Ko zbolimo za rakom

Nasveti iz zakladnice tradicionalne kitajske medicine

Za uspešno okrevanje po zdravljenju raka na dojkah ali raka nasploh je potrebno ogromno vitalne energije. Imunski sistem je vedno zelo oslabljen, zato ga moramo krepiti že pred zdravljenjem in med njim ter poskrbeti za to, da je dovolj vitalne energije.

Predstavljamo pet enostavnih nasvetov tradicionalne kitajske medicine, kako si lahko s pravilno prehrano in še drugimi pristopi pomagamo pri zdravljenju raka, zmanjšanju neželenih učinkov terapij ter pri preprečevanju ponovitve bolezni.

1. Varčevanje z energijo

Počitek in počitek! Pred terapijami, med njimi in po njih. Kolikor se da, naj bolnica zmanjša delovne in druge obveznosti. Četudi ima občutek, da ima po terapijah kar veliko energije, jo mora hraniti in se zelo previdno odločati, kam in komu jo bo namenila. Izogibati se mora tudi čustvenemu stresu in situacijam, ki ga lahko sprožijo. Med enim in drugim opravilom je priporočljivo, da večkrat sede in z zaprtimi očmi nekaj minut počiva.

2. Pozitivna naravnanost

Od psihičnega stanja bolnice je odvisno, ali se bo telesna energija okrepila ali celo obratno, sesula. Ne porabljajte energije za negativno razmišljanje in skrbi. Verjeti je treba v to, da ima telo sposobnost, da se samo pozdravi. Kadar bolnico preplavijo strah in skrbi, priporočamo vajo, kjer bolnica sebe vizualizira kot močno in zdravo.


3. Nežna telovadba

Lahkotnejše oblike gibanja spodbujajo pretok vitalne energije in ga v telesu na novo vzpostavijo. Priporočljive vadbe: či gong in tai dži (pravilna izgovorjava je tai dži, ne tai či), lažja oblika joge, plavanje ali hoja po parku (ne tekanje). Naporna ali aerobična vadba ni priporočljiva.

4. Kakovostna hrana

Priporočamo svežo in ekološko pridelano hrano. Nekateri trdijo, da imajo tako pridelane rastline več energije, zato bolj krepijo zdravje. Na funkcionalnem nivoju pa tako pridelana hrana enostavno bolj spodbuja delovanje organov. Glede izbire živil glejte okvirček.

5. Harmonično prehranjevanje

Prehranjevanje na nezdrav način zmoti normalno delovanje želodca. V kitajski medicini velja, da polovica vseh rakov dojk nastane zaradi motenj v delovanju želodca in njegove energije, zato je tu nekaj napotkov:
  • večje obroke jejte bolj zgodaj v dnevu,
  • pozno zvečer ne jejte,
  • izogibajte se prenajedanju,
  • med obrokom ne počnite nič drugega, samo jejte,
  • med obrokom bodite mirni in sproščeni,
  • hrano dobro prežvečite,
  • med kemo- ali radioterapijo jejte večkrat po malem.

Med operacijo

Med operacijo bolnik pogosto izgubi veliko krvi in te vitalne energije, zato ju je pametno nadomestiti. Bolnice, ki se pripravljajo na operacijo dojk, naj dva tedna prej jedo čim več špinače in rdeče pese, s čimer si okrepijo kri.


Med terapijami

Kemo- in radioterapija »počrpata« še več vitalne energije. Prebavni sistem je eden najbolj občutljivih sistemov v telesu, zato bolniki po zdravljenju najprej občutijo slabost, izgubo apetita ali imajo simptome oslabljene energije (od kondicije vranice in želodca je odvisno, koliko vitalne energije se tvori). Poleg tega ti obliki terapije prizadeneta ledvice. Po kitajski medicini so na primer lasje in kosti povezani z delovanjem in energijo ledvic, zato po terapijah pogosto pride do izpadanja las, bolečin v kosteh, driske, bolečih sklepov in utrujenosti.

Priporočamo živila, ki dajejo podporo tema dvema organskima sistemoma (vranica skupaj z želodcem in ledvica): sveže sadje in rahlo pokuhana zelenjava, še posebej hruške, mandeljni, kivi, regrat in korenje. Poleg hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, ta živila tudi razstrupijo telo po kemoterapiji in zmanjšajo vročino v telesu, ki nastane po radioterapiji.

Živila, ki po kitajski tradiciji še posebej podpirajo delovanje želodca, so: sok sladkornega trsja, lotosovo seme, kitajski ješprenj in kitajski dateljni. Ledvica pa bodo vesela na primer prepeličjih jajc, jastoga, dagenj, ostrig in drugih užitnih školjk. Pri hrani tu ni mišljena samo hranilna vrednost, temveč kakšno je bistvo te hrane - njena narava ali esenca. Ta podpira posamezni organski sistem in vstopa v določene meridiane.

Za zajtrk si je priporočljivo postreči z dvema kivijema in pestjo popraženih mandljev, med dnevom pojejte vsaj štiri hruške, ostali obroki pa naj bodo sestavljeni iz vsaj enega živila, ki je na spisku med priporočljivo hrano. Školjke in raki so še posebej priporočljivi med kemo- in radioterapijo.


Zelišča in akupunktura

Hrana lahko pomaga bolnici, da bolj uspešno preide cikla kemo- in radioterapije. Vendar hrana ni tista, ki zdravi, ampak samo daje podporo organizmu. Po kitajski medicini velja, da brez ponovne vzpostavitve porušenega ravnotežja v energijskem sistemu ne moremo popolnoma ozdraveti. Kvalificiran kitajski zdravnik lahko predpiše ustrezna zelišča. Dodatno pomagajo še akupresura in či gong vaje.

Prebavni sistem je ključen za celo telo, saj prek njega nastaja nova vitalna energija in kri, zato akupunktura in zelišča zelo podpirajo telo med terapijami, ki močno okrnijo funkcije prebavnega sistema. Prav zato bolniki čutijo slabost, bruhajo in imajo diareje, so zaprti in brez apetita. Slabši prebavni sistem pomeni manj vitalne energije v telesu, kar posledično vpliva na slabši imunski sistem. Pri raku na dojkah je še toliko pomembneje, da obnovimo vitalnost in energijo prebavnega sistema.

Če je imela bolnica že pred diagnozo težave v prebavnem sistemu, na primer pogosto napihnjenost, rahlo blato, preveč želodčne kisline, alergije na hrano, se zdaj sooča z resno težavo. Okrnjeno delovanje tega sistema se je pri teh bolnicah pravzaprav začelo že pred več leti, agresivnost kemoterapije in obsevanj pa ga bo samo še dodatno oslabilo. V času zdravljenja, in še bolje že prej, je treba napeti vse sile, da telo pripravimo na to, da iz vsega, kar zaužije, dobi čim več hranil. Mnogo rakavih bolnikov in bolnic je zelo šibkih in celo nezmožnih nadaljevati s kemoterapijo in obsevanji. Njim lahko akupunktura in zeliščna terapija nudi potrebno podporo.


Hrana, ki se ji je treba izogibati

Zažgana in ocvrta hrana.
Oboje povzroča in povečuje t.i. notranjo vročino v telesu in želodcu, zato se ji je treba izogibati. Še posebej med kemo- in radioterapijo, zaradi katerih nastane veliko odvečne vročine.

Surova zelenjava
Pogosto uživanje surove zelenjave oslabi želodec in vranico, to je par vitalnih organov, ki sta pomembna tudi za preventivo pred rakom dojk (meridian želodca potuje točno skozi bradavici). Čeprav se pri kuhani zelenjavi nekaj hranilnih snovi izgubi, je za njeno prebavljanje potrebne manj (želodčne) energije, kot pri surovi zelenjavi.

Hladna ali ledena hrana
Da bi se v telesu nakopičilo čim manj mraza, ki tudi vpliva na nastanek raka dojk, je treba zmanjšati vnos hrane, ki je po temperaturi mrzla ali ledena. Delovanje želodca je najbolj učinkovito takrat, ko je hrana pogreta ali vsaj sobne temperature (velja tudi za pijačo). Ko imamo preveč notranjega mraza, se je pametno izogibati tudi živilom ali zeliščem, ki so po svojem delovanju oziroma energiji hladna in mrzla (izjeme se dela pri kemo in radioterapiji).

Živila za pomoč pri zdravljenju

Na telesnem nivoju ta živila delujejo tako, da razstrupljajo telo, odvajajo tako imenovani presežek mraza iz telesa in krepijo energijo in delovanje organov, ki so ključni za žensko zdravje: ledvic, jeter in vranice.
Zelenjava: brokoli, listi brokolija, korenje, cvetača, zelena, jajčevci, koromač, česen, ingver, gobe, redkev, šalotka, soja.
Sadje: dateljni, kivi, limone, hruške, ananas, lubenica.
Oreščki: kostanj, arašidi, pinjole, orehi.
Morska hrana: školjke, jastog, dagnje, ostrige, kozice, ribe hladnih morij (losos , tuna, polenvka …).
Azijska hrana: bambusovi vršički in poganjki (na voljos so v konzervah ), črni fižol, kitajski rdeči dateljni (dazao oz hongzao), kitajski ješprenjček (jobove solze oz. yiyiren), kitajske bele drevesne gobe (Tremella fuciformis), zeleni čaj, semena lotousa, mung fižol (t.i. zelena soja), prepelična ce jajca, rdeči adzuki fižol, alge
Dodatno za preventivo: redkev in kitajska redkev (daikon), tofu, kalčki, izdelki iz soje, vse vrste gob, med in cvetni prah ali satovje.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki