ima protibolečinski učinek in pri zvinih denimo se s pomočjo ventuz zmanjša edem oziroma zastajanje krvi v prizadetem sklepu. Kozarci tudi odlično odvajajo veter in vlago iz telesa, ki najbolj prizadeneta pljuča in prebavila (respiratorna obolenja in astma ali bolečine v želodcu, bruhanje in diareja) in povzročita bolečine v križu, ramenih in nogah.

Več vrst ventuz

Obstaja več vrst ventuz, danes pa sta najpogosteje v uporabi dve vrsti, in sicer steklene ter plastične. Steklene terapevt namesti tako, da s posebno metodo v kozarec vnese vroč zrak ter takoj zatem kozarec položi na kožo: vroč zrak porabi kisik v kozarcu, zato se v njem ustvari podtlak, ki sproži boljšo cirkulacijo v tkivu pod kozarcem. Pri drugi vrsti ventuz gre za enak način delovanja, le da zrak iz kozarca izsesa s pomočjo pištolice. Ventuze so lahko različnih oblik in velikosti, skozi zgodovino pa so uporabljali različne materiale: rogove, keramiko, bambus, bron.

Neboleče

Zdravljenje z ventuzami ni boleče, je bolj neprijetno. Po terapiji bo na mestu, kjer je bil prilepljen kozarec, ostala hematomu podobna sled, ki izgine po enem tednu. Terapevt se potrudi, da kozarce namesti na manj vidna mesta, največkrat na hrbet. Barva »hematoma«, ki je lahko vijolična, rdeča, črna in še v mnogih drugih odtenkih, je obenem tudi v pomoč pri postavljanju diagnoze, saj iz nje terapevt ugotavlja stanje notranjih organov ali tkiv in poišče vzrok za nastale težave ali bolezni. Pri zdravljenju bolezni dihal (na primer prehladi, pljučnica, bronhitis, kašelj) ali bolečin ventuze pogosto uporabljamo v kombinaciji z akupunkturo, po navadi tako, da s kozarcem kar prekrijemo akupunkturno iglico. Ventuz ne smemo uporabljati na mestih, kjer je koža prizadeta ali ranjena, prav tako tudi ne na trebuhu ali na občutljivih delih telesa (oči …) in ne pri nosečnicah.


Kot dopolnilno zdravljenje

Ventuze so največkrat dopolnilna terapija. Iz telesa odstranjujejo vlago in mraz, pospešujejo izločanje strupov iz telesa, izboljšujejo cirkulacijo krvi in vitalne energije či ter zmanjšujejo različne vrste bolečine. Terapijo izvajajo za odpravljanje težav z dihali, pri prehladih, previsokem krvnem tlaku, revmatizmu in za boljše delovanje mišic in sklepov.

Ventuze uporabljamo tudi za:
sprostitev,
čvrsto in napeto kožo,
lajšanje bolečin,
lajšanje bolezni dihal,
lajšanje glavobolov in migren,
boljše delovanje krvnega in limfnega obtoka,
učinkovito odpravljanje celulita.


Ventuze v kozmetiki

Veliko zdravilnih in kozmetičnih metod je prevzetih iz TKM. V kozmetičnih salonih danes uporabljajo drage naprave, ki delujejo na principu vakuuma in z njim uspešno odstranjujejo celulit. Terapija z vakuumskimi kozarčki se vse bolj uveljavlja za glajenje gubic ter za bolj čvrste in lepe poteze obraza, privzdigovanje povešenih mišic obraza, glajenje gub in drobnih linij ter kot pomoč pri zabuhlih očeh in dvojnem podbradku.

Učinki:
  • čisti pore: napne kožo, odstrani odvečno maščobo in umazanijo s kože, saj deluje mnogo globlje pod površjem,
  • poveča se dotok krvi in hranilnih snovi v kožo, zato koža postane bolj voljna,
  • izboljša regeneracijo kože in odpornost proti škodljivim vplivom okolja,
  • pomaga učvrstiti uvelo kožo,
  • izboljša videz brazgotin in jih omehča,
  • izboljša napetost in teksturo kože,
  • poveča izločanje toksinov, ki se odstranijo prek limfnega sistema,
  • izboljšuje mikrocirkulacijo.


www.centertkm.si
Galerija

Na Kitajskem terapijo z ventuzami uporabljajo že od 3000 let pred našim štetjem, imenovali so jo ‘metoda roga’ – takrat so s pomočjo roga in vakuuma, ki je v njem nastal, iz ran odstranjevali gnoj. Center TKM

Zdravljenje z vakuumskimi kozarčki je uporabna metoda zdravljenja, ki ima različne pristope in načine izvedbe in je poceni. Včasih so jo veliko uporabljali tudi na celotnem področju Mediterana. V Dalmaciji so jo uporabljali vse do začetka druge svetovne vojne, danes pa je tam skoraj nepoznana. Center TKM

Ping Cheng, zdravnik TKM: »V Sloveniji kar veliko uporabljam ventuze. Pri športnih poškodbah bolečine pojenjajo, ko s pomočjo vakuumskih kozarcev izboljšamo prekrvavitev poškodovanega predela. V ordinaciji najbolj pogosto uporabljam ventuze pri pacientih, ki imajo bolečine, ki so posledica vdora mraza in vetra v tkivo. Veter in mraz sta patogena (bolezenska) dejavnika, ki ustavljata pretok energije in krvi v tkivu, kar povzroča bolečine. Zelo pogosto ventuze uporabljam tudi za zdravljenje bolečin v predelu križa in nog. V tem primeru položim vakuumski kozarec čez akupunkturno iglico, ki sem jo že prej vstavil. To je zelo učinkovita protibolečinska terapija. Ne nazadnje ventuze uspešno uporabljamo tudi za zdravljenje alergij, revmatizma, prekomerne teže in še posebej za zdravljenje akutnih prehladov.« Osebni arhiv

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki