Zdravljenje anksioznosti po tradicionalni kitajski medicini

Po tradicionalni kitajski medicini je šibka kri tudi lahko vzrok za anksioznost.
Po tradicionalni kitajski medicini je šibka kri tudi lahko vzrok za anksioznost. (Foto: Pixabay)

Tradicionalna kitajska medicina se že več tisoč let ukvarja s problemom anksioznosti. Prišla je do zanimivih dognanj, ki povzemajo, da je naša psiha zelo povezana s stanjem krvi v telesu. Šibka kri je tudi lahko vzrok za anksioznost.

Kri, kot jo dojema tradicionalna kitajska medicina, je veliko več kot samo rdeča tekočina, ki teče po našem telesu. Najbrž ste opazili, da so ljudje, ki so anemični ali so izgubili veliko krvi, lahko nervozni, hitro brez sape, zaskrbljeni ali nestrpni. Vse to so v kitajski medicini različni znaki ali simptomi šibke krvi.

Ko okrepimo kri, se okrepi tudi temelj ali osnova naše psihične stabilnosti in to se pozna na našem delovanju in razpoloženju. Ko je kri močna in ‚polna‘, se počutimo bolj samozavestne, bolje spimo, nismo več depresivni, na splošno imamo več energije in se počutimo ‚na konju‘. V takem stanju nam ni več pomembno, kaj je bil vzrok anksioznosti. Če so težave večje in se ponavljajo, moramo vsekakor poiskati strokovno pomoč.

Individualni pristop

Kitajska medicina se ukvarja s krepitvijo celotnega organizma, kar se pozna tudi na psihičnem počutju. Vse metode, kot so prehranski nasveti, izbor zelišč, akupunktura, ki tudi krepi kri, zdravnik previdno izbere glede na posameznikovo težavo in posebnosti. Individualni pristop k zdravljenju je vedno najuspešnejši.

Ugotavljanje sindromov

Ne starodavni ne sodobni zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) niso zdravili anksioznosti same po sebi. Tudi tipičnih znakov niso opisovali kot anksioznost. Še danes je za uspešno zdravljenje potrebna pravilna diagnoza, ki pa jo zdravnik TKM naredi na podlagi ugotavljanja sindromov. Sindrom je tisto neravnovesje v telesu, ki je povzročilo nastanek bolezni in simptome. Lahko jih je celo več hkrati. V današnji (zahodni) medicini smo navajeni, da za določeno težavo dobimo diagnozo in zdravilo, ki se po navadi nanaša na simptome, ne pa na vzroke. Na primer, za kožno težavo bomo dobili diagnozo dermatitis in zdravilo, ki zmanjšuje simptome, kot sta srbenje in rdečica.

Pri zdravniku TKM pa bomo dobili diagnozo glede na vzrok težave in zdravilo, ki ta vzrok zdravi. Tako nam bo zdravnik TKM ob izpuščajih denimo postavil diagnozo sindrom vročine v krvi in nam predpisal zdravilo za zmanjševanje vročine ali povečanje yina (mraza) v telesu. Če je bil sindrom pravilno diagnosticiran in zdravljen, potem bo pacientu bolje, ne glede na to, katero diagnozo je dobil po sistemu zahodne medicine (stres, panični napadi, nervoza, pretiran strah in zaskrbljenost, anksioznost …).


Kateri je vaš sindrom za anksioznost?

Z akupunkturo, ki temelji na 3000 let starem znanju o celostnem zdravljenju, krepimo kri. Učinkovita akupunktura zahteva posvet pri pravem terapevtu tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo razložil diagnozo, postopke samozdravljenja in predstavil prednosti akupukture, ki pospeši zmanjšanje anksioznosti ali paničnih in stresnih nivojev. Terapevt vam bo povedal, kaj vam v telesu primanjkuje in česa je preveč. Oglejte si tabelo, na kateri lahko ugotovite, kateri sindrom povzroča anksioznost pri vas (lahko jih imate več). Začnite pri besedi anksioznost in potujte v smeri pritrdilnih odgovorov (D pomeni ‚da‘).

O rezultatih s strokovnjakom tradicionalne kitajske medicine

Ste preverili, kateri sindrom pri vas povzroča anksioznost in morda pristali pri oblačku, na katerem piše Šibka srčna kri? To še ne pomeni, da je to prava diagnoza, morda je samo en del diagnoze in tudi terapevt tradicionalne kitajske medicine vam tega ne bo potrdil. Najprej bo želel o vas dobiti veliko različnih informacij, na primer o vzorcih spanja, prebavi, vrsti in kraju bolečin in še bolj podrobno znotraj podobnih sklopov vprašanj. Poleg tega bo pogledal vaš jezik in potipal pulz na obeh zapestjih.

Akupunktura je terapevtska možnost, tudi če vam je vaš zdravnik predpisal še drugo terapijo. Anksioznost pogosto povzroča in je posledica zelo pogostega sindroma, ki mu v tradicionalni kitajski medicini pravimo zastajanje jetrne energije.

Zelišča kot dopolnilno zdravljenje

Na Kitajskem so do dvajsetega stoletja duševne bolezni zdravili z zelišči. Glede na zgodovinske zapise, ki jih kitajski zdravniki delajo že tisočletja, obstajajo zgodovinski dokazi, da je bila ta metoda velikokrat uspešna. Ob pravih napotkih se lahko danes varno kombinirajo s katero koli terapijo zahodne medicine. Zelišča so varna, kot hrana, vendar jih mora predpisati strokovnjak glede na diagnozo, prav tako kot pri akupunkturi točke, ki jih bo zbadal.

Zanimivo je dejstvo, da je na Kitajskem razmeroma malo psihologov, menda le okoli 17.000, kar je glede na število prebivalstva približno deset odstotkov števila psihologov na zahodu. Razlog je verjetno tudi v tem, da imajo kitajski zdravniki dostop do tisočletja preizkušenih in dokazano učinkovitih zelišč. Toda ne glede na učinkovitost kitajska zelišča ne smejo biti nadomestilo za sodobna zdravila za psihične bolezni in za svetovanje. So pa lahko odlično dopolnilo zdravljenju.

Vedno je v ozadju či

V kitajski medicini verjamemo, da je zdravje povezano s stanjem vitalne energije v našem telesu, s či-jem in z neravnovesjem jina in janga. Kadar je pretok energije spremenjen ali oviran, zbolimo. Vsaka duševna bolezen je najprej znak slabega pretoka, neravnovesja ali obojega hkrati. Fobije, paranoje, shizofrenija, depresija, nespečnost in druga podobna stanja so v TKM pravzaprav simptomi neravnovesja in zastajanja energije, ne pa bolezni kot take. Zeliščna medicina veliko pomaga pri vzpostavitvi pretoka in ravnovesja v telesu.

Izvor anksioznosti

Termin ‚um‘ je v kitajski medicini drugače tolmačen. Um in telo sta povezana neločljiva dela bitja in za postavitev dobre diagnoze jih je treba skupaj upoštevati. Um pomeni zavest, čustva, domišljijo, spomin in pomnenje, misel, inteligenco. Kitajska ima posebno mesto za duh ali dušo, ki se mu v TKM reče ‚šen‘. Šen pomeni dejansko tebe, bitje, ki ni tvoj um. Šen domuje v srcu ne v možganih. Mentalne težave pogosto kažejo na to, da je šen nemiren ali zbegan. Anksioznost, nespečnost in psihoze imajo vse svoj izvor v nemirnem šenu. Zanimivo je, da se jih smatra kot bolezni prsnega koša ne kot bolezni glave, saj um biva v srcu, ne v glavi. Pri tem je treba opozoriti, da bolezni šena ne vodijo k boleznim srca ali kakršnim koli fizičnim boleznim, kot jih pojmuje zahodna medicina.

Kljub temu, pa so v TKM to telesne težave, ki imajo svoj vzrok in sindrom v telesnih neravnovesjih, zato se pri zdravljenju bolje odzivajo na ‚fizični‘ pristop kot na svetovanje. Telovadba, masaža, akupunktura in zeliščna medicina so zelo fizični načini za lajšanje tovrstnih težav.

Zakaj je šen nemiren?

Naš šen postane nemiren zaradi dogodkov v našem življenju in spominu, zaradi zastajanja energije ali krvi, vročine, zdravil, prehrane, pomanjkanja spanja ali izgube krvi. Pogosto je šen neumirjen, ker nas mučijo neizražena čustva ali poplava čustev. V TKM velja, da močna in kronična čustva vplivajo na delovanje naših organov. Preveč veselja ali njegovo pomanjkanje obremeni srce, zaskrbljenost nažira prebavni trakt, žalost ogroža pljuča, strah obremeni ledvica in jeza poškoduje jetra.

Šen zmotijo napetosti v prsnem košu: razmišljanje o izgubi, nezmožnost izraziti se, občutki krivde in stres povzročijo, da postane prsni či stisnjen. Spominja na depresijo, v kitajski medicini pa se mu reče nepretočnost ali stagnacija prsnega čija, ki je pravzaprav posledica stagnacije jetrnega čija, glavnega vzroka premnogih zdravstvenih težav, tudi duševnih. Gre za to, da se je prsni či bodisi ‚zataknil‘ bodisi je oviran in potlačen, kar povzroča jezo, tako da zaneti ogenj v jetrih ali anksioznost, ker pregreva srce.


Boljši pretok energije

Zelišča in akupunktura sprožijo ponovni pretok energije v prsnem košu in očistijo vročino iz srca. Če jih jemljemo posamezno, bodo zelišča imela preslab učinek, v pravih kombinacija oziroma formulah pa bo učinek precej močan.


PRIPOROČLJIVA HRANA ZA RAZLIČNE VZROKE ANKSIOZNOSTI

ŠIBKA KRI
Lahko se izraža kot slabokrvnost, v TKM pa so tipični tudi naslednji znaki:
 • bled jezik in polt,
 • »plavajoči delci« v vidnem polju,
 • težave z spanjem,
 • suha koža in nohti,
 • šibka menstrualna krvavitev.

 • Hrana, ki jo tradicionalna kitajske medicine priporoča za šibko kri:
 • amarant: pomaga 'graditi' kri, pomirja duha,
 • rdeče meso: krepi kri,
 • zelena listnata zelenjava s citrusi (pomaga pri absorpciji
 • železa).

OSLABLJENA ČI ENERGIJA
Simptomi in znaki:
 • oteženo dihanje,
 • omotica,
 • spontano potenje (oblivanje),
 • nagnjenost k prehladom,
 • težko okrevanje po boleznih ali celjenje ran.

Hrana, ki jo TKM priporoča za oslabljeno energijo:
 • stročnice: fižol, čičerika,
 • polnovredna žita: pšenica, pšenični kalčki in rjavi riž (tudi pomirjajo),
 • gobe (umirjajo um).

OSLABLJENA JIN ENERGIJA
Simptomi in znaki:
 • nočno znojenje,
 • palpitacije,
 • zlahka se prestrašimo,
 • bolečine v križu,
 • suha usta.

Hrana, ki jo TKM priporoča:
 • črna sezamova semena in chia semena,
 • goji jagode,
 • kamilica.

http://centertkm.si
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki