S tradicionalno kitajsko medicino proti boleznim

Predvsem stres in nerešena čustva so po tradicionalni kitajski medicini dejavniki, ki močno vplivajo na sprožitev in razvoj bolezni.

Zato je potrebno med boleznijo v telesu povečati količino vitalne energije či in odpraviti energijske blokade. Vzpostaviti moramo določene pogoje, ki bodo pomagali pri boljši cirkulaciji vsega: krvi, energije, misli in čustev. Po kitajski medicini je to osnova za zdravje.


Zdravilna sila v nas!

V tradicionalni kitajski medicini so zdravje telesa, uma in čustveno zdravje enako pomembni; to so deli nedeljive celote in se jih ne da ločeno zdraviti. Večina od nas se v skrbi za zdravje osredotoča predvsem na telesno zdravje. Poleg tega skušamo svoje zdravje ohranjati izključno z metodami od zunaj: s prehranjevanjem, s prehranskimi dopolnili, z določeno vadbo za telo … Skrivnost pravega zdravljenja pa vedno prihaja od znotraj; najmočnejše zdravilne sile so v nas. Naša čustva in način, kako se z njimi soočamo, imajo veliko večji vpliv na zdravje, kot hrana in telovadba.

Po kitajski medicini lahko prav negativna čustva, čejih doživljamo 'kronično', vzrok za nastanek težkih bolezni, recimo raka dojk. Kadar smo dolgo časa jezni, pod stresom ali zaskrbljeni in neprekinjeno razmišljamo o določenih problemih, dobi energija v našem telesu drugačno frekvenco, ki je bolj gostoljubna do razvoja bolezni, tudi raka. Kitajska medicina vidi raka kot vzorec negativne energije, ki v telesu potrebuje določene, zanj ugodne pogoje, da vznikne. Opustitev negativnih čustev močno zmanjša možnosti za nastanek bolezni. V tem smislu sta čustveno zdravje in notranja harmonija ena najpomembnejših preventiv pred rakom dojk ali pri preprečevanju ponovitve te bolezni.

Pogoji za trdno zdravje

Prvi pogoj je, da notranji organi dobro delujejo, drugi, da organi med seboj dobro delujejo in tretji, da je telo v sozvočju z okoljem, to je z naravo (letnimi časi, sezonsko prehrano) in vesoljem. Problem je, ker v sodobnem svetu ni lahko ohranjati ravnovesja znotraj nas, saj vsak dan obstaja vse več dejavnikov, ki v ljudeh neprestano sprožajo strah, tesnobo, mentalno in fizično preobremenjenost, nezadovoljstvo. To vsekakor vpliva na delovanje in energijo organov. Zato je pomembno še enkrat poudariti pomen zdravih odnosov kot pogoj za zdravje: predvsem harmoničen odnos s samim seboj in s svojim smislom, potem s svojim telesom, umom, čustvi, družino, družbo, naravo, službo in prehrano.

Meridiani ali energijske poti v tradicionalni kitajski medicini

V kitajski medicini obstajajo trije glavni meridijani ali energijske poti, ki vplivajo na zdravje dojk. To so želodec, ledvica in jetra in potujejo ob dojkah ali preko njih. Ko poskrbimo za pretočnost či energije v njih in v predelu prsnega koša, je to že velik korak v smeri preprečevanje nastanka bolezni raka dojk.


Naša prepričanja

Treba si je zapomniti, da tudi naša prepričanja vplivajo na zdravje, saj narekujejo naše razmišljanje in čutenje. Oba ta elementa imata močan energijski naboj. Sodobna znanost pravi, da je vse, kar obstaja, pravzaprav energija. Čustva sama po sebi niso ne dobra ne slaba, ampak preprosto so, imajo pa zelo močen učinek v telesu. Kadar se nevidna vitalna energija ne more prosto premikati po telesu, bodo slej ko prej zaradi tega nastale tvorbe, tumorji, celo rak.

Kronična zaskrbljenost in 'pretirano razmišljanje', kot temu pravimo v kitajski medicini, vplivata na delovanje energije želodca, kar poslabša tudi delovanje samega organa. Če stalno živimov strahu, bo to spravilo iz ravnotežja delovanje ledvic. Tisti pa, ki so nenehno pod časovnim, fizičnim ali mentalnimstresom ali se pogosto in dosti jezijo, zagotovo ogrožajo energijo in delovanje svojih jeter. Ponekod je zaslediti podatek, da se velik odstotek raka dojk pojavi prav v predelu dojke, ki ga 'pokriva' meridian želodca. Že samo s spremembo v načinu razmišljanja in v odnosu do dejavnikov, ki v nas povzročajo zaskrbljenost, lahko močno zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni.


Zmanjševanje stresa

Pretiran stres in jeza sta glavna vzroka za nastanek motenj v delovanju jeter in jetrne energije. V kitajski medicini se smatra, da je prav ta vrsta neravnovesja primarni vzrok za nastanek raka dojk. Težko je v sodobnem svetu iz našega življenja popolnoma odstraniti stres in jezo, vendar obstajajo načini, kako jih na zdrav način obvladovati.

Počivajte: Večina nas cele dneve hiti in se spušča iz ene stresne situacije v drugo. To nas izmuči in terja visok davek, zato je zelo pomembno, da ta vzorec večkrat na dan prekinemo in naredimo kratek premor.
Vzemimo si dve minuti za sprostitev, kolikor pogosto le lahko. Ti dve minuti se vam bosta zelo obrestovali in povečali tudi vašo storilnost. Najboljši čas za tak mini odmor je, ko nameravate začeti delati novo stvar. Na primer, preden speljemo avto, preden vključimo računalnik ali preden začnemo kuhati, zaprimooči in samo občutimo svoje telo (lahko preizkusite, preden nadaljujete
z branjem).

Dovolite si jezo: Mnogi si ne dovolimo občutiti svoje jeze, večinoma samo razmišljamo, kako bomo nekomu povrnili milo za drago. Lahko se celo obsojamo, da čutimo jezo. Ali pa se bojimo, da nas bo jeza preveč preplavila in bomo naredili kaj nespametnega ali nevarnega. Skoraj nihče nikoli ne dovoli temu čustvu, da bi se polno izrazilo. Ni treba, da ste nasilni. Naslednjič, ko boste jezni, samo opazujte fizične spremembe v telesu. Pomembno je le, da si dovolite in da občutite. Na ta način si boste dali možnost, da v celoti predelate svojo jezo in ko bo mimo, bo zares mimo!

Kričite: Ko je jeza ali drugo čustvo premočno ali predolgo traja, poskusite kričati. To je res najlažje. Samo kričite, kakor glasno želite. Dajte si duška in ne razmišljajte o sebi, medtem ko kričite. Cilj je, da se popolnoma otresete notranjih obremenitev in to se ne bo zgodilo, če se boste obremenjevali s tem, kaj si o vas mislijo drugi. Ko ste sami, je avto dobro mesto za kričanje.

Mecite jajca: To se morda sliši čudno, vendar deluje! Potrebovali boste ducat ali še bolje dva ducata jajc. Mečetejih lahko v koš za smeti, ki ste ga postavili v tuš kabino, ali pa kar v kompost. Ta tehnika se na Kitajskem že stoletja uporablja za sproščanje stresa in jeze. Udrihanje po vzglavniku ali brcanje v drevo se zdi podobna tehnika sproščanja, vendar udarjanja kitajska medicina ne svetuje. To je zato, ker vsaki akciji slej ali prej sledi reakcija - nihče noče, da se mu vrne negativna energija, ki jo je sprostil. Raje mecimo jajca, energija, ki nastane, ko razbijemo jajce, pomaga olajšati naš lasten stres.


Opustite in odpustite

Čustvena uravnovešenostše nepomeni, da nikoli nismo jezni, prestrašeni ali zaskrbljeni. To so normalna in naravna občutja, vendar če se zataknemo v njih in jih dolgo časa občutimo, je to lahko uničujoče za naše zdravje. Kako pa lahko opustimo negativna čustva? Laže je reči, kot narediti, vendar obstajajo načini. Začnite tako, da poskusite na zadeve, ki vas vznemirjajo, pogledati z drugega zornega kota. Sami sebe spomnite, da je način, kako vi vidite določene okoliščine, pravzaprav samo vaš način, obstajajo pa tudi drugi. Skušajte torej na celoten položaj pogledati drugače, bolj pozitivno. Vsak negativen dogodek ima svoje pozitivne učinke, prepoznajte jih. Poleg tega nas določena čustva v določenem trenutku lahko povsem obvladujejo. Spomnite se, da vas je posrkalo in da lahko izstopite iz tega. To negativno čustvo ni edina stvar, ki se vam dogaja v življenju, poglejte, koliko drugih pozitivnih in zanimivih stvari še obstaja in se vam dogaja.


Pustite preteklost

Včasih nam jeza ali žalost dobesedno izsesata življenjsko moč. Pogosto sta čustvi zelo globoko zasidrani v nas in zanimivo je, da se jih morda sploh ne zavedamo; na splošno zase ne bi rekli, da smo žalosten ali jezen človek, vendar zakaj potem kar naprej premlevamo o stvareh, ki so nas že davno nazaj vznemirjale? Pogosto za dogodke, ki so v preteklosti, še danes porabljamo dragoceno energijo; čustvavzamemo iz 'omare', si jih ogledamo in jih pospravimo nazaj za drugič. Najbolj zdravo bi bilo, da jih izpustimo in se jih ne oklepamo. Kadar nas zapelje v negativno razmišljanje o preteklosti, se spomnimo, da jih ne potrebujemo več in da obstajajo drugi deli našega življenja, ki si zaslužijo več naše energije in pozornosti, prav zdaj, prav tu.

Čigong vadba

Soočanje z boleznijo in zdravljenjem raka dojk zahteva od bolnice ogromno življenjske sile. To silo v kitajski medicini imenujemo vitalna energija oziroma po kitajsko ‚či‘. Odločilno je, da ima bolnica načrt za obnovo svoje energijske osnove. Najbolj učinkovito orodje, ki ga kitajska medicina nudi bolnicam z rakom dojk, je čigong vadba. Ta starodaven sistem okrepi vitalno energijo in imunski sistem ter aktivira samozdravilne procese v telesu. Redna vadba je tudi dobra preventiva in veča možnosti, da se bolezen ne bo zlahka ponovila. Čigong med drugim dokazano krepi imunski sistem, pomaga izboljšati presnovne stopnje oziroma porabo energije, uravnava delovanje endokrinega sistema, znižuje krvni tlak. Poiščitečigong vadbo, kije namenjena sprostitvi blokirane energije v meridianih ledvic, jeter in želodca. Pravi trening zahteva redno vadbo.

Pretočnost energije

S stališča kitajske medicine je prava preventiva pred nastankom raka dojk ali druge bolezni možna samo, če imamo močan notranji energijski sistem. Vitalna energija, ki poganja vso fiziologijo telesa, mora imeti prosto pot, da lahko teče po celotnem telesu, poleg tega morajo organski sistemi (ledvica-mehur, jetra-žolčnik, želodec-vranica ...) med seboj delovati usklajeno. To se lahko doseže z nepričakovano enostavnostjo in lahkotnostjo, kadar prakticiramo čigong.

Ženske lahko takoj začnejo z določenimi vajami, ki pomagajo pri zdravju dojk. Kadar je predel prsi energijsko nepretočen, poleg tega pa so prisotni še kronični stres, neredna in slaba prehrana ter druge motnje zdravja, to lahko zelo hitro vodi v telesno manifestacijo bolezni, na primer nastajanje cist ali tvorb v dojkah. Čigong gibi za samozdravljenje stimulirajo pretok skozi meridiane na prsih. S pravilnim gibanjem se ti fizični simptomi lahko razpršijo ali raztopijo.

Organi, pomembni za zdravje dojk


Jetra

Jetra imajo zelo pomembno nalogo, saj vzdržujejo prosto gibanje vitalne energije po celotnem telesu. Poleg tega njihova energija odpravlja že nastalo stagnacijo (blokado) energije. To je ključno za zdravje dojk, saj v kitajski medicini velja, da tvorbe in tumorji nastajajo tam, kjer je manjša pretočnost energije (s tem tudi krvi). Meridian jeter se ustavi pod prsmi, njegova energija pa ima tendenco, da se zlahka dviga in spreminja v vročino, še posebej ko se jezimo, zato je bistveno, da redno vzdržujemo pretočnost energije v tem meridianu.

Želodec

Meridian želodca potuje navzgor po telesu neposredno prek bradavic. Želodec in vranica sta organski sistem, ki v telesu zagotavlja nastajanje energije in krvi. Slabše delovanje teh organov zato močno vpliva na zdravje celega telesa. V kitajski medicini velja, da jetra nadzorujejo želodec in vsako neravnovesje jetrne energije tudi vpliva na delovanje želodca in vranice.

Ledvice

Ledvice so prava hranilnica ali varčevalni račun v telesu. Skladiščijo energijo, ki smo jo podedovali in prejeli od staršev. Njena naravna značilnost je, da njihova energija z leti upada, porabljamo jo za rast, razvoj in reprodukcijo, poleg tega je ogromno porabimo za zdravljenje. Tudi ledvični meridian potuje preko dojk. Čustvo, ki vpliva na slabše delovanje ledvic in porablja njeno energijo, je strah.

http://centertkm.siVeronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki