Akupresura za preventivo in dopolnilno zdravljenje po TKM

Taichong je na meridianu jeter, ki je organ, odgovoren za uravnoteženo kroženje energije po telesu. Nahaja se na nartu, v vdolbinici, tik preden se stakneta kost palca in kazalca.
Taichong je na meridianu jeter, ki je organ, odgovoren za uravnoteženo kroženje energije po telesu. Nahaja se na nartu, v vdolbinici, tik preden se stakneta kost palca in kazalca. (Foto: Matic Bajželj)

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se akupresura uporablja za spodbujanje samozdravilnih procesov v telesu. Je zelo enostavna metoda, ki jo lahko izvajamo sami. Redno pritiskanje na določene točke po telesu izboljša pretočnost in cirkulacijo energije, zlasti takrat, kadar je njen pretok oviran, na primer pri boleznih.

Energija potem lažje steče po nevidnih energijskih poteh - meridijanih, zato organski sistemi bolje delujejo, odpornost in psihično počutje pa sta boljša. Določene akupresurne točke še posebej dobro delujejo na zdravje dojk ali pa sprožijo energijo tistih meridianov, ki tečejo prek prsnega koša.

Kaj je akupresura

Akupresuro uporabljamo v kitajski medicini in predstavlja del tuina, torej terapevtske oziroma medicinske masaže. Pri tej terapevtski metodi akupunkturist pritiska na predele ali točke, kjer je či oziroma vitalna energija blokirana. To je zelo dobra preventivna metoda, saj v kitajski medicini velja, da zastala energija, v kolikor je ne sprostimo, kar vabi k nastajanju številnih bolezni, vse od manjših težav, kot sta nespečnost ali glavobol, pa do najtežjih, kot je denimo rak. Kombinacija akupunkture in akupresure še pospeši zdravljenje, saj na ta način vzdržujemo pretočnost energije.

7 zdravilnih točk

V nadaljevanju smo zbrali sedem točk, ki so po tradicionalni kitajski medicini še posebej primerne za preventivo pred težjimi boleznimi ali kot dopolnilna terapevtska metoda pri bolnicah z rakom. Za masažo ne potrebujemo predhodnega znanja in tehnike ali pripomočkov, poleg tega točke enostavno dosežemo, tudi če se masiramo sami. Prednost akupresure je, da jo lahko izvajamo praktično kjerkoli in kadarkoli. Porabljen čas za samozdravljenje je tako učinkovit.


Kako izvajamo masaže

Kadar akupresuro izvajamo na sebi, se nam ni potrebno obremenjevati s tem, kako natančno smo zadeli točko. Tudi če masiramo okoli nje, je masaža enako učinkovita. Kadar nismo povsem prepričani, ali masiramo pravo točko, razširimo območje, ki ga masiramo. V predelu lahko čutimo rahlo bolečino, kar pomeni, da tam energija preveč zastaja.

Kot dopolnilna terapija pri bolnicah z rakom je po TKM priporočljivo, da dnevno masirajo vsako točko po pet minut. Za preventivo pa je dovolj, da se masiramo tri- do štirikrat na teden. Večina točk je dvostranskih, kar pomeni, da se nahajajo na levi in desni strani telesa.

Tisti, ki imajo poškodbe ali posege na predelih, kjer se nahajajo te točke, naj se pred akupresuro posvetujejo s svojim TKM terapevtom.

Za večjo pretočnost energije je priporočljivo, da točke masiramo čim večkrat. Hegu točko na roki denimo lahko masiramo med gledanjem televizije, branjem, v zdravniški čakalnici ali ko stojimo v vrsti. Točko yongquan na podplatu masiramo tako, da si pod pisalno mizo postavimo teniško žogico, ki jo valjamo z boso nogo, medtem ko sedimo in delamo.

Akupunkturne točke za masažo


Yongquan

Točka yongquan se nahaja točno na sredini podplata na obeh stopalih. Začnite pri levi nogi, s palcem globoko masirajte točko, lahko pa uporabite teniško žogico ali drug podoben pripomoček.
Pri bolezni oziroma raku dojk TKM priporoča, da to točko prek rezine ingverja še ogrevamo s tlečo cigaro divjega pelina (moksa). Mokso držimo nekaj centimetrov stan od ingverja. Tako bo skozenj prodirala toplota. Ne sme nas peči. Ingver in moksa imata toplo delovanje, zato povečujeta toplo energijo in cirkulacijo. Vsako nogo ogrevamo približno pet minut.

Taichong
Taichong je na meridianu jeter, ki je organ, odgovoren za uravnoteženo kroženje energije po telesu. Nahaja se na nartu, v vdolbinici, tik preden se stakneta kost palca in kazalca. Je boleča, zato jo hitro najdemo. S palcem masiramo točko tako globoko, dokler je bolečina še vzdržna. Najprej na levi, potem še na desni strani po pet minut.

Zhongwan
Zhongwan se nahaja na sredini linije, ki poteka od popka do reber. Masaža te točke pomaga okrepiti prebavni sistem in tudi lajša občutek slabosti ali pomanjkanje apetita pri tistih, ki imajo kemoterapijo. Nežno masiramo to območje, tako da položimo eno roko nad drugo in počasi naredimo pet krogov v eno in potem še v drugo smer. To ponavljamo približno pet minut.

Hegu
Hegu je ena najznamenitejših točk, leži pa na meridianu debelega črevesa. To je točka za splošno stimulacijo cirkulacije energije. Še zlasti dobro deluje na energijo želodca, debelega črevesa in pljuč. Nahaja se na zgornji strani dlani, malo preden se srečata kost kazalca in palca, bliže kosti kazalca. Je občutljiva in boleča, zato jo zlahka najdemo.

Guanyuan
Točka guanyuan leži na sprednjem osrednjem meridianu, ki ima veliko vlogo pri zdravju rodil in menstruaciji, pri spočetju in zanositvi. Masaža te točke pomaga tudi pri menstrualnih krčih, ki so po TKM pogosto odraz težav na področju delovanja jeter. Točka se nahaja štiri prste pod popkom.
Najprej položimo roko na točko in naredimo pet majhnih krogov v eno in drugo smer. Ponavljamo tri do pet minut. Za dopolnilno terapijo pri raku dojk naj bolnice na to točko položijo še rezino ingverja.

Jianjing
Jianjing leži na meridianu žolčnika, klinično ime zanjo je GB-21. Nahaja se točno na vrhu obeh ramen na sredini mišice med hrbtenico in začetkom ramenskega sklepa. Začnemo na levi strani in masiramo z desno roko, dokler je še znosno. Vedno masiramo na obeh straneh.

Dabao

Točka dabao leži na meridianu vranice za širino cele dlani pod pazduho in na rebrih, po navadi jo označujemo z SP-21. Tudi ta točka pomaga pri boljšem delovanju prebavnega sistema, saj ima energija vranice v kitajski medicini osrednjo vlogo pri prebavi, vsrkavanju hranilnih snovi iz hrane in nastajanju vitalne energije nasploh. Masaža točke tudi lajša neželene učinke kemoterapije. Začnemo na levi strani in uporabljamo celo dlan za masažo te točke, masiramo vsako stran po pet minut.
Galerija

Taichong je na meridianu jeter, ki je organ, odgovoren za uravnoteženo kroženje energije po telesu. Nahaja se na nartu, v vdolbinici, tik preden se stakneta kost palca in kazalca. Matic Bajželj

Točka yongquan se nahaja točno na sredini podplata na obeh stopalih. Matic Bajželj

Hegu je ena najznamenitejših točk, leži pa na meridianu debelega črevesa. To je točka za splošno stimulacijo cirkulacije energije. Matic Bajželj

Zhongwan se nahaja na sredini linije, ki poteka od popka do reber. Masaža te točke pomaga okrepiti prebavni sistem in tudi lajša občutek slabosti ali pomanjkanje apetita pri tistih, ki imajo kemoterapijo. Matic Bajželj

Točka guanyuan leži na sprednjem osrednjem meridianu, ki ima veliko vlogo pri zdravju rodil in menstruaciji, pri spočetju in zanositvi. Matic Bajželj

Jianjing leži na meridianu žolčnika, klinično ime zanjo je GB-21. Nahaja se točno na vrhu obeh ramen na sredini mišice med hrbtenico in začetkom ramenskega sklepa. Matic Bajželj

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki