Z Bownovo terapijo do zanositve

(Foto: Shutterstock)

Čeprav je neplodnost zelo pogosta bolezen, je njeno odkritje največkrat zelo dramatično. V Sloveniji ima težave z neplodnostjo vsak peti par. Pogovarjali smo se s terapevtko Sabino Cimerman iz Celja, ki z Bownovo terapijo, z roko v roki z uradno medicino, dosega izjemne rezultate in je postala, kot pravijo, »mama« mnogim otrokom.

O neplodnosti govorimo, kadar kljub rednim in nezaščitenim spolnim odnosom v letu dni ne pride do zanositve. Vendar to še ni znak za preplah, pravi terapevtka. Na spočetje vpliva mnogo dejavnikov.

Hormoni v ravnovesju

Terapevtka Sabina Cimerman pri zdravljenju neplodnosti deluje z Bownovo terapijo in poudarja, da morata nujno sodelovati oba partnerja, bodoča mati in oče. Težavo je treba obravnavati holistično – celostno, narediti načrt terapij ter metode in načine, kako pristopiti k reševanju težave. Pomemben je vsak korak. Analizirati je potrebno način življenja, navade, prehranjevanje, včasih spremeniti ukoreninjene vzorce. Zanositev je stvarjenje, ki se lahko zgodi le takrat, ko sta mati in oče energijsko usklajena in ko se v ženski ustvarijo pogoji za domovanje otroka, kar imenujemo energijska harmonija.

Pomembno je, da uživamo živo hrano, pijemo živo vodo, se dovolj gibamo, se družimo veliko z naravo, razmišljamo pozitivno, smo srečni, zadovoljni, radostni. Takrat so naši hormoni v ravnovesju. Stresu se izogibajmo, kolikor se le da. Velikokrat terapevt ne zmore delovati sam, idealna možnost je sodelovanje z zdravnikom, saj je takrat uspeh mnogo večji in se lahko dosegajo izjemni rezultati. »Zelo sem vesela, da je vedno več zdravnikov, ki sodelujejo z mano kot Bownovo terapevtko, da lahko delujemo z roko v roki.«

Individualen pristop

Raziskave so pokazale, da gre pri Bownovi terapiji za učinek na avtonomno živčevje in na človekov energijski sistem. » Za pacienta sta pomembni obe področji: medicina, ki zdravi telo, in zdravilstvo, ki deluje energijsko, ker druga drugo podpirata. Zato bi morali uradna in komplementarna medicina sodelovati, se dopolnjevati in zdraviti celostno, na vseh ravneh delovanja človeka - telesa, duše in duha,« poudarja Sabina. Vsak primer je individualen.

»Niti dva primera nista enaka niti podobna. Ob Bownovi terapiji je moje delovanje usmerjeno predvsem v učenje ljudi, da jim enostavno povem, kaj naj počnejo v vsakdanjem življenju, kaj jim bo koristilo, kje naj bodo previdni, na kaj se naj osredotočajo. Vsak se sam odloči, kaj je sprejemljivo zanj in kaj ne, glede na njegovo osebnost, način življenja, službo, okolje in njegove prednike.« Pri njenem delu je ključnega pomena Bownova terapija, ki se zelo dobro vključuje v uradno medicino. Sama tehnika ne bi imela takšnega učinka, kot ga ima, če ne bi imela sama tako močne duhovne moči, notranjega miru in energijske ubranosti. Ostalih metod in terapij ne uporablja, saj se je mnogokrat pokazalo, da je manj več.


Brez blokad in strahov

»Iz svojih dolgoletnih izkušenj ukvarjanja z neplodnostjo sem ugotovila, da je bistvenega pomena pogovor, ki odkrije vzroke problema. Potrebno je popolno zaupanje. Bistveno je, da je ženska v takem psiho-fizičnem stanju, ki ustreza stanju svetlobe. Torej, energijsko usklajena, mirna, srečna, izpolnjena. Le tako lahko nudi ustrezno okolje za srečnega in zdravega otroka. Vsako drugo stanje tega ne omogoča. Z Bownovo terapijo poskrbim, da so energije v ženski harmonične, da stečejo, da je pretok v telesu vzpostavljen, da ni blokad in strahov,« poudarja Sabina in doda: »Nerazvite države neplodnosti skorajda ne poznajo, saj niso tako kot mi zasičeni z vso raznovrstno tehnologijo, informacijami, materializmom, kar predvsem škoduje in deluje negativno na celo telo. Živijo v harmoniji, sožitju in ljubezni z naravo.«

Pogosto so vzroki psihični

V tretjini primerov gre za moško neplodnost, tretjina je ženske neplodnosti, pri ostali tretjini je vzrok kombinacija obeh partnerjev ali nepojasnjena neplodnost. Slovenija je po uspešnosti postopkov v zgornji tretjini v EU »Lahko rečem, da je skoraj pri vsaki neplodnosti prisotna psihična narava – če ne kot vzrok, pa kot posledica! Velikokrat partnerja sploh ne zaznata teh težav. Pozabita na vse obremenitve življenja, ki so se dogajale prej, preden sta se odločila, da bi postala starša. Vsako naše dejanje in vsak vpliv okolja pušča v našem fizičnem in energijskem telesu sledi. In dober terapevt mora delovati tudi kot prevodnik tistih energij, ki jih določen pacient potrebuje.«

Čas pa beži

Če sta partnerja ozaveščena, predhodno informirana in na rešitev problema pripravljena, je mnogo lažje, kot pa če se zaradi nepripravljenosti in predvsem strahu energijsko izčrpata. Veliko časa izgubimo, da ozavestimo prave vzroke in da najdemo rešitev. Čas pa beži!

Vsaka ima »svojo zgodbo«

Največkrat jo obiskujejo ženske v starosti med 30 in 35 let, ki se že dalj časa trudijo, da bi zanosile. Najuspešnejši so primeri, ko vsi iskreno delujejo z roko v roki, od zdravnika in pacientke do terapevta. Takšne zgodbe so običajno najsrečnejše in najuspešnejše. Ni enotnega »recepta« za zanositev. Vsaka ženska je edinstvena in vsaka ima »svojo zgodbo,« pravi Sabina. Temu primerno izbere tudi terapijo, kajti energije tečejo sicer po ustaljenih energijskih poteh, prepreke pa so pri vsakem človeku druge. Ker kot terapevtka Bownove terapije najprej diagnosticira energijsko prepreko, ji je v veliko pomoč sodelovanje z lečečim zdravnikom in samo pacientko. Blokada energije je lahko vzrok ali posledica. Prav to je bistvenega pomena za izbor prave terapije.

Vse, kar delate, delajte z ljubeznijo

Probleme zanositve običajno rešujemo z novimi problemi, je prepričana Sabina. To je nepravilen pristop. Veliko žensk zanosi, ko pričnejo problem nekako ignorirati. »Največjo sposobnost popolne uresničitve pa imajo misli, ki so povezane s strahom. Zato ženskam svetujem: veselite se življenja, ljubezni, ljubljenja - in to vsak dan znova! Vse, kar delate, delajte z ljubeznijo. Naučite se verjeti v želje! Vizualizirajte si svojo srečo in slej ko prej bo postala vaša stvarnost! In ne »jamrajte« - to vas zadržuje v stanju negativnih energij. Bodite vesele, četudi za to nimate vedno razlogov. Takšna naravnanost pritegne v vaše življenje srečo in radost.«

Pa še en zelo »stvaren« Sabinin nasvet: »Ne ozirajte se na druge ljudi! Edina pomembna oseba v vašem življenju naj bo partner, ker je on tisti, ki ga potrebujete za kreacijo, ki jo imenujemo otrok!. Naučite se ignorirati vse, kar je slabo in življenje se vam bo pokazalo v popolnoma drugi luči!«

Materija sledi energiji

Terapevtka Sabina sporoča vsem, ki se trudijo zanositi, naj se ne bojijo, naj jih ne bo strah. Potrebna je pozitivna energija, pozitivna misel, potrebno se je pripraviti na spočetje, z vsem zavedanjem in odgovornostjo, naj si zaupajo, da zmorejo, da bodo zmogle. »Ko začutite, da je prišel pravi čas, ne glede na vse okoliščine, se odločite, bodite pogumne. Ne pozabite na osnovni zakon fizike: materija sledi energiji. Ko je telo energijsko prehodno, brez blokad, takrat energija steče, pretok je vzpostavljen in čas je za zanositev – stvarjenje. Verjamem in vem, da vam bo uspelo,« sklene Sabina.


Bownova terapija

Bownova terapija je metoda sproščanja in spopadanja z bolečinami. Blagodejnost in izredna učinkovitost edinstvene avstralske manualne terapije je po svetu pomagala že na tisoče ljudem. Uporablja se kot nežnejša rešitev za odpravljanje ali znatno lajšanje bolečin, za boljše fizično ravnovesje in lagodnost pri gibanju, za višji nivo energije in življenjskega elana in za hitrejše rezultate po terapijah. Predvsem pa je to nenasilen in spoštljiv dostop do vašega telesa med samo terapijo. Bownova terapija, ki jo v Sloveniji izvajajo terapevti že več kot desetletje, temelji na teoriji, ki nam jo je zapustil Thomas Bowen, da je naše telo inteligentna somatično-energetska samoupravna enota, ki lahko s pravilnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati naše porušeno ravnovesje.

Bolj enostavno: naše telo se je sposobno samozdraviti ob podpori Bownove terapije. Terapijo se izvaja s t.i. Bownovo potezo, z nežnim pritiskom in uporabo blazinic palcev in prstov na natančno določenih točkah človekovega telesa. Z nežnim, vendar dovolj močnim pritiskom se stimulirajo receptorji v mišično-vezivnem tkivu in posledično se sprožijo procesi samozdravljenja oziroma samouravnavanja in energetskega pretoka. Pri tej tehniki gre za fizično in energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Običajno se terapija izvaja na udobni masažni mizi, lahko pa tudi sede ali celo stoje, če se pacient zaradi bolečin ne more udobno namestiti.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki